2020-03-29 11:12

Un transplant de faţă total, realizat cu succes în Franţa

 |  18:13
Un transplant de faţă total, realizat cu succes în Franţa

Untransplant de faţă total, prezentat ca o premieră mondială, a fost realizat cusucces, la sfârşitul lunii iunie, într-un spital din Franţa, a anunţatcotidianul Le Parisien/Aujourd'ui en France, citat de AFP.

Operaţia,"o premieră mondială" potrivit publicaţiei citate, a fost efectuatăpe 26 şi 27 iunie, pe un bărbat în vârstă de 35 de ani, suferind de o maladiegenetică ce îi deforma chipul. Pacientul se simte bine, merge, mănâncă şivorbeşte, iar barba a început deja să îi crească pe noua sa faţă", adeclarat profesorul Laurent Lantieri, şeful departamentului de chirurgieplastică şi reconstructivă de la spitalul din Créteil din apropiere de Paris,care a realizat această operaţie. La această intervenţie chirurgicală auparticipat "mai puţin de 10 persoane", a adăugat chirurgul francez.

Grefatotală de faţă constă în prelevarea integrală a feţei unei persoane decedate -inclusiv buzele şi pleoapele - pentru a fi transplantată ulterior pe un pacientviu. În aprilie, o echipă de medici din Spania a anunţat că a reuşit o grefă totalăde faţă într-un spital din Barcelona, peun bărbat tânăr, al cărui chip era deformat de mai bine de cinci ani din cauzaunui traumatism. Pacientul nu putea să înghită, să respire şi să vorbească înmod normal.

"Suntemsingurii, până în prezent, care au realizat o grefă de faţă totală, cu pleoapeşi cu tot sistemul lacrimal. Sunt mândru că acest lucru a fost realizat înFranţa", a explicat Laurent Lantieri.

ProfesorulLantieri a precizat că, "din punct de vedere fiziologic, există riscuri deinfecţie şi de respingere a grefei", iar din punct de vedere psihologic,pacientul va fi, "evident, atent monitorizat".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-04-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine