2019-10-17 13:23

Fair-play-ul financiar n-a rezolvat nimic: Inegalităţile din fotbalul european s-au adâncit şi mai mult

 |  12:09
Fair-play-ul financiar n-a rezolvat nimic: Inegalităţile din fotbalul european s-au adâncit şi mai mult

Un raport al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) evidențiază că fair-play-ul financiar, impus chiar de forul european în 2010, n-a rezolvat discrepanţa economică între echipele mari şi cele mici şi mijlocii din fotbalul european.

Ba chiar inegalitățile între cele două părţi s-au adâncit şi mai mult în decursul ultimilor șase ani. "Primele 15 cluburi europene au încasat 1,514 miliarde euro din rețetele comerciale și sponsorizări, în cursul ultimilor șase ani (o creștere de 148%) față de 453 milioane euro pentru celelalte aproximativ 700 de cluburi europene de primă divizie (ceea ce reprezintă o creștere de 17%)", scrie UEFA într-un raport dat publicității joi.

"Nu există un factor unic pentru a explica această adâncire a disparităților veniturilor și puterea de cumpărare a 'super cluburilor globale' în raport cu restul Europei", afirmă forul fotbalistic european în acest raport. "În urmă cu zece ani, rețetele comerciale și sponsorizările erau concentrate pe sponsorizarea tricoului și acordurile cu producătorii de echipament, puțin marketing și un mic număr de contracte de sponsorizare locale", mai menționează UEFA.

"Pentru marea majoritate a cluburilor, lucrurile au rămas la fel, însă pentru grupul de 'super cluburi" la nivel mondial, veniturile comerciale și veniturile din sponsorizări au crescut iar parteneriatele corespunzătoare sunt divizate și segmentate într-un număr mai mare de contracte și mai profitabile", sunt explicaţiile forului european.

La nivel global, veniturile cluburilor de fotbal, care "au crescut timp de 20 de ani la rând", au atins aproape 17 miliarde de euro pentru cluburile europene de primă divizie, a calculat forul european, scrie Agerprers. Încasările sunt mai mult decât duble față de cele din 2004 și de peste șase ori mai mari decât cele din 1996 și "au marcat o creștere medie anuală de 9,3%" în ultimele două decenii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE