2020-03-29 12:17

Un sit ceremonial major, descoperit în complexul Stonehenge

 |  20:02
Un sit ceremonial major, descoperit în complexul Stonehenge

Arheologiicare cartografiază situl megalitic de la Stonehenge, în sudul Marii Britanii,au anunţat, joi, că au descoperit vestigiile unui important monumentceremonial, până în prezent necunoscut, la mai puţin de un kilometru de cerculprincipal, informează AFP.

"Aceastădescoperire este remarcabilă. Ea schimbă complet concepţia noastră despre situlde la Stonehenge", a declarat profesorul Vince Gaffney, de laUniversitatea Birmingham din Marea Britanie.

"Trebuiesubliniat faptul că nu a mai fost localizat niciun ansamblu ceremonial major înultimii 50 de ani în interiorul sitului de la Stonehenge, despre care se credeacă este înconjurat de un spaţiu gol", a adăugat profesorul britanic.

Noulmonument descoperit este contemporan cu complexul de la Stonehenge, construitîn urmă cu 4.500 de ani, şi este aliniat ca şi acesta în direcţia răsărituluiîn timpul solstiţiului de vară.

Monumentul,construit sub forma unei gropi circulare cu două intrări - una la nord-est,cealaltă la sud-vest -, ar fi putut reprezenta fundamentul unei construcţii dinlemn. Specialiştii consideră că monumentul ar fi putut fi un fel de Stonehengeconstruit din lemn, nu din pietre.

"Ipotezaunanim admisă până acum era că exista doar un câmp gol (în jurul complexului dela Stonehenge, n.r.), însă acum avem un monument ceremonial major în spaţiulvizual" al imenselor menhire din situl principal, a declarat VinceGaffney.

Descoperireaa fost făcută de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, Norvegia, Suedia,Austria şi Germania, care lucrau la un vast proiect de cartografiere a situluiStonehenge, coordonat de Universitatea Birmingham (Marea Britanie) şi LudwigBoltzmann Institut (Austria).

Stonehenge("pietre în picioare", în engleza veche), inclus în patrimoniulmondial UNESCO în anul 1986, reprezintă cel mai important complex de menhiredin lume.

Cele 17blocuri de piatră ale sale, care cântăresc până la 45 de tone, ce susţin altebârne de piatră, sunt aliniate în direcţia de unde răsare Soarele în timpulsolstiţiului de vară, alimentând astfel teoriile potrivit cărora complexul dela Stonehenge ar fi un observator astronomic preistoric sau un templu al Soarelui.

Câtevastudii recente au contrazis însă aceste ipoteze şi au relevat faptul căStonehenge era un loc de pelerinaj respectat pentru proprietăţile terapeuticeale pietrelor sale. Bolnavii şi răniţii mergeau la Stonehenge pentru puterea devindecare pe care o atribuiau acestor blocuri imense de piatră, dispuse încerc, în perioada 2400 - 2200 î.e.n.

În zilelenoastre, pe câmpia cu iarbă grasă din provincia Salisbury, doar 40% din fostulcomplex neolitic mai poate fi văzut. Cu toate acestea, menhirele de laStonehenge atrag aproape un milion de vizitatori pe an.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine