2020-08-04 23:02

Alexandru Dedu vrea să treacă Federația Română de Handbal pe persoană fizică

 |  16:04
Alexandru Dedu vrea să treacă Federația Română de Handbal pe persoană fizică

Federația Română de Handbal (FRH), condusă de către Alexandru Dedu, omul susținut și garantat de tandemul Ponta-Bănicioiu, va propune, miercuri, celor peste 200 de membri ai Adunării Generale, aprobarea modificării statutului federației.

Numai că modificările propuse de Dedu sunt cam ilegale și abuzive, fiind incluse și câteva prevederi prin care acesta poate să rămână mult timp pe funcție, și, totodată, să transforme federația în propria sa feudă, adică, mai direct, să o treacă pe persoană fizică.

 

Președinte doar cu…dispensă abuzivă 

 

Proiectul de statut „țesut” de Alexandru Dedu stipulează că președintele FRH trebuie „să aibă o experiență de minim 5 ani într-o funcție de conducere a unei structuri sportive handbalistice sau al unei entități publice sau private. Prin funcție de conducere se înțelege: ordonator principal de credite, administrator, director executiv, director general, director economic”. Practic, în viziunea lui Dedu, o persoană care a fost 4 ani președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, sau comandant al unui club sportiv cum ar fi Steaua sau Dinamo, nu poate să candideze la șefia FRH. În schimb, șeful de la Administrația Cimitirelor sau de la Remat, ori de la vreun service, poate oricând să candideze la conducerea federației. 

 

Secretar general…cu ora  

 

 

În noul proiect de statut se arată că „Secretarul General al F.R.H. este numit prin decizia președintelui F.R.H., cu care se va încheia un contract de muncă sau de colaborare, în condițiile legislației în vigoare”. Or, numirea secretarului general se face, conform legislației românești în vigoare, numai prin concurs. Și, în plus, este reglementat prin lege și faptul că secretarul general are contract de muncă cu federația, și nicidecum să aibă un contract de colaborare, adică să fie plătit cu ora. Potrivit informațiilor noastre, prin această prevedere, Dedu vrea să dea o tentă de legalitate poziției actuale de secretar general ocupată, în condiții neclare, de către fosta handbalistă Cristina Vărzaru, care, în prezent, are contract de muncă cu UNEFS București. Mai mult, în noua structură organizatorică propusă de Alexandru Dedu, s-a mai creat o funcție de conducere și anume aceea de director general al federației.

 

Cvorum, pe repede înainte

 

 

Proiectul noul statut mai are o propunere abuzivă și cam pe lângă lege privind convocarea Adunării Generale.  „Dacă nu se întrunește cvorumul prevăzut la alin. (1) (nr.jumătate plus unu din numărul membrilor afiliați cu drept de vot, în cazul Adunării Generale Ordinare) în termen de cel mult două ore de la deschidere, conducătorul Adunării Generale va constata lipsa cvormului și va putea dispune ca o nouă adunare generală să se desfășoare în aceiași zi. În acest caz, Adunarea Generală se va desfășura și va adopta decizii valabile, indiferent de numărul delegaților cu drept de vot desemnați de către membrii afiliați, prezenți”, se menționează în proiectul de statut. Practic, acest mod de convocare a Adunării Generale este unul șmecheresc, prin care se poate aproba orice. Cum? Foarte simplu. Se formează un grup de interese care lipsește controlat la prima convocare, dar același grup de interese apare la a doua convocare, după două ore, și votează și adoptă așa cum le dictează interesele, chiar dacă numărul lor este mai mic decât jumătate din numărul membrilor Adunării Generale. 

 

 

Invitați și ziariști, doar cu aprobarea președintelui FRH

 

 

Noul statut propus de Dedu mai are o propunere abuzivă privind transparența și anume aceea prin care „la Adunarea Generală pot participa și persoane invitate, fără drept de vot, inclusiv reprezentanți ai mass-media. Numele și datele de identificare ale persoanelor invitate se transmit Secretarului General, de către membrii afiliați, cu minim 20 de zile înainte de alegeri. Lista întocmită de Secretarul General este supusă aprobării Președintelui”. Practic, președintele FRH decide cine să fie invitat la Adunarea Generală și ce ziariști să fie prezenți. Astfel, există posibilitatea ca persoanele incomode președintelului, fie că sunt din lumea handbalului, fie că sunt ziariști, nu o să aibă acces la Adunarea Generale a FRH care, potrivit legii este publică. Oare nu ar fi mai logic ca membrii Consiliului de Administrație să aprobe lista persoanelor invitate și a ziariștilor? Însă, tandemul Dedu-Vărzaru (vezi FOTO), prin susținerea unui Consiliu de Administrație controlat de membrii obedienți lui Dedu, vor rămână pe viață la butoanele handbalului românesc, fără să dea socoteală pentru slabele performanțe sportive, mai ales la nivelul seniorilor și juniorilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE