2020-04-06 00:13

UNESCO a inclus în patrimoniul său ceva ce are și România!

 |  13:40
UNESCO a inclus în patrimoniul său ceva ce are și România!

Ne-am obișnuit ca UNESCO să includă în patrimoniul său cultural imaterial multe „lucruri”. Iată însă că acum a inclus ceva care, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1989, a luat amploare în țări ortodoxe din estul Europei, precum Bulgaria, Serbia și România: cântarea bizantină!

„Este vie de aproape 2.000 de ani și este perfectă”, spun specialiștii în muzica bisericească, după proaspăta decizie luată de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură – UNESCO. Și anume aceea de a recunoaște cântarea bizantină ca fiind parte a patrimoniului cultural imaterial al omenirii. Cântarea bizantină, numită și arta psaltică, exclusiv vocală și monofonică, însoțește textele liturgice. Născut la începutul creștinismului, acest gen muzical unic transmis de Biserica Ortodoxă, a supraviețuit până în zilele noastre.

Este codificată

Cântarea bizantină își are rădăcinile în tradițiile muzicale din Balcani și din estul Mediteranei, până unde se întindea Imperiul Bizantin. A apărut după secolul al III-lea și a cunoscut apogeul îintre secolele al XIII –lea si al XV-lea. Această cântare a creștinilor din Imperiul Roman de Răsărit este codificată în opt moduri sau tonuri. Este vorba despre o muzică fără modulare armonică, cu un cadru modal fix, spre deosebire de sistemul tonal actual al muzicii occidentale bazat în principal pe cele două moduri, major și minor. 

Cântarea bizantină nu este doar o altă formă de muzică. Este o unealtă pe baza căreia să ne putem ruga mai bine. Este, de fapt, o formă de rugăciune melodică. Potrivit specialiștilor în teologie, dacă muzica în general este compusă pentru a fi ascultată, muzica psaltică este făcută pentru a ne ruga pe ea. Și de aceea  sună cel mai bine în Biserică. Potrivit anumitor experți, elemente din muzica greacă antică pot fi regăsite în arta psaltică, considerată a fi „o continuare” a Antichității.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine