2020-07-07 16:18

Elisabeta Lipă: “Sportul românesc este în declin”

 |  20:11
Elisabeta Lipă: “Sportul românesc este în declin”

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat joi, la "Dezbaterea Strategiei de Dezvoltare a Sportului în România 2016-2032", că sportul românesc este într-un mare declin și are nevoie de reformă pentru a avea din nou rezultate, transmite Agerpres.

"Sportul românesc este într-un mare declin. Nu avem decât două variante: ne ducem cu declinul mai departe, ori încercăm să inversăm curba cu pași mici printr-o strategie, iar la următoarele Jocuri Olimpice să fim într-o altă poziție decât cea pe care am terminat la Rio. Pentru că potențial avem, restul depinde de noi toți. Nu mi-am propus să fiu salvatorul sportului românesc, trebuie să muncim împreună. Lumea sportului românesc este dezbinată și nu în două părți, ci în mai multe. Trebuie să ne dăm mâna pentru că avem copii talentați. Normal că am sprijinul Guvernului și al premierului, dar până acolo trebuie să fim foarte expliciți. E clar că sportul românesc are nevoie de o reformă, de o strategie și e clar că trebuie să prioritizăm niște lucruri pentru a crea niște rezultate. Împreună trebuie să hotărâm ce e mai bine pentru sportul românesc la ora actuală. Această prioritizare nu o poate hotărî doar ministrul, pentru asta avem azi dezbatere cu oameni care lucrează de o viață în sport", a spus Lipă.

Strategia îmbunătățită

Aceasta a menționat că strategia de dezvoltare a sportului a fost începută de fostul ministru al Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, și a fost îmbunătățită. "Acum avem o strategie la care au muncit mai mulți specialiști. Am preluat strategia la care a lucrat doamna Gabriela Szabo și am încercat să o îmbunătățim, să o aducem la zi. Mă bucură faptul că această strategie a fost prezentată de un român care e stabilit de peste 20 de ani în Anglia. Este vorba despre profesorul Adrian Stan, cel care a pus bazele unui sistem în gimnastica engleză care, iată, a adus medalii la aceste Jocuri Olimpice. Expunerea dumnealui a fost făcută pe strategia noastră, publicată pe site-ul MTS. În ultima perioadă folosim mai multe modele, Ungaria, Spania sau Franța... Dar eu vreau nu doar să dăm exemple, ci acolo unde putem să și aplicăm din aceste modele și să hotărâm ce e bine pentru sportul românesc", a adăugat Elisabeta Lipă.

Ministrul a explicat că o comisie interministerială, din care vor face parte și reprezentanți ai federațiilor, cluburilor și COSR, va stabili o serie de priorități pentru sportul românesc. "Așa cum este Codul Administrativ, vom face un Cod al Sportului, iar în acest cod se vor regăsi Legea Sportului, Strategia Sportului și așa mai departe. Se va constitui o comisie a sportului care va veni cu o serie de priorități foarte clare, 2, 99, 49, nu știu câte, și cu astea vom merge mai departe. Acesta este modelul englezesc. Așadar comisia se reunește, stabilește prioritățile, după care niște oameni așează lucrurile astea în pagină și se va face o lege sau o Ordonanță de Urgență. Dar problema e ca noi nu știm acum ce să spunem acolo. E dureros e că noi nu știm ce vrem", a precizat Lipă.

Elisabeta Lipă: “Sportul românesc este în declin”
zoom
Dâncu: Autoritățile locale să investească în sport

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat joi, la "Dezbaterea Strategiei de Dezvoltare a Sportului în România 2016-2032" organizată de MTS, că Guvernul dorește modificarea legislației astfel încât autoritățile locale să poată investi în sport, inclusiv în cel profesionist.

"Dorim să modificăm legislația astfel încât să permitem autorităților locale să vină cu bani în sport. O comunitate să poată să dea bani pentru un anumit sport. Inclusiv pentru sport profesionist, dacă vrea comunitatea respectivă. Am sute de primării care spun că vor să aibă un sport de care să se ocupe, dar să li se ofere această ocazie", a spus vicepremierul.

În cadrul dezbaterii care a avut loc la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Dîncu a propus un Cod al Sportului care să reunească fragmente din mai multe acte normative. Codul Sportului ar urma să fie realizat de o comisie interministerială împreună cu reprezentanți ai federațiilor, cluburilor și COSR. "Eu vreau să propun un Cod al Sportului în care să adunăm toate legile, pentru că avem tot felul de fragmente din legi care nu sunt corelate... Și să le adunăm pe toate într-o singură lege, iar pe asta să o discutăm într-o comisie interministerială din care să facă parte mari sportivi, reprezentanți ai federațiilor, ai MTS, ai COSR, ai mișcării de tineret, ai cluburilor, plus cineva de la Ministerul de Finanțe, Ministerul Administrației, Sănătate, Educație și așa mai departe. Și dacă noi o să lăsăm o lege în Parlament, vă spun că nu o să o strice nimeni. Putem da și o ordonanță ca să intre imediat. Dar să știm că asta înseamnă ceva pentru sport pe care l-am gândit toți", a afirmat el.

Ministerul Tineretului și Sportului va face în perioada următoare un inventar al banilor publici cheltuiți în sport în ultima perioadă. "I-am cerut doamnei ministru (n.r. — Elisabeta Lipă) ca anul acesta să facem un inventar al modului în care cheltuim banii din sport. Atât de puțini cât dă statul. Să vedem cât cheltuim și pe ce cheltuim. Ce se întâmplă acum în sport este doar o bătălie pentru banii de la stat între federații. Este bătălia pentru a împărți plăcinta aia mică. Dar plăcinta se va micșora continuu dacă nu vor veni rezultate", a adăugat vicepremierul citat de Agerpres.

Prioritizarea disciplinelor sportive

Vasile Dîncu a cerut reprezentanților federațiilor prezenți la dezbatere să stabilească cât mai curând un număr de discipline sportive care să fie prioritizate. "Pentru situația în care a ajuns sportul românesc de vină este lipsa de viziune din interiorul mișcării sportive. Trebuie să spunem că nu a existat nicio viziune până acum. Nu ajunge că din când în când s-a zbătut câte un ministru al sportului, precum Gabriela Szabo sau Elisabeta Lipă. Trebuie să acceptăm că suntem la momentul zero, că suntem în dezastru. Eu aștept un minim consens din partea mișcării sportive pentru că altfel nu putem avansa. Trebuie să luăm măsuri pe termen scurt și măsuri pe termen lung și să nu mai dăm vina unii pe alții. Trebuie să facem aceste lucruri până în luna decembrie, să ne grăbim. Eu sunt deschis să facem o comisie interministerială, eu pot să ajut. Eu pot să tai și să spun că facem așa sau așa dacă toți considerăm că este necesar. Eu știu că sportul este foarte important. Și este nevoie de un Cod al Sportului. De aceea trebuie să stabilim în strategie ce este prioritar, trebuie să facem sacrificii. Pentru că nu o să putem finanța egal 70 de federații, deci prioritatea asta trebuie să o stabiliți", a precizat Dîncu.

Elisabeta Lipă și Vasile Dâncu au fost prezenți joi, la sediul COSR, la "Dezbaterea Strategiei de Dezvoltare a Sportului în România 2016-2032" la care au participat președinți de federații, reprezentanți ai cluburilor și foști mari sportivi. (

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-22Parerea ta...

HAZNAUA URBEI
22 Sep 2016

CLANTO , UNDE ERAI CIND , BORCEA SI NEGOITA , CU MAFIA ITALIANA FURAU CLUBUL DONAMO ? SAU ANTONESCU CU MAFIA , VINDEAU CLUBURILE , BAZELE SPORTIVE SI TERENURILE SPORTULUI ROMANESC ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE