2020-04-05 06:45

Dezvăluirile şocante ale unui părinte. Drama unui sportiv într-un sistem medical bolnav

 |  16:34
Dezvăluirile şocante ale unui părinte. Drama unui sportiv într-un sistem medical bolnav

Bogdan Alexandru Grădinaru s-a accidentat la primul săumeci la CSU Arad, la numai câteva minute după ce a fost trimis pe teren. Arămas întins pe gazon după o grămadă, iar medicul echipei, care de fapt eradoar un asistent, le-a cerut coechipierilor să îl scoată pe braţe afară, deşinu se mai putea ridica din cauza coloanei. Nu a fost dus la spital pentru cămedicii de pe ambulanţa prezentă la stadion au rămas până la încheiereameciului, încă aproape 20 de minute, fiind nevoie permanentă de o salvare la stadion.A fost transportat în cele din urmă la Spitalul Clinic Judeţean din Timişoara,dar operat la peste 22 de ore, deşi în mod normal trebuie operat la maxim 8 oredistanţă de accidentare. Operaţia a durat peste 6 ore. În timp ce era subtratament la unitatea medicală din Timişoara a contractat un virus, din cauzacăruia a suferit numeroase infecţii pulmonare şi stopuri cardiorespiratoare.Şi-a revenit în mai multe rânduri, putea să respire singur şi să mănânce, darvirusul a revenit. Asta în timp ce lângă el, în salon, zăceau cu orele alţipacienţi deja morţi. Când făcea febră, medicii îl tratau cu gheaţă. Părinţii auîncercat să-l transfere la o clinică din Germania, unde o lună de tratamentcosta 20.000 de euro, însă nu au reuşit să adune decât 30.000 în trei luni,deşi clubul la care activa şi federaţia i-au promis în dese rânduri ajutorul.Doar Federaţia i-a oferit 50 de milioane de lei vechi. Tatăl său, ViorelGrădinaru, dezvăluie toate aceste nereguli, într-un interviu acordat Puterea.

Viorel Grădinaru, tatăl rugbystului Bogdan AlexandruGrădinaru, este dărâmat după moartea fiului său la numai 19 ani şi e decis sădea în judecată clubul la care era legitimat, CSU Aurel Vlaicu Arad, dar şispitalul timişorean unde a fost internat imediat după accidentarea suferită.

Resemnat, la numai două zile după ce şi-a înmormântat fiul, Viorel Grădinaru este dezamăgit de modul încare clubul arădean s-a purtat de-a lungul celor trei luni şi jumătate, decomportamentul medicilor din Spitalul Clinic Judeţeande Urgenţă “Casa Austria” Timişoara, dar şi de cel al oficialilor Federaţiei.

Condoleanţe, domnule Grădinaru! Aţi reuşit să aflaţi adevărul acesteitragedii?

Toată lumea ştie cine sunt vinovaţii, numai cine trebuiesă răspundă se face că nu vede. Totul a început încă de la accidentareasuferită pe teren. Cel care i-a acordat primul ajutor nici măcar nu era medic,ci doar un asistent. El a cerut celorlalţi jucători să-l ridice şi să-l scoatăîn afara terenului. Aici a fost o mare greşeală, niciodată nu se face aşa ceva,mai ales când ai probleme cu coloana. Apoi, a stat vreo 20 de minute până lafinalul meciului în salvare pentru că dacă ar fi plecat atunci, echipa pierdeameciul la masa verde. Nu e cu putinţă aşa ceva, nu-mi vine să cred.

Ce s-a întâmplat după?

S-a luat decizia să fie transportat la acel spital dinTimişoara. Nu ştiu cum s-a ajuns acolo, dar medicii au refuzat să-l operezepână nu ajung eu acolo. Vă daţi seama de ce. Am fost acolo la 1 noaptea, darnumai la 10 dimineaţa m-au primit. L-au operat, intervenţia a durat peste 6ore. Am vorbit cu un medic din Koln, acolo unde am dorit să îl transferăm, şimi-a zis că trebuia în maximum opt ore de la accidentare şi operaţia era demaximum 3-4 ore. Mi-au spus că are măduva secţionată şi că ar putea apăreaprobleme.

Au apărut imediat?

Imediat după operaţie, a fost transferat în salon şi pela ora 18.00 era cu masca de oxigen pe faţă. A stat aşa două zile, apoi l-auintubat. S-a infectat de vreo trei ori în perioada petrecută la spitalul dinTimişoara. A fost un calvar pentru noi. Am stat acolo din prima zi şi până înultima, zi de zi lângă ATI. Nu ne băga nimeni în seamă, parcă eram invizibili.Bogdan începuse să mănânce după vreo două săptămâni, dar stăteam cu borcanul cuciorbă aproape o oră până puteam să i-l dăm. Ne-am simţit umiliţi în toatăaceastă perioadă. Pentru că avea nevoie de gimnastică recuperatorie, l-am rugatpe kinoterapeut să stea cu el câte un pic să-l ajute, dar m-a luat în băşcălie,a zis că nu e secţia lui. Până la urmă, a venit după vreo două luni şi stăteacâte cinci minute, dar recuperarea trebuia să înceapă după câteva zile, eradeja prea târziu.

Dar cum s-a infectat în spital? Nu existau condiţii?

Cum să nu se infecteze dacă oamenii mureau lângă el şistăteau ore bune până când erau scoşi din salon? Am stat acolo zi de zi şi ştiumai bine ce se întâmplă decât managerul. Odată a murit un om pe la ora 1 noapteşi abia la 7 dimineaţa l-au scos. Apoi, chiar lângă patul lui Bogdan, un bătrâna decedat şi abia după vizita medicală s-a rezolvat. Acolo nu sunt viruşi?Uneori mai făcea febră, cu ce credeţi că îl tratau? Cu gheaţă.

Adică?

Îi puneau gheaţă, cum să nu facă infecţii pulmonare. El,săracul, nu simţea pentru că era paralizat de la gât în jos, dar vă daţi seamacă a contat mult. În plus, îl sedau zi de zi, după ce l-am transferat laOradea, medicii de acolo au avut nevoie de două săptămâni ca să îl scoată desub efectul sedativelor. Îi administrau zilnic morfină, aşa îl linişteau, numai simţea nimic. Medicii îmi reproşau că vorbesc cu presa, dar presa m-aajutat să strâng o parte din banii necesari tratamentului, îmi băteau numaiapropouri. Am fost ca un pai în ochii lor. Atât de buni erau că nici nu ştiaucă băiatul meu nu e din Arad, apoi mi-au spus că dacă ştiau că stă în Braşov,l-ar fi transferat acolo. Era deja prea târziu. Până atunci, m-au tot dus cuzăhărelul.

Până la urmă aţi decis să-l transferaţi la Oradea.

Da, nu mai puteam să îl ţinem la Timişoara. Era o bătaiede joc. Din păcate, a fost prea târziu. Medicii de acolo au făcut totposibilul, însă situaţia se înrăutăţise groaznic la Timişoara. La Oradea chiara avut condiţii, stătea singur în salon, aveau grijă de el, dar nu s-a maiputut face nimic. Nici el nu mai putea să reziste, era slăbit.

De ce nu l-aţi mai dus în Germania la tratament?

În primul rând pentru că s-a infectat la Timişoara şi nuîl mai primea nimeni, iar apoi pentru că nu am reuşit să adun suma necesarăpentru tratament. Adunsem vreo 30.000 de euro, însă era nevoie de 40.000 numaipentru două luni şi ar fi trebuit să stea minimum 6 luni acolo. Ne-au ajutatoamenii simpli, în rest numai vorbe goale.

Nu aţi primit nici un ajutor din partea clubului sau a Federaţiei?

După accidentare, toată lumea ne-a zis să stăm liniştiţi,de la club şi până la conducerea Federaţiei, m-a sunat şi Alin Petrache(preşedintele FR Rugby - n.r.), mi-au spus că, dacă e nevoie, îl vor ajuta sămeargă şi în China pentru tratament. Sponsorii clubului din Arad mi-au zis căvor discuta ei cu managerii clinicii din Timişoara, că îi cunosc, dar apoi audat-o la întors şi mi-au spus că acolo au alte specialităţi. Am primit vreo 50de milioane de la Federaţie, iar de la club - absolut nimic, abia dacă s-auinteresat de situaţia lui Bogdan. Băieţii, din sărăcia lor, ne-au ajutat cucâteva sute de euro.

Au fost alături de familia dumneavoastră măcar la înmormântare?

Cei de la Federaţie ne-au cerut să amânăm înmormântarepentru duminică fiindcă sâmbătă au meci în Tunisia şi apoi vor veni cu toţii.Am spus să accept pentru că ştiu cât de mult i-a plăcut lui Bogdan acest sport.Însă, în ziua când l-am înmormântat ne-au anunţat că nu vor mai veni decâtpreşedintele şi secretarul general. Ne-au oferit un ajutor de 100 de milioanede lei vechi, doar pomana a costat mai mult. Au fost foarte mulţi oamenialături de Bogdan pe ultimul drum.

Vă gândiţi să acţionaţi pe cineva în instanţă după cele întâmplate?

Normal, şi-au bătut joc de copilul meu. Voi da înjudecată atât clubul, pentru că e de vină pentru cele întâmplate. Nu se puteaîntâmpla aşa ceva, cum a fost la acel meci blestemat. Apoi şi spitalul dinTimişoara, acolo s-a infectat, sunt dezamăgit de tot ce s-a întâmplat acolo. Afost un calvar, o bătaie de joc. Acum trebuie să ne mai liniştim, suntemdărâmaţi din toate punctele de vedere.

Filmul morţii lui Alexandru Grădinaru

31 martie - Era repriza a doua a meciului CSUArad-Ştiinţa Baia Mare, iar tânărul Bogdan Alexandru Grădinaru îşi făceadebutul în Liga Naţională. Peste numai câteva minute avea să fie accidentatfatal în timpul unei grămezi.

1 aprilie - După o zi de aşteptare, este operat laSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Casa Austria” din Timişoara. Operaţia adurat peste 6 ore.

9 aprilie - A suferit un prim stop cardiorespirator dincauza unei infecţii

15 aprilie - Bogdan Alexandru a dat semne că îşi revineşi a cerut să fie mutat într-un salon normal

19 aprilie - Starea s-a înrăutăţit din cauza germenuluidin spital, a început să facă febră mare

26 aprilie – Bogdan Alexandru a început să comunice dinnou cu apropiaţii şi chiar s-a interesat de costurile tratamentului. Conformsite-ului său, medicii i-au transmis să stea liniştiţi în privinţa virusuluipentru că e tânăr şi nu va avea probleme.

10 mai – Tânărul în vârstă de 19 ani a început să respiresingur şi totul mergea spre bine.

26 mai – Se pregătea de plecarea în clinica din Germania,se mai aştepta ca să fie strânşi banii necesari tratamentului.

21 iunie – Din cauza virusului, Alexandru a suferit onouă infecţie la clinica din Timişoara. A fost transferat la Spitalul Pelicandin Oradea.

1 iulie – Din cauza infecţiei puternice, a suferit nu maipuţin de 4 stopuri. Starea sa era tot mai gravă.

15 iulie – Alexandru a murit pe patul de spital în jurulorei 6 dimineaţa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-19

Mai multe imagini:
Dezvăluirile şocante ale unui părinte. Drama unui sportiv într-un sistem medical bolnav
zoom
Dezvăluirile şocante ale unui părinte. Drama unui sportiv într-un sistem medical bolnav
zoom
Parerea ta...

HIPOCRATE
21 Iul 2010

este tragic tot ce s-a intimplat! cred insa ca trebuia sa dati si un punct de vedere al spitalului incriminat. un demers jurnalistic decent asta cerea! dincolo de absurdul situatiei de la stadion- s-a schimbat ceva in reglementarile asistentei medicale pe stadion, dl Arafat are stire de cum s-a acordat primul ajutor aici, a luat masuri? asteptam ancheta oficiala a dosarului medical. sper ca ne veti tine la curent!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE