2019-07-19 02:51

Ziua internațională Yoga. Vezi ce stil de Yoga ți se potrivește

 |  21:01
Ziua internațională Yoga. Vezi ce stil de Yoga ți se potrivește

În fiecare an, pe data de 21 iunie, milioane de practicanţi din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internaţională Yoga. În 2016, acest sport -pentru unii- sau stil de viaţă -pentru alții-, cu vechimea de mai bine de cinci milenii, este în premieră sărbătorit şi în ţara noastră.

Chiar dacă îşi are originea în India şi reprezintă una din cele 6 şcoli tradiţionale ale hinduismului, Yoga - care combină exerciţiile şi meditaţia - a devenit foarte popular, în ultimii ani, în Statele Unite ale Americii şi în ţările europene. Potrivit ultimelor studii publicate în Yoga Journal (în ianuarie 2016), numărul americanilor care practică yoga a crescut cu peste 75% - de la 20,4 milioane (2012) la 36 de milioane (2016). Acelaşi studiu arată o creştere semnificativă a practicanţilor în rândul persoanelor de peste 50 de ani, iar cele mai des exprimate motive pentru care practică yoga sunt: creşterea flexibilităţii, ameliorarea stresului şi practicarea mişcării.

Ziua internațională Yoga. Vezi ce stil de Yoga ți se potrivește
zoom

Popularitatea Yoga în România

Dana Ţupa, profesor de yoga acreditat internaţional şi fondatorul PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA (cel mai mare for internaţional în domeniu) – afirmă că şi România s-a aliniat trendului mondial, iar tot mai mulţi români au început să adopte acest stil de viaţă. „Am observat o creştere semnificativă a numărului de români care practică yoga, majoritatea sunt femei, iar vârstele variază de la chiar 4 ani până la peste 60 de ani. În general, sunt mai deschise la practicarea yoga persoanele cu studii universitare (licenţă, master sau chiar doctorat) şi cu un nivel mediu spre ridicat al veniturilor. Cei mai mulţi români practică yoga pentru relaxare şi eliminarea stresului cotidian, în scop terapeutic, pentru eliminarea durerilor de spate sau de articulaţii, cât şi pentru forma de mişcare pe care o oferă; însă yoga nu este doar un sport şi atât, ci un întreg stil de viaţă care echilibrează latura emoțional-mentală şi ne ajută să găsim liniştea sufletească şi să evoluăm spiritual. În acelaşi timp, trei din patru practicanţi de yoga obişnuiesc să mai facă în paralel şi alte exerciţii, precum alergatul, sportul de grup, ridicarea greutăţilor sau ciclismul”, afirmă Dana Ţupa.

În opinia specialistului, românii au început să îşi schimbe opinia generală despre yoga şi au renunţat la prejudecăţi datorită posibilităţii mult mai mari de a călători în străinătate şi de a observa mai aproape stilul de viaţă al occidentalilor sau datorită mediatizării mult mai puternice a VIP-urilor care practică meditaţia şi yoga.

Ziua internațională Yoga. Vezi ce stil de Yoga ți se potrivește
zoom

Stiluri de Yoga

Instructorul certificate de Hot Yoga, Cristina Ionescu, scrie, pe blogul său, că există foarte multe feluri de yoga, le recomandă celor care nu au practicat acest sport să încerce mai multe stiluri, pentru a-l găsi pe cel potrivit și le trece în revistă pe cele mai recomandabile.

• Hatha Yoga , cel mai popular stil de Yoga, este recomandat începătorilor care nu au o condiție fizică foarte bună. Asanele (posturile de bază) se practică în număr redus / ședință, așa dar într-un ritm lent, cu focalizare pe controlul respirației și echilibrarea energiei.

• Iyengar Yoga este recomandat celor cu diverse probleme fizice. Se folosesc diferite obiecte ajutătoare (cărămizi, curele, frânghii, scaune) pentru a facilita alinierea corectă și intrarea/ieșirea în siguranță în/dintr-o postură.

• Vinyasa Yoga (Vinyasa Flow) este un stil mai dinamic. Mișcările sunt coordonate cu respirația și asanele „curg” una dintr-alta precum un dans. Din acest motiv vei gasi aceste clase si sub denumirea de Vinyasa Flow.

• Ashtanga Yoga - deși nerecomandat începătorilor, a fost unul din primele stiluri moderne de yoga aduse in Vest. Cuprinde o serie progresivă și fixă de posturi coordonate cu respirația. Fiecare postură se menține pentru 5 respirații, trecerea dintr-o postură în alta fiind executată rapid.

• Hot Yoga este derivat din Bikram Yoga și recomandat în curele de slăbire și detoxifiere, precum și pentru cei care suferă de diverse afecțiuni respiratorii, precum astmul bronhic. Principiul acestui stil de yoga este practicarea unor posturi (aceleași de fiecare dată, sau nu, în funcție de școală și instructor) într-o cameră încalzită la 40 de grade Celsius și o umiditate de 40%.

• Yin Yoga este recomandabil dacă vrei să îți liniștești mintea sau vrei să te recuperezi după efort fizic susținut, care se lasă cu crampe și „înțepenire” a organismului. Este o practica meditativă, axată pe posturi pasive executate la sol și care țintesc țesuturile conective ale corpului.

• Kundalini Yoga - e stilul tău, dacă nu te deranjează să cânți în public. Combină asanele cu diferite tipuri de respirație, mantre (formule sacre cu valoare magică și educativă, în unele practici și religii orientale), mudre (gesturi cu semnificații simbolice, caracterizate printr-o anumită poziție a degetelor), activitate mentală și „incantații”.

• Aerial Yoga poate fi foarte placută pentru o clasă de relaxare, realiniere și întindere pasivă folosind gravitația. Se folosesc hamace speciale din care corpul atârnă în diferite variații ale asanelor. Acest suport ajuta la evitarea compresiei articulațiilor, în timp ce te întinzi.

• Yoga prenatală este recomandabilă femeilor însărcinate, din al doilea trimestru de sarcină. Acest stil de yoga ajută în alinarea unor dureri care apar în timpul sarcinii, pregătește viitoarea mama pentru naștere și o ajută să capete suficientă forță, ca să țină bebelușul în brațe fără a-și suprasolicita coloana și bazinul.

• Acro Yoga este un stil pentru doi. O persoană (numita bază) este suportul pentru a doua persoana („zburătorul”). Zburătorul va executa diferite posturi sprijinit deasupra bazei (cel mai des pe picioarele ridicate la 90 de grade fata de sol).

• Și în Partner Yoga lucrezi în doi, oferind asistență pentru posturi mai dificile, precum statul în cap sau în mâini. Poate fi foarte benefica pentru un cuplu. De aici derivă și Family Yoga, la care participă și copiii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray