2020-02-28 21:24

Acordarea cetăţeniei române pentru sportivi străini s-a simplificat semnificativ

 |  19:30
Acordarea cetăţeniei române pentru sportivi străini s-a simplificat semnificativ

Florentin Dincă

Sportul românesc se aliniază la nivelul celui din întreaga lume cu privire la naturalizarea sportivilor străini. În toamna trecută în ţara noastră s-a schimbat legislaţia legată de acordarea cetăţeniei, una care până acum era extrem de anevoioasă şi de lungă durată. Sportivii străini erau obligaţi să evolueze ani buni în România pentru a primi cetăţenia şi de a putea evolua sub culorile ţării noastre. Acum, acest proces este mult simplificat, iar un sportiv străin nu trebuie să aştepte decât câteva luni, dacă nu şi mai puţin, pentru a îmbrăca tricoul în culorile roşu, galben şi albastru.

Potrivit Articolului 8.2, din Legea nr. 21/1991, introdus prin Ordonanţă de Urgenţă la 9 septembrie 2015, "Cetăţenia română poate fi acordată, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă sunt întrunite următoarele condiţii: a) solicitantul va reprezenta România în loturile naţionale, în conformitate cu reglementările statutare ale federaţiei sportive internaţionale la care România este afiliată; b) solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e) şi îşi exprimă ataşamentul faţă de România şi faţă de sistemul de valori specific societăţii româneşti".

Noua procedură e simplă. După avizul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, dosarul se întoarce la MTS, care iniţiază Hotărârea de Guvern. Principala regulă este ca sportivul respectiv să fie cooptat în loturile naţionale şi să reprezinte România, conform news.ro. Însă este bine de ştiut că federaţiile naţionale sunt obligate să respecte regulile federaţiilor internaţionale de profil petnru sportivii naturalizaţi, pentru că acestea diferă de la un sport la altul şi de la o ţară la alta. Important de ştiut, naturalizarea acestora se va face fără a afecta în vreun fel activitatea sportivilor români. Va fi interzisă aducerea de străini acolo unde există deja români cu şanse de participare la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene.

Oficialii federaţiilor sportive din România au obţinut în sfârşit ce îşi doreau, iar acum s-a dat startul unui proces amplu de atragere a sportivilor străini valoroşi pentru completarea loturile naţionale. Modificarea legii privind acordarea cetăţeniei române a fost iniţiată de mai multe federaţii împreună cu preşedintele COSR, Alin Petrache, fostul şef de la MTS, Gabriela Szabo, şi de proaspăt demisa din funcţia de secretarul de stat, Carmen Tocală.

Noua tendinţă care urmează să prindă şi în sportul românesc este deja veche în Vest şi nu numai. Este foarte bine cunoscut cum în tenisul de masă, ţări importante din Europa au naturalizat zeci de sportivi asiatici, şi astfel au început să domine net această disciplină. La fel de bine, anul trecut, naţionala de handbal a Qatarului, care până acum nu exista în acest sport, a devenit vicecampioană mondială cu o echipă alcătuită din 10 handbalişti născuţi prin alte zări. Tendinţa aceasta prinde din ce în cei mai mult şi în fotbal, baschet, volei, box, rugby, judo, hochei sau gimnastică.

Cei dintâi sportivi străini care vor apăra tricolorul românesc la Jocurile Olimpice de la Rio sunt luptătorii Albert Saritov (Rusia), Evgheni Orlov, Katerina Jidacevska şi Katerina Sassa (toţi Ucraina). La fel de bine, Anghel Iordănescu s-ar putea baza la EURO 2016 pe serviciile brazilianului William De Amorim (Astra Giurgiu) şi a nigerianului Kehinde Fatai (Sparta Praga). Şi la handbal România va avea cât de curând o portăriţă din Ucraina, pe Iulia Dumanska, de la HCM Baia Mare. Pe lângă disciplinele enumerate, federaţiile de hochei şi lupte sunt cele mai avansate în procesul de naturalizare a unor sportivi străini.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE