2020-02-16 21:15

Un artist bucureştean creează bijuterii unicat din condensatori, plăci de bază şi dischete

 |  17:27

V-aţi imaginatvreodată, voi, fetelor şi femeilor, cum aţi arăta dacă în loc de clasiciicercei din perle sau cristale swarovski v-aţi atârna de urechiuşe ceva special,şocant şi unicat, realizat cu mare măiestrie din... componente de calculator?Ei bine, dacă aţi visat la aşa ceva, puteţi deja să vă comandaţi câtevaaccesorii trendy din... piuliţe, circuite integrate, taste pe care scrie Enter şiInsert, cabluri, plăci de bază sau dischete. Alin Teglas, designer, actor şicompozitor de muzică electronică, este singurul din ţară care confecţioneazăbijuterii din măruntaiele computerelor. Broşedin taste cu insecte şi „fantome”

Alin are34 de ani şi locuieşte în Bucureşti. Când intri în lumea lui ţi-e greu să maiieşi, rămâi fascinat de idei şi blocat între virtual şi real, între intestinelecolorate ale cumputerului, sârmuliţe nichelate, strălucioare ca platina, piuliţeminuscule şi exteriorul, în care mişunăm cu toţii, noi, cei obişnuiţi. Pasiunealui pentru bijuteriile unicat, din componente de calculator, datează din anul2007, de când, împreună cu o bună prietenă, Alin Teglas a scris un proiect deteatru şi dans care avea la bază conceptul Reduce Reuse Recycle. „Atunci m-amjucat pentru prima oară de-a handmade-ul, mărturiseşte artistul. De atunci,joaca s-a schimbat, a devenit mai complexă, am lăsat conceptele de-o parte şiacum creez ca să şochez. Când ies în oraş, am o geantă în formă de X, special,ca să ies în evidenţă.”

Prima lui colecţie se numeşte„Tribute to Computer-Tetris” şi conţine 5 genţi din dischete cu formele dinjocul Tetris, plus câteva modificate „genetic”. A doua e formată dintr-uninsectar cu 9 gâze, plus încă vreo 15 omuleţi din taste şi cabluri. Sunt broşe-magneţide frigider, şi câteva brelocuri sau pandantive. La noua colecţie încălucrează, nu are un nume deocamdată, dar Alin mărturiseşte că s-a inspirat dinchimie. „Brandul meu se numeşte „Devla Accessories”. În ţigăneşte devlaînseamnă Dumnezeu. Până acum am făcut brăţări din taste, plăci de bază, cerceidin taste, cu ţepi şi cabluri, condensatori, cabluri de date, dibluri, piuliţe,rotiţe de la mouse, floppy disk-uri, pandantive cu mesaje sau insecte cu ţepidin taste, pandantive cu diferite forme din piuliţe şi şaibe, pandantive cuplăcuţe de bază, inele şi broşe din taste cu insecte, omuleţi şi mesaje, broşecu fantome din pacman (jocul)”, continuă artistul.

Idei venite dinvis...

Cea maiscumpă bijuterie realizată de Alin Teglas este un pandantiv din piuliţe, carecostă 70 de lei şi face parte din cea de-a treia colecţie la care artistul ITîncă mai lucrează. Următorul pandantiv, care va fi cu totul şi cu totul din... şaibe,va fi mai greu de realizat, dar şi mai scump. „Accesoriile din piuliţe şi şaibedin ultima colecţie sunt mai dificil de realizat decât celelalte. Durata confecţionăriidepinde de model, complexitate, şi poate dura între 30 de minute şi 2-3 ore.Fac inele, brăţări, broşe, pandantive, cercei, magneţi de frigider, genţi,lămpi, iar în viitorul apropiat mă voi axa pe sculpturi, mese şi scaune.”

De unde îivin ideile lui Alin? Are o imaginaţie bogată, şi, uneori, visează cu ochiideschişi. „Mă pierd printre vise, iar de acolo vin cu noi idei de accesorii.Când mă apuc să le creez e posibil să apară mici dificultăţi şi erori pe carele penalizez cu... o mică înjurătură. În cele din urmă împac visul curealitatea şi iese ceva grozav.”

MireasăIT

Alin s-agândit că ar putea să creezebijuterii speciale şi pentru nunţi. Cu puţinefort şi câteva computere dezmembrate ar ieşi ceva spectaculos. „Ar fi foartenostim să fac nişte accesorii pentru o mireasă IT, poţi să-ţi imaginezi?Nuntaşii pot să aibă în piept, în loc de clasicele bucheţele, câteva floriceledin şeibuţe, piuliţe strălucitoare sau un circuit integrat, marca Devla.Buchetul să fie din dischete şi cabluri, coroniţa la fel. Mi-ar plăcea chiar săamenajez spaţiul pentru nuntă, cu lămpi şi instalaţii, cu muzică, evident,electronică. Poate citeşte reportajul acesta vreo mireasă nonconformistă şi arechef de ceva mai ciudat pentru nunta ei. Eu îi stau la dispoziţie!”.

AlinTeglas şi-a expus straniile şi controversatele accesorii pe la diverse târguri,unde au avut un real succes, în magazinele Hippie Shake, Kombinat sau Idelier.Pe viitor, artistul va încerca să le ofere spre comercializare şi unor magazinedin străinătate, foarte interesate de asemenea creaţii. Dar nu se grăbeşte. Maivrea să înveţe şi să evolueze: „Am răbdare. Sunt ardelean. Şi sper că planetanoastră nu o va lua razna”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine