2020-02-17 23:16

Un bloc de gheaţă gigantic s-a desprins dintr-un gheţar din Groenlanda

 |  11:31
Un bloc de gheaţă gigantic s-a desprins dintr-un gheţar din Groenlanda

Un imens bloc de gheaţă, de patru ori cât insula Manhattan, s-adesprins dintr-un gheţar din nordul Groenlandei, la aproximativ 1.000 dekilometri sud de Polul Nord, a anunţat o universitate americană.

Potrivit lui Andreas Muenchow, de la universitatea din Delaware(est), Arctica nu a maipierdut o astfel de masă de gheaţă din 1962 .

Imaginile surprinse de sateliţii NASA arată că gheţarul Petermann,care măsura 70 de kilometri în lungime, s-a reduscu aproximativ un sfert odată cu desprinderea blocului de gheaţă, a căruisuprafaţă este de cel puţin 260 de kilometri pătraţi, subliniază cercetătorulîntr-un comunicat.

Apa dulce conţinută de aisberg ar putea "alimenta toată reţeaua publică de apăpotabilă americană timp de 120 de zile", afirmă el.

Calota glaciară a Groenlandei, cel mai mare rezervor de apă dulcedin emisfera nordică, s-a topit într-un ritm alarmant în ultimii ani, subefectul încălzirii climatice, potrivit unui raport al Consiliului arcticpublicat la sfârşitul lui 2009.

Viteza de topire a gheţarilor din Groenlanda afectează directnivelul apelor oceanice, care se ridică în prezent cu trei mililmetri pe an.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine