2020-02-28 13:05

Vara, anotimp de mare risc pentru gravide

 |  16:05
Vara, anotimp de mare risc pentru gravide

Însezonul cald, riscul transmiterii unor germeni patogeni prin mâncare este multmai ridicat decât în celelalte anotimpuri. Gravidele sunt cele mai expuse toxiinfecţiiloralimnentare, din cauză că sarcina le reduce imunitatea. De asemenea, o masăalterată poate afecta fătul mult mai sever decât ne-am putea închipui.Administraţia Americană pentru Controlul Alimentelor şi al Medicamentelor a datpublicităţii o listă cu germenii patogeni posibil de transmis prin alimentaţieşi a recomandat gravidelor să evite anumite alimente în anotimpul cald.Sfaturile sunt cu atât mai utile în ţara noastră, unde regulile de igienă dinalimentaţia publică sunt subiect de negociere între controlori şi patronii puşipe profituri rapide pe litoral.

Iată celemai mari riscuri alimentare pentru gravide:

ListeriaListeria este o bacterie ce provoacă listerioza, o importantă cauză deîntrerupere a sarcinii sau avort spontan O treime din cazurile grave suntmortale, iar gravidele au un risc de 20 de ori mai mare de a lua boala decât opersoană “normală”. Listeria traverseazăplacenta afectând şi fătul.

Mâncăruride evitat:

* Carne gătită la pachet. După ce masa a fost preparată, alimentele trebuie ţinute pe plită până la consumare. Mâncarea ţinută la temperatura camerei este un mediu de cultură ideal pentru microbi.

* Peşte afumat. Dacă procedeul de afumare nu este bine realizat sau temperatura de depozitare nu corespunde, creşte riscul apariţiei Listeriei.

* Brânzeturile scumpe (Brie, Camembert, Roquefort, feta, gorgonzola) nu sunt sigure decât dacă se prepară din lapte pasteurizat prin procedee industriale. Mare atenţie la brânza în coajă de brad şi alte produse vândute pe marginea drumului sau în pieţe tradiţionale

* Laptele nepasteurizat este un vector ideal pentru aceste bacterii

* Pateul “proapăt” ţinut la frigider sau produsele tip salată de carne şi maioneză

* Salata de hummus

Toxoplasma Toxoplasmoza este o boală produsă de un parazit, cel mai frcventtransmisă de la pisică la om. Boala afecteză fătul, ducând la avort spontan sauleziuni cerebrale, cu retard mintal şi afectări neurologice. Este recomandată igienastrictă în locuinţele care au pisici şi fierberea/coacerea cărnii latemperaturi înalte vreme îndelungată.Congelarea cărnii reduce riscul de contaminare. Spălarea frecventă amâinilor cu apă şi săpun scade de asemenea riscul.

Mâncăruride evitat:

* Fructe de mare şi carne de pasăre nepreparate termic

* Fructe şi legume care nu au fost bine spălate

* Carne crudă/în sânge

* Carne uscată sau conservată prin afumare

SalmonellaSalmonella e o bacterie care produce toxiinfecţii cusimptome cum ar fi febra, greaţa, vărsăturile. Poate provoca o formă agresivăde meningită. Gătitul prin fierbere/prăjire la temperaturi înalte poate distrugegermenul.

Mâncarede evitat:

* Fructe de mare crude, omletă “moale”, şodou

* Carne în sânge

* Lapte şi brânzeturi nepasteurizate

* Maioneză făcută în casă

Produsele din peşte, somon, calmarul, scoicile, fructele de mare sau alte trufandale acvatice pot conţine mercur, care afectează creierul fătului. De regulă, aceste alimente sunt controlate de producător, dar asta presupune un sistem de monitorizare funcţional.

E Coli este cea mai freventă cauză a toxiinfecţiilor alimentare şi poate fi evitată respectând igiena în bucătărie şi regulile enunţate mai sus.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-08

Mai multe imagini:
Vara, anotimp de mare risc pentru gravide
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine