2020-04-08 09:35

Venus din Milo, mai proaspătă, a fost expusă din nou la Louvre

 |  15:35
Venus din Milo, mai proaspătă, a fost expusă din nou la Louvre

StatuiaVenus din Milo, considerată o bijuterie a artei greceşti din Antichitate,aflată în proprietatea muzeului Luvru din Paris, este din nou curată, după orestaurare de câteva luni care a dezvăluit o parte dintre secretele acesteistatui celebre, adusă în Franţa în urmă cu aproape două secole.

PotrivitAFP, statuia Venus din Milo, un adevărat "star" al primului muzeu dinlume, prin prisma numărului de vizitatori, alături de Victoria din Samothraceşi Gioconda, a fost instalată într-o sală nouă, reamenajată special pentru ea,pentru ca cei şase milioane de vizitatori care trec prin faţa ei în fiecare ansă o poată admira în condiţii ideale.

Toatesălile de artă greacă clasică (450 - 30 î.e.n.) au fost reorganizate pentru aţine cont de dificultăţile ridicate de gestionarea fluxului turistic.

Cumpăratăde francezi în 1821

Descoperităde un ţăran în 1820 pe insula Milo din arhipelagul Cicladelor, această statuiedin marmură datează din jurul anului 120 î.e.n.

Franţa acumpărat-o în 1821, prin intermediul ambasadorului francez la Constantinopol,Grecia aflându-se pe atunci sub dominaţie otomană.

MuzeulLuvru a amenajat pentru ea o sală specială de peste 200 de metri pătraţi, undestatuia a fost expusă din 1848 până în 1934. Aceeaşi sală a fost renovatăpentru a adăposti din nou celebra statuie, care, din 1934 până recent, a fostexpusă într-o sală de trei ori mai mică. "Înainte de a o mişca, i-amverificat structura", a declarat Jean-Luc Martinez, directoruldepartamentului de antichităţi greceşti, etrusce şi romane din cadrul muzeuluiLuvru. Ultima oară când a fost deplasată, în 1964, pentru a călători înJaponia, la cererea lui Andre Malraux, cele două blocuri principale din care afost realizată sculptura s-au mişcat. Cercetătorii francezi au realizat oanaliză cu unde gamma, pentru a vedea dacă statuia poate fi deplasată. Înschimb, sculptura este foarte fragilă în partea superioară (cap, umeri, spate),deoarece a fost expusă mult timp în aer liber.

Adaugiredin ghips, sub sânul drept

De-alungul anilor, Venus din Milo a devenit "murdară şi din ce în ce maimaronie", a declarat Jean-Luc Martinez. Statuia prezenta urme de ulei,săpun şi gips, folosite pentru realizarea unui mulaj în secolul al XIX-lea.

Acestesubstanţe au "îmbătrânit", iar praful s-a lipit de ele. Muzeul Luvrua decis să scoată toate "adăugirile" din gips realizate în trecut şisă curăţe întreaga suprafaţă din marmură albă a statuii. Operaţiunea derestaurare, de care s-a ocupat Anna Martinotta, a fost realizată în perioadanoiembrie 2009-aprilie 2010.

Aceastăoperaţiune a permis descoperirea în interiorul unei mici adăugiri din gips, subsânul drept, a unei bucăţi de hârtie care preciza că adăugirea a fost realizatăîn 1936.

Reprezentanţiimuzeului Luvru şi-au pus întrebarea dacă ar trebui să adauge statuii piciorulstâng, fabricat pentru ea din gips în secolul al XIX-lea, la care s-a renunţatulterior. În cele din urmă, experţii francezi au decis să nu dea curs acestuidemers.

Înschimb, ei au adăugat nasul statuii, realizat tot din gips. "Am descoperitcu oroare" că sculptorul Lange, însărcinat în 1821 cu restaurarea ei, i-aremodelat nasul, intenţionând să-i adauge un apendice din marmură. În cele dinurmă, nasul a fost fabricat tot din gips.

Comisiade restaurare a decis să repună nasul din gips, deoarece tăietura artificialăde pe chipul statuii era "îngrozitoare".

Primarestaurare a lui Venus din Milo din perioada 1822-1824 a generat dezbateriaprinse. Iniţial, sculptorul Lange dorea să-i adauge celebrei statui o perechede braţe. Acestea au fost chiar fabricate, însă, polemica din jurul acesteiidei a împiedicat montarea braţelor.

O altăstatuie expusă la Luvru, celebra Victoria din Samothrace, la rândul ei murdară,va fi restaurată în 2012.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine