2020-02-17 15:24

Urmele unui festin organizat în urmă cu 12.000 de ani, descoperite în Galilea

 |  17:27
Urmele unui festin organizat în urmă cu 12.000 de ani, descoperite în Galilea

Rămăşiţeleunui festin organizat în urmă cu 12.000 de ani, perioadă ce coincide cuînceputul agriculturii, au fost descoperite într-o peşteră din Galileea ce erafolosită ca mormânt, potrivit unui studiu publicat luni în Statele Unite aleAmericii.

Pânăîn prezent, cercetătorii doar bănuiau faptul că oamenii organizau festinuriînainte de perioada neolitică, ce a debutat în urmă cu 11.500 de ani, însă nuaveau nici o dovadă, a explicat Natalie Munro, de la Universitatea Connecticutdin SUA, principalul autor al acestui studiu publicat în Proceedings of theNational Academy of Sciences (PNAS).

"Aceastădescoperire reprezintă prima dovadă solidă ce confirmă ipoteza potrivit căreia festinurileîn grup existau deja şi erau organizate probabil destul de frecvent laînceputul perioadei de tranziţie şi odată cu apariţia agriculturii", aadăugat aceasta.

NatalieMunro şi colega ei Leore Grosman, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, audescoperit în Galileea rămăşiţele a cel puţin 71 de broaşte ţestoase şi aletrei alte animale sălbatice, o densitate neobişnuit de mare pentru aceaperioadă, în două gropi săpate printr-o tehnică specială.

Carapacelebroaştelor ţestoase şi oasele altor animale prezintă anumite urme care indicăfaptul că aceste vieţuitoare au fost tranşate şi preparate pentru a fi mâncatede către oameni.

Unadintre gropi a fost săpată în cadrul unui ritual de înmormântare, iar cealaltă,în cadrul unui ritual de sărbătoare, afirmă autorii studiului.

Înprima groapă, carapacele de broască ţestoasă erau dispuse deasupra, în jurul şisub rămăşiţele pământeşti ale unei femei în vârstă, înmormântată în cadrul unuiritual specific, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să creadă că acel festina fost organizat cu ocazia acelor funeralii.

Carneacelor 71 de broaşte ţestoase ar fi putut hrăni circa 35 de persoane, aucalculat autorii studiului, care au precizat că la festin ar fi putut participaînsă un număr mult mai mare de oameni.

Unuldintre principalele motive pentru care oamenii au început să organizezepetreceri şi apoi, puţin mai târziu, să cultive plante şi să crească animalepentru a-şi asigura surse proprii de alimente se explică prin creştereaaccelerată a populaţiei şi prin modificările ce au avut loc în cadrulresurselor de hrană disponibile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine