2020-02-23 10:19

Ciprian Marica şi-a anunţat retragerea

 |  18:41
Ciprian Marica şi-a anunţat retragerea

Chinuit în ultimii ani de mai multe accidentări, Ciprian Marica și-a anunțat retragerea din activitate, la doar 31 de ani. Acum câteva zile, fostul atacant al echipei naţionale a făcut un control medical foarte amănunţit, iar verdictul specialiştilor a fost crunt. Genunchii lui Marica nu mai pot rezista la un nivel înalt şi susţinut, astfel că fotbalistul a luat decizia de a spune STOP.

Într-un editorial scris săptămâna trecută în ziarul PUTEREA îl sfătuiam pe Marica să se retragă şi să nu se mai facă de râs declarând că are ofertă dintr-un campionat puternic din Vest şi vrea să joace în continuare la nivel înalt. Ştiind ce probleme medicale serioase a avut din 2014 încoace, ce intervenţii chirurgicale, ce recidive, Marica nu avea niciodată cum să mai revină în fotbal. Şi-a dat ultima suflare la Steaua, unde a încercat imposibilul. N-a fost să fie. Cariera sa, cluburile bifate, nu sunt de ici de colo. Dinamo, Şahtior, Stuttgart, Schalke şi Getafe, pentru că pe Steaua şi Konyaspor nu le mai punem la socoteală. Chiar dacă în fişa postului său a stat scris atacant, Marica n-a fost niciodată un golgheter. În cei 15 ani de carieră, media de goluri a sa pe sezon este undeva sub 5 goluri. Cifre de mijlocaş sau chiar de fundaş. Paradoxal, dar peste tot pe unde a fost, începând cu Şahtior, Marica a avut parte de contracte regeşti. 2,5 milioane de euro la Stuttgart şi 3,5 milioane de euro la Schalke au fost contractele pe care Marica le-a câştigat timp de şase ani.

Ieri, Marica şi-a anunţat retragerea din carieră printr-un mesaj postat pe pagina sa personală de Facebook. A scris despre trăirile sale ca suporter al naţionalei, de perioada petrecută sub tricolor, apropo, are 25 de goluri înscrise pentru prima reprezentativă, despre decizia de retragere şi despre planurile sale de viitor.

“Dragi prieteni. Dragii mei prieteni! Aş vrea sa va împărtășesc trăirile mele, asa ca ma adresez vouă cu "dragii mei români"! Încep cu începutul. M-am apucat de fotbal fascinat de nopțile petrecute în stradă la succesele Generației de Aur. M-am apucat de fotbal convins ca pot să scot și eu alți copii în stradă cu același vis: să joci cu tricolorul pe piept! Am fost Hagi, am fost Lupescu, am fost Popescu, am fost Răducioiu, am fost Dorinel, am fost Ilie, am fost Petrescu, Lăcătus, Sabău, Stelea, Prunea, Mihali, Prodan.

Am fost suporter și fotbalist. Am fost pe buzele voastre la goluri, am fost în nervii voștri când nu mi-a ieșit ! V-am văzut fericiți pe garduri, v-am simțit durerea înfrângerilor noastre și mi-am dorit să vă ridic cât mi-a stat mie în putere. De fiecare dată când v-am văzut lacrimile din ochi am uitat de lacrimile mele. M-ați ridicat voi, când n-am putut eu s-o fac singur. Prieteni, am trăit cel mai mare vis al copilăriei, cea mai mare onoare alături de voi: să îmi pot reprezenta tara. Fotbalul m-a învățat tot ceea ce sunt acum, m-a învățat să muncesc, să trăiesc bucuriile, m-a invățat să iubesc, să respect aproapele și adversarul. M-a învățat să trăiesc frumos. Și, mai ales, să mă mândresc. Cu baietii mei, cu voi, cu România! Cu noi! Cu noi toți, echipa națională ! Am tot explicat, naționala suntem toți, nu doar 11 oameni din teren. Cred că asta e cea mai mare realizare a carierei, de fapt. Fotbalul mi-a arătat cum să funcționez în echipă, să impart totul cu cei de lângă mine, să mă bucur la victorii, să mă ridic la infrângeri, să imi iubesc munca. Munca? E atât de rece spus! Pentru că, atunci când pe piept scrie ROMÂNIA, nu mai e muncă, e mândrie și datorie. E luptă și e vis. E intonarea imnului național, e bucuria golului, adrenalina victoriilor, emoția din ochii voștri.

Nu am cuvinte, nu îmi ajung pentru câte emoții am. Mulțumesc pentru ca pot sa te iubesc, România! Mulțumesc fotbalului pentru tot ce mi-a dat! Va mulțumesc vouă pentru tot ce mi-ati transmis, pentru aprecierile și încurajările voastre. Chiar și când m-ați certat, ați dat sens carierei mele de sportiv! De reprezent al României !

Am fost mereu deschis fata de voi, dar nu mi-e ușor sa anunt asta: starea mea fizică nu îmi mai permite să fac lucrurile la același nivel așa cum meritați voi. Așa că pun punct aici carierei mele de fotbalist. Voi rămâne cel mai mare fan al României, al echipelor la care am jucat, voi fi mereu unul dintre voi. Vreau sa le mulțumesc pentru tot antrenorilor, coechipierilor, managerilor care au contribuit la formarea mea ca sportiv.

Le mulțumesc mult și celor din mass-media, jurnalistilor care au dat amploare reusitelor mele si ale căror critici m-au ajutat, deși au durut. Le multumesc tuturor adversarior din teren. Au făcut să mă doară înfrângerile, dar mi-au arătat dimensiunea victoriei ! Dar, înainte de toate, va mulțumesc VOUĂ!

În viitorul apropiat, mi-am propus să mă dedic mai mult familiei și Fundației Ciprian Marica. Am fost prea mult timp departe de cei dragi. Am de recuperat. Ai mei m-au așteptat cuminti și răbdători să mă întorc acasă. Pana aici, voi m-ati ajutat sa înving singurătatea, înstrăinarea!Ați fost cea de-a doua mea casă, a doua mea familie. Și ai mei au înțeles asta !  Vă mulțumesc tuturor, si fiecăruia în parte. Vă aștept pe stadion, ne vedem în tribune, pe stradă, in fata televizorului, ne vedem oriunde ne cheamă fotbalul pe care-l iubim! Ne vedem "acasă"! Abia aștept!”, a scris Ciprian Marica.

Traseul şi cifrele lui Marica

Marica şi-a făcut junioratul în Ştefan cel Mare, unde a trecut pe la toate grupele. Primul antrenor i-a fost Ghiţă Vasile, cel care l-a remarcat şi l-a oprit la echipă. După cinci ani a fost chemat la echipa mare, dar acolo nu a bifat decât 23 de meciuri şi 4 goluri. A fost vândut la Şahtior Doneţk, iar rolul esenţial în această mutare l-a avut magul Mircea Lucescu, antrenorul “minerilor”. Deşi l-a introdus mai mereu titular în cei trei ani de contract, Marica nu l-a mulţumit pe Nea Mircea, reuşind decât 16 goluri în 73 de apariţii. Chiar şi aşa, Şahtior a scos 8 milioane de euro de la VfB Stuttgart prin cedarea atacantului român. Poate cea mai bună perioadă a românului aici a fost, însă reuşitele au fost la fel de puţine. În patru sezoane, Marica a marcat doar 19 goluri în aproape 100 de meciuri. A fost de ajuns să îi convingă pe cei de la Schalke să-l ia liber de contract, dar nici aici n-a rupt gura târgului, 5 goluri în 34 de meciuri. În 2013, în lipsă de alte oferte, Marica semnează cu Getafe, antrenată de Cosmin Contra, iar evoluţiile au fost chiar bune în Primera Division, cele şase goluri ale sale salvând gruparea iberică de la retrogradare. Deşi i-a fost propusă prelungirea contractului, fotbalistul refuză şi pleacă în Turcia, la Konyaspor, unde destul de repede se accidentează grav, practic de acolo începe sfârşitul pentru el. S-a operat de două ori la genunchi, forţează revenirea, se reaccidentează, iar când îşi revine cât de cât, merge la Steaua, sperând să joace şi să prindă pe ultima turnantă lotul pentru EURO. Se accidentează din nou, se duce la vraci, dar în zadar, cariera sa era deja pe butuci.

Mutu l-a dat de gol

Marica nu vrea să se facă antrenor, ci consideră că i-ar sta mai bine la oficială, ca manager la un club. Pentru asta, el a început deja cursurile în acest domeniu, la academia lui Schalke, în cooperare cu Universitatea din Sankt Gallen. Şi bravo lui, pentru că vrea să fie pus la punct cu tot ceea ce înseamnă această nouă meserie, nu ca alţii care se trezesc peste noapte puşi manageri, dar habar nu au ce înseamnă asta şi ce atribuţii au. În minte însă i-a încolţit de curând o idee, la care ar putea marşa, deşi ar fi o pălărie cam mare pentru el în momentul de faţă. Candidatura la următoarele alegeri de la FRF. Deşi el nu a pomenit o vorbă despre acest lucru, prietenul Adi Mutu l-a dat de gol: “Ar fi interesant să fie şi el în organigrama clubului Dinamo, dar am văzut că se duce mai mult la meciurile Stelei. El probabil are alte lucruri în cap, am înţeles că vrea să candideze la Federaţie... are o fundaţie. Îi doresc bafta la preşedinţia FRF, îl votez, îl susţin". 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-31Parerea ta...

CONSTANTIN
01 Noi 2016

PAI DE UNDE SE RETRAGE SPECIMENUL ? POATE DIN CLUBURI, CA DIN FOTBAL SE RETRASESE DE CEVA ANI ! CHIAR NU TI-E RUSINE RATATULE ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE