2020-07-02 09:20

Uninominal versus vot pe liste. Politicienii nu s-au decis nici în ziua de azi cum să-i alegem

 |  20:27
Uninominal versus vot pe liste. Politicienii nu s-au decis nici în ziua de azi cum să-i alegem

Dinediţia de ieri a ziarului „Puterea“ aţi putut afla cum parlamentari de la toatepartidele propun întoarcerea la sistemul de vot pe liste. Asta după ce, anide-a rândul, politicienii ne-au bătut la cap şi au reuşit să impună alegereaparlamentarilor prin vot uninominal. În acelaşi timp, o cercetare pe care ProDemocraţia a dat-o publicităţii scoate la lumină faptul că doar 20% dintreromâni mai vor vot uninominal. Cei mai mulţi dintre ei, 38% ar prefera votul peliste. Ce valoare mai are votul uninominal şi cum poate fi interpretatăacţiunea senatorilor de a reveni la votul pe liste, au explicat analiştiipolitici.

Cristian Pîrvulescu,Vasile Dâncu, Alin Teodorescu, Alfred Bulai, Claudiu Săftoiu şi Sorin Ioniţă aurăspuns ziarului „Puterea“ la întrebări. Cum văd ei intenţia parlamentarilor dea propune implementarea vechiului mod de alegere a senatorilor şi deputaţilor -cel pe liste de partid? Unii dintre ei sunt militanţi ai votului uninominal.Alţii îl preferă pe cel pe liste. Însă cu toţii sunt de acord într-un punct:calitatea clasei politice nu ţine de sistemul de vot.

PRO UNINOMINAL

Pîrvulescu: „Parlamentarii care vor pe liste se tempentru locurile lor”

CristianPîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, declară ferm că revenirea la votul peliste ar fi o greşeală. „Nu că ar fi o greşeală, ci, ar fi o prostie! Există onemulţumire a oamenilor exprimată faţă de actualul sistem de vot. Însănemulţumirea lor este, de fapt, faţă de clasa politică, nu faţă de sistemul devot”, afirmă Pîrvulescu.

El ne oferă şi o explicaţie pentru demersulsenatorilor. „Parlamentarii care vor acum vot pe liste se tem pentru locurilelor din Parlament. Practic, vor să îşi asigure locul de muncă. Sau e o formă denegociere, pentru a forţa mâna partidelor să îşi exprime poziţia. Faptul căsunt lideri ai senatorilor ar putea fi un semn că nu au iniţiat proiectul decapul lor”, ne explică Pîrvulescu. El crede că în partidele politice, bătăliape uninominal versus vot pe liste se va da între baronii locali şi lideriinaţionali. „Va fi o bătaie între şefii de partide la nivel naţional şi baroniilocali. În toate partidele. Baronii locali, şefii de consilii judeţene nu vorvrea sub nici o formă vot pe liste. Pentru că, astfel, nu vor mai putea să îşiimpună punctul de vedere, nici la nivel local, nici în interiorul partidului”,mai spune şeful Pro Democraţia.

Vasile Dâncu: „E o încercare reacţionară”

Sociologul VasileDâncu este şi el un adept al votului uninominal. „Mi se pare o încercarereacţionară, ca să-i spun aşa. Politicienii vor să se ascundă din nou dupăliste. Am văzut că au apărut cercetări care spun că oamenii sunt nemulţumiţi deuninominal. Nu cred că e aşa, cred că, mai degrabă sunt nemulţumiţi de actualuluninominal, care a făcut să intre în Parlament oameni de pe locul 2 sau 3. Eclar că politicienii au o foarte slabă credibilitate în ochii populaţiei. Or,dacă nu sunt credibili, ce punem în loc? Trebuie să punem oameni în loc, ca săumplem golul. Iar asta nu se poate face prin vot pe liste”, spune Dâncu.

Alin Teodorescu: „E un pas înapoi”

Alin Teodorescu,directorul IMAS, dă vina nu pe sistemul de vot, ci pe clasa politică.Teodorescu spune direct că revenirea la votul pe liste ar fi o greşeală. „E unpas înapoi. Ar trebui să avem uninominal şi pentru alegerea consilierilorjudeţeni şi municipali. Nu am văzut cercetarea încă, trebuie să mă uit pe datemai întâi ca să am o opinie. Însă cred că populaţia e nemulţumită nu desistemul de vot, ci de întreaga clasă politică. Nu sistemul de vot e problema,ci felul cum se guvernează”, a declarat Alin Teodorescu pentru „Puterea“.

PRO VOT PE LISTE

Sorin Ioniţă: „Le place să piardă vremea”

Chiar dacă nu sedeclară un fan al votului uninominal, Sorin Ioniţă, director al IPP, ironizeazăiniţiativa senatorilor. „Dacă sunt nişte parlamentari care vor să piardă vremeacu revenirea la votul pe liste, ce pot eu să spun?! Le urez succes! După cumştiţi, noi nu am fost prea entuziasmaţi nici la vremea respectivă cu votuluninominal. Votul uninominal nu a adus prea multe schimbări şi rezolvări aleproblemelor. Însă nici revenirea la votul pe liste nu cred eu că rezolvăproblemele României. Desigur, sunt şi oameni cărora le place să piardă vremea,mai ales dacă sunt parlamentari”, a declarat Sorin Ioniţă pentru „Puterea“.

Săftoiu: „Uninominalul nu e benefic într-o democraţieimatură”

Claudiu Săftoiuse declară un susţinător al votului pe liste. Fostul director al spionajuluiromânesc ne spune şi de ce optează astfel: pentru că votul uninominal într-odemocraţie imatură cum este cea românească aduce mai degrebă deservicii. „Eu,personal, sunt pentru vot pe liste. Votul uninominal într-o democraţie imaturănu este benefic. Uninominalul pe care îl avem noi acum a fost introdus,practic, pe gât, din dorinţele personale şi subiective ale preşedintelui TraianBăsescu. Ăsta e adevărul. Semn că nu am învăţat din greşeli este şi iniţiativade acum a PNL de a sprijini uninominalul majoritar, în două tururi. Partidelese poziţionează în funcţie de contextul care le este favorabil. Acesta e unsemn că nu am învăţat din greşeli”, a declarat Claudiu Săftoiu pentru „Puterea“.

Săftoiu afirmă căe cazul ca politicienii să analizeze mai atent situaţia pentru a decide careeste de fapt cel mai avantajos sitem de vot pentru societatea românească.„Votul uninominal şi-a arătat limitele. Votul pe liste şi-a arătat şi ellimitele. Va trebui să cugetăm mai atent ce e mai bine. Partidele politice şicei care se ocupă de mecanismul votului vor trebui să facă ceea ce nu au făcutniciodată: să stea la masa discuţiilor pentru a stabili ce fel de sistem de vote mai bun pentru România”, spune Săftoiu.

Alfred Bulai: „Prefer votul pe liste”

Alfred Bulai,sociolog şi profesor la SNSPA, crede că votul uninominal e mai bun, însăpreferă votul pe liste în cazul societăţii româneşti. „Personal, eu cred căsistemul pe liste a fost mai permisiv în ce priveşte intrarea unor oameni de calitateîn Parlament. Adică, unii mai tineri, mai profesionişti, sau personalităţi dinviaţa academică atrase în sfera politică, au ajuns parlamentari pentru că pesistem de vot pe liste au devenit responsabilitatea partidului. Pe când, pe votuninominal aceştia nu au şanse să acceadă în Parlament”, declară Bulai. „Uninominalule mai bun, însă el îşi arată funcţionalitatea după mai multe ciclurielectorale, abia atunci după ce educaţia politică a alegătorilor creşte. La noi,uninominalul, mai ales struţocămila pe care o avem noi, nu s-a introdus pefondul unei educaţii politice. Am văzut în 2008 politicieni care habar nu aveaucum candidează”, mai spune sociologul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-08

Mai multe imagini:
Uninominal versus vot pe liste. Politicienii nu s-au decis nici în ziua de azi cum să-i alegem
zoom
Uninominal versus vot pe liste. Politicienii nu s-au decis nici în ziua de azi cum să-i alegem
zoom
Uninominal versus vot pe liste. Politicienii nu s-au decis nici în ziua de azi cum să-i alegem
zoom

Uninominal versus vot pe liste. Politicienii nu s-au decis nici în ziua de azi cum să-i alegem
zoom
Uninominal versus vot pe liste. Politicienii nu s-au decis nici în ziua de azi cum să-i alegem
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz