2020-04-07 00:38

Câştigarea Cupei Mondiale ar putea susţine creşterea economică în Spania sau Olanda

 |  15:12
Câştigarea Cupei Mondiale ar putea susţine creşterea economică în Spania sau Olanda

Adevăratul câştigător al finalei Cupei Mondiale ar putea fi economia ţării campioane, urmând ca Spania sau Olanda să beneficieze de o creştere economică suplimentară de circa 0,25 puncte procentuale de pe urma victoriei în cel mai urmărit meci al lumii, consideră mai mulţi analişti.

Accelerarea creşterii economice va avea la bază cheltuielile maimari pentru consum şi ar putea ajunge la aproximativ 0,25 puncteprocentuale, potrivit analistului ABN Amro Bank Hein Schotsman,citat de Bloomberg. Pentru Spania, câştigarea Cupei Mondiale arputea însemna creştere economică în 2010 în loc de contracţie.

Finala Cupei Mondiale între două state europene oferă unprilej de bucurie populaţiei în toiul crizei datoriilorsuverane.

Ambele finaliste au nevoie de câştigareatrofeului, notează Bloomberg. Olanda, încă afectată de costurilesalvării de la prăbuşire a principalelor instituţii financiare aleţării, a trecut şi printr-o cădere a guvernului în februarie, întimp ce în Spania una din cinci persoane nu are un loc de muncă,şomajul fiind cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

"Ar fi bine pentru economia ţării să câştige Olanda. CâştigareaCupei Mondiale induce un sentiment colectiv pozitiv, care determinăcheltuieli de consum mai mari cu un impact pozitiv în economie carepoate ajunge la 0,25-0,5 puncte procentuale", a afirmat directorulgeneral al ING Groep Olanda, Officer Jan Hommen.

Până în prezent niciunul din cele două state nu a câştigatturneul şi beneficiază deja de o expunere internaţională mare.Spania a ajuns pentru prima dată în finală, în timp ce Olanda a maiajuns de două ori în ultima fază a competiţiei.

Victoria în finală ar creşte cheltuielile de consum cu700 de milioane de euro, sau 0,25% din PIB, considerăeconomistul ING Charles Kalshoven.

"Recuperarea economică depinde încă de refacerea stocurilor şiexporturi, cu cererea internă scăzută, aşa că o creştere acheltuielilor de consum ar fi oportună acum", a adăugat el.

Economia Olandei, a cincea ca mărime din Uniunea Europeană, arputea înregistra o creştere de 1,25% în acest an, potrivitestimărilor guvernului, în timp ce Spania, cu un PIB de două orimai mare, se aşteaptă la o contracţie de 0,3%. Comisia Europeanăprognozează un declin economic de 0,4% pentru Spania şi un avans de1,3% în cazul Olandei.

În 2006, câştigarea Cupei Mondiale de către Italia a determinatABN Amro să majoreze prognoza pentru creşterea economiei italienede la 0,2% la 1,7%. În anul respectiv, PIB al Italiei a crescut cu2%, maximul unei perioade de şase ani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE