2020-05-31 21:00

Vremea închisă ne îmbolnăveşte de-a binelea

 |  18:42
Vremea închisă ne îmbolnăveşte de-a binelea

Starea proastă provocată de vremea înnorată şide zilele scurte de iarnă este, în sfârşit, recunoscută drept o boală în sine şitratată cu băi de lumină.

Tulburarea afectivă sezonieră (în engleză SAD - seasonalaffective disorder) a rămas multă vreme nebăgată în seamă de către medici, înciuda faptului că numeroase persoane (circa 4 milioane în Marea Britanie) suferă,începând de la sfârşitul toamnei şi până la începutul primăverii, de problemedeterminate de vremea închisă şi de durată scurtă a zilei.

Cantitatea scăzută de lumină diurnă produce perturbăriale secreţiei de hormoni precum melatonina şi cortizolul; reduce, de asemenea,producţia de serotonină, care menţine starea de alertă a creierului şi senzaţiade bine.

Pentru cei care se trezesc şi pleacă la lucru peîntuneric, petrec toată ziua într-o încăpere închisă, la lumina artificială, şiajung acasă tot pe întuneric, simpla lipsă a luminii naturale poate declanşa ostare proastă, care durează luni în şir şi care, în lipsa altor simptome care săindice o afecţiune mai gravă, poate sugera faptul că suferă, pur şi simplu, deSAD.

Printre simptomele SAD se numără: depresie, letargie,dificultăţi de concentrare, probleme cu somnul şi chiar dureri articulare.

Însă, din cauza faptului că aceste simptome se întâlnesc şiîn alte afecţiuni, SAD este rareori diagnosticată corect, pacienţii fiind lăsaţisă se lupte singuri cu neplăcerile determinate de boală.

Tratamentele recomandate includ, de obicei, şedinţe deconsiliere şi/sau medicamente antidepresive.

O abordare mai modernă recomandăînsă suplimentarea cantităţii de lumină "consumate", la nevoie în modartificial - cu condiţia să fie vorba despre o lumină asemănătoare celeinaturale.

Lumina naturală are o compoziţie spectrală specifică,fiind alcătuită dintr-un amestec de radiaţii cu lungimi de undă diferite, spredeosebire de lumina artificilă obişnuită, folosită în încăperi.

În lipsa soarelui, tratamentul poate fi făcut fie cuajutorul unei "cutii luminoase" (foto), care emite o lumină cucompoziţie asemănătoare luminii solare, fie mai sofisticat, prin "băi delumină", în spaţii special amenajate, cu şezlonguri şi saltele. "Aface plajă la bec" - cândva o glumă absurdă - a devenit, aşadar, o metodăde tratament utilă în tratamentul tulburării afective sezoniere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine