2020-02-16 21:33

„Wildlife journalist”, o meserie la limita dintre viaţă şi moarte

 |  18:20
„Wildlife journalist”, o meserie la limita dintre viaţă şi moarte

În ultimii 12 ani, JonBowermaster a regizat, scris sau a produs o serie de filme despre natură pentru diverşi clienţi, inclusiv National Geographic. El spune că pentru această meserie este nevoie de know-howtehnic, precum şi de alte abilităţi. "Ai nevoie de un nivel ridicat deabilităţi de supravieţuire în salbăticie", a declarat acesta recent."Ori de câte ori vedeţi o filmare subacvatică, cineva îşi riscă viaţa, existăun alt cameraman care face lucruri mai periculoase pentru a obţine un cadruspectaculos. Aceasta este o profesie care necesită specializare în alpinism,drumeţii şi navigaţie.”

Este nevoie, de asemenea,de multă răbdare."Sincer, 95 la sutădin ceea ce se filmează nu va fi văzut niciodată", a spus Bowermaster."Filmele mele au loc pe apă, şi există tot timpul un cadru fenomenal. Ceai filmat înainte şi după nu le va vedea nimeni. Totuşi, e plăcut doar să fiiacolo.”Desigur, recompensa vine numai cu multă muncă. Nu lipsesc niciincidentele. Astfel, în timp ce filma în Antarctica, un câine de sanie foarte flămând i-a mâncat lui Bowermasterun microfon foarte scump. "Tocmai finalizasem o excursie de 221 de zile cusania cu câini şi cameramanul şi sunetistul s-au întors cu spatele la unuldintre câini", a spus Bowermaster. "Când ne-am întors, câinele devoramicrofonul. Probabil că a făcut-o din cauză că microfonul avea pe el o “pisică”(protecţie împotriva vântului) şi probabil că a crezut că e vreun animal. Dacănu ar fi mâncat microfunul, probabil că ar fi urinat pe el".

O altă experienţă ridicolă aavut loc atunci când Bowermaster filma un documentar în apele din deltaLouisiana. "Ne-am dus la casa unui pescar şi şi am filmat cumfăcea scoici la grătar", a spus Bowermaster. "Fotograful şisuntetistul erau atât de atraşi de gătit încât nu au observat când microfonul aluat foc”.Un alt cadru rar a fost ratat, pentru că o piesă de lacamera de filmat a căzut în ape infestate de rechini. "Un tip care lucracu noi pentru prima dată a scăpat o piesă dintr-o cameră în apă. Fără să segândească, el a sărit în apă pentru a o salva şi a trebuit să înoate fărăoxigen până la 30 de metri pentru a o recupera", a povestit Bowermaster, încăuimit după tot acest timp. "Când a înotatînapoi la suprafaţă, plămânii săi aproape că au explodat, dar a recuperatpiesa", a spus el, adăugând că efortul respectivului a devenit un fel delegendă în lumea documentarelor despre fauna sălbatică.

Ascultaţi

Citiţi fonetic

Poţi să mori oricând

"Vara trecută, am fost în sălbăticie înstatul Washington şi am auzit mârâitul unui râs. Imediat mi-am scos camera. La un moment dat, am realizat că eu nu îl vedeam, darel mă vedea pe mine", a declarat Bowermaster.

Susan Gottlieb şi soţul ei, Dan, sunt doifotografi care au trecut prin nişte situaţii foarte periculoase, precum cea încare au fost fugăriţi de o focă elefant în Antarctica. "Am fost într-o excursie acolo cu alţi fotografi şi noi ne-aminstalat pe plajă pentru a face prim-planuri cu pinguinii", a spus ea."Dan nu a văzut foca venind spre el şi a trebuit să sară din calea ei. Augurile atât de murdare încât atunci când un ghid de-al nostru a fost muşcat, infecţiape care a făcut-o a dus la colaps pulmonar”, a spus Susan.În ciuda riscurilor, meseria de documentarist în naturăintră în sânge, iar celor care o practică le vine foarte greu să se se oprească.Aşa cum spune Jon Bowermaster, sentimentul de "aventură" nu poate fidepăşit. În ciuda riscurilor cu care s-a confruntat,Bowermester susţine că “cel mai mare pericol este internetul”. "De fapt,toţi cei care îşi cumpără o cameră digitală cred că pot face acest lucru",a declarat acesta. “Site-urile specializate în fotografie fac această meseriefoarte grea. Nimeni nu mai apreciază o poză făcută artistic. Este foarteenervant atunci când oamenii văd o fotografie de-a mea şi mă întreabă ce camerăam folosit. Sugerează că, dacă ei ar fi avut aceeaşi cameră, ar fi fost capabilisă tragă acel cadru".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine