2020-07-05 04:39

Un "râu de stele" străbate Calea Lactee şi a rămas ascuns "la vedere" timp de 1 miliard de ani

 |  19:05
Un "râu de stele" străbate Calea Lactee şi a rămas ascuns "la vedere" timp de 1 miliard de ani

Un veritabil "râu de stele" străbate Calea Lactee nedetectat de un miliard de ani, iar studierea lui îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să determine, cu un grad mai ridicat de precizie, masa întregii galaxii, conform unui material publicat marţi de Live Science.

În urmă cu un miliard de ani, în galaxia noastră s-a format un nou roi stelar. De atunci, acest roi stelar a realizat patru cicluri complete la marginea Căii Lactee. În acest interval de timp, gravitaţia galaxiei a alungit acest roi stelar, transformându-l într-un lung flux stelar. În prezent, stelele din acest flux trec relativ aproape de Pământ, la aproximativ 330 de ani lumină - o distanţă mică, dacă ne gândim că diametrul Căii Lactee este de aproximativ 100.000 de ani lumină.

Astronomii au observat aceste stele de mai multă vreme, dar, până în prezent, nu şi-au dat seama că ele fac parte din acelaşi roi. Acest "râu stelar", care are lungimea de 1.300 de ani lumină şi lăţimea de 160 de ani lumină, "curge" prin vastul şi densul câmp stelar al galaxiei noastre. În urma procesului de cartografiere 3D realizat de observatorul spaţial Gaia, aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste stele se deplasează împreună, cu aproximativ aceeaşi viteză şi în aceeaşi direcţie.

Un 'râu de stele' străbate Calea Lactee şi a rămas ascuns 'la vedere' timp de 1 miliard de ani
zoom


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz