2020-07-04 13:03

Fostă campioană olimpică, mondială şi europeană, Maria Olaru, îşi lansează sâmbătă biografia. “Preţul aurului. Sinceritate incomodă”, o carte care va deranja multă lume

 |  18:10
Fostă campioană olimpică, mondială şi europeană, Maria Olaru, îşi lansează sâmbătă biografia. “Preţul aurului. Sinceritate incomodă”, o carte care va deranja multă lume

Campioană olimpică, dublă campioană mondială şi campioană europeană, Maria Olaru îşi va lansa sâmbătă, de la ora 13.30, la Târgul de carte Bookfest de la Romexpo, biografia, un volum intitulat "Prețul aurului. Sinceritate incomodă", carte care va deranja multă lume, în special pe antrenorii cu care sportivă a lucrat de-a lungul carierei sale. Ex-gimnasta povesteşte în carte despre bătăile primite de la antrenori, inclusiv de la Octavian Bellu, despre umilinţele la care erau supuse gimnastele, dar despre sinuciderea tatălui în care este implicată o jucărie, beţiile mamei şi lacrimile vărsate la antrenamente. “Uneori, teroarea e mai greu de suportat când te temi că vei fi pedepsită, decât pedeapsa în sine", a scris Maria Olaru în volumul sau. Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe blogul, dar şi în Gazeta Sporturilor, o parte din relatările gimnastei, care i-a trimis manuscrisul înainte de lansarea cărţii.

“Dragă cititorule, îţi propun să facem cunoştinţă. Eu sunt Maria. Maria Olaru, gimnasta… Dar dacă vrei să mă cunoşti mai bine pe mine, Maria, sportivul şi omul deopotrivă, trebuie să ai răbdare. Viaţa mea nu se poate povesti în 34 de rânduri, atâtea câţi ani am. Asta pentru că în aceşti 34 de ani mi s-au întâmplat atâtea lucruri cât într-o viaţă de om. Aşadar, îţi voi spune povestea mea… Cum am ajuns să fac gimnastică? A fost o pură întâmplare… Ba nu! Pentru că, aşa cum am aflat de la un înţelept, nimic important, pe lumea asta, nu e întâmplător… Sportul m-a format şi m-a pregătit pentru viaţă, contribuind mult la integrarea mea în societate, conferindu-mi în acest sens calităţi indispensabile. Ca fostă sportivă de înaltă performanţă sunt obişnuită cu disciplină, programul riguros, călită psihic în numeroasele antrenamente şi competiţii, cunoscând deopotrivă gustul dulce al victoriei şi pe cel amar al înfrângerii. Sportul m-a consacrat şi tot ceea ce sunt astăzi, datorez sportului. Asta sunt, asta este povestea mea”, a scris Maria Olaru în prefaţa autobiografiei sale.

Gazeta Sporturilor publica fragmente din volumul scris de fosta mare gimnastă, în care aceasta povesteşte cu lux de amănunte, amănunte dureroase, despre bătăile primite în sala de antrenamente şi despre umilinţele la care era supusă ea şi colegele sale. “După-amiază a fost teroare. Am început cu sol, m-a bătut şi s-a purtat urât cu mine. Mi-a dat de două ori tare cu cauciucul peste fund. După ce m-a bătut, nu am mai făcut nimic. Îi făceam în contra şi făceam mutre. Apoi m-a trecut la sărituri. Acolo mi-am bătut joc de ea, atunci Lili (nr. Lili Cosma, antrenoarea Mariei) m-a dat afară din sală. Am stat în vestiar tot schimbul, apoi m-a chemat la paralele. Acolo am mers bine cu o singură excepţie, m-am lovit la coaste. După antrenament mi-a zis că nu mai face niciodată cu mine sărituri şi mi-a mai spus catâr încăpăţânat. Era iute la mânie şi la meserie. La început, când vedeam ce le făcea celorlalte... mă cam umpleam de groază. Eu, care veneam de acasă cu spaimele şi obsesiile mele, era tocmai ce nu-mi trebuia. Uneori, teroarea e mai greu de suportat când te temi că vei fi pedepsită, decât pedeapsa în sine (…). Am avut o zi foarte proastă. La antrenamentul de dimineaţă am mers prost. De când m-am trezit din pat mă durea spatele foarte tare. Atunci la antrenament nu am putut să fac mai nimic. Când a văzut d-nul Cărpinişan că fac prost la treişaizeci, a început să mă bată. Mi-a tras trei palme până la bârnă. La bârna am stat în faţa lui în poziţie de drepţi şi iar mi-a tras o palmă, apoi m-am urcat din nou pe paralele şi iar am făcut prost pentru că mă durea spatele din ce în ce mai tare. Când m-am dat jos, iar m-a bătut, mi-a dat cu palma peste faţă şi m-a trântit jos pe parchet. Când eram jos acolo a început să mă calce în picioare. Plângeam foarte tare. Mi s-au umflat ochii şi faţa. La ochi eram puţin vânata”, este unul dintre fragmentele cărţii fostei gimnaste.

Traumatizată de bătaia primită de Andreea Ulmeanu

Maria Olaru rememorează în volumul său şi un episod “traumatizant” pe care nu poate să-l uite nici în ziua de astăzi, în care a fost implicată colega să, Andreea Ulmeanu. Ultima, prinsă aducând dulciuri colegelor sale, a fost bătută de tatăl său în faţa tuturor, cel care fusese chemat de Octavian Bellu şi Mariana Bitang. “Partea şi mai groaznică a urmat după aceea: părinţii Andreei Ulmeanu au fost convocaţi la scoală, căci antrenorii principali voiau s-o exmatriculeze, ca să dea un exemplu pentru toate celelalte. Aşa se face că eu (altfel, prea obişnuită cu violentele fizice care îmi maltrataseră copilăria) a trebuit să asist şi la o scenă cumplită, pe care nu o pot uita. Acolo, în sală, pe aparatul numit sol, în faţa tuturor, tatăl colegei noastre şi-a scos cureaua de la pantaloni, a pus-o jos şi a bătut-o, lovind-o cu sălbăticie, parcă incitat de plansetele şi contorsionările ei. A fost un spectacol degradant şi, pentru mine, traumatizant”, a mai scris ex.gimnasta.

Altoită de Bellu

Imediat după episodul cu Ulmeanu, Maria a izbucnit în plâns. Lacrimile nu i s-au oprit cât a durat antrenamentul. La final, gimnasta a fost luat-o la rost de Octavian Bellu, care nu s-a sfiit să o şi altoiască. “Despre omenie sau utilitate, ce să mai vorbim? Nimeni n-a intervenit, în vreun fel, să i-o scoată din mâini. De furie şi de ruşine, am plâns, apoi, tot antrenamentul. Nu puteam, dar nici nu voiam să mă opresc, în ciuda atenţionărilor (unele, deloc delicate) din partea antrenorilor. Boceam cu ciudă, cu o umilinţă neputincioasă. Mă gândeam dacă, într-o asemenea situaţie, tatăl meu ar fi procedat la fel. Nu, exclus! La sfârşitul şedinţei de pregătire, îl aud pe dl. Bellu: «Olaru, ia vino-ncoace!… Ce-i asta la tine? Tu crezi că pentru tine ar plânge vreuna?». Şi iar… jart… trosc, mi-a îndesat câteva palme de învăţătură. Şi are dl. Bellu o mână grea!… Dar dreptate a avut: niciuna dintre fete, deşi se petrecuse sub ochii lor, nu a reacţionat în vreun fel. Nu le privea pe ele”, povesteşte fosta gimnasta.

Umilită de Bitang

Ex-sportiva a rememorat în cartea sa autobiografică şi un episod petrecut în momentul în care a câştigat titlul de campioană mondială absolut la Tianjin. Imediat, teelviziunea publică a căutat-o în ţara pe mama campioanei, dar în interviul televizat s-a văzut doar ca mama campioanei era băuta şi nu putea vorbi. Maria Olaru povesteşte cum în cea de-a treia zi a competiţiei, înaintea concursului pe aparate, antrenoarea Mariana Bitang a mers la ea şi a umilit-o în ultimul hal: “Hai, Olaru, ca maică-ta… iar s-a făcut de ras! Au vrut ăştia să-i ia interviu şi iar n-a putut legă două vorbe”.

“Toate fetele vomitau …”

Maria nu putea omite în povestirea să amintească despre metodele gimnastelor de a scăpa de surplusul alimentar: “Tot acolo, la lot, am învăţat şi metoda cea mai sigură de a scăpa de surplusul alimentar ingurgitat, pentru că acesta să nu producă efecte ponderale: provocarea vomei. Oricât de dezagreabil ar fi fost (inclusiv de povestit), cam toate fetele procedau astfel, pândind un moment în care să nu fie văzute, strecurandu se la toaletă şi bagandu şi capul în WC. Asta nu era deloc simplu, întrucât doamna Eta, tot dansa, era numai ochi şi urechi... la fel şi antrenorii. La cum era amplasat grupul sanitar, trebuia să te strecori într un moment favorabil spre a nu fi observată (puteai alege şi duşul pentru asta, dar eram fete bine crescute, nu dădea frumos să ne curăţam acolo unde - pardon - borâsem). Oricum, cele care scăpăm astfel de preaplinul lăcomiei nu mai eram «obligate» să ne spurcam cu Furosemid, înfruntând cu un sfidător curaj blestematul de cantar".

Reacţia Corinei Ungureanu

“Sigur, am citit pasaje din carte şi nu pot să-mi fac o părere completă. Aştept şi eu, ca mulţi alţii să citim întreaga poveste. Eu, ca antrenor azi, ca fost sportiv până în 1999, antrenată de Bellu- Bitang, Sandu, Cosma, Forminte şi mulţi alţii... Mulţumesc pentru ajutorul vostru! Mi-a fost greu? Da! Am muncit mult? 8 ore pe zi! Au fost momente când mi-am urât antrenorii? Da! Au fost momente când am vrut să renunţ? Da! Am lucrat şi am concurat cu dureri? Da! M-au obligat antrenorii? Nu! La Deva nu ne-a ţinut nimeni cu forţa. Performanţa a fost alegerea noastră şi, dacă alegi să stai cantonat, atunci te supui programului! Asta este reţeta înaltei performante pentru a cucerii medalii în orice sport! Aşa fac toţi, amercani, francezi, japonezi, etc. Datoria noastră, a foştilor campioni este de a da înapoi ceva sportului. Eu prin antrenorat şi promovare a sportului , alţii prin organizare de competiţii sau pur şi simplu doar promovare a sportului. Asta este ceea ce trebuie noi să facem ca foşti medaliaţi ai României!" a scris Corina Ungureanu pe Facebook.

CV Maria Olaru

Maria Olaru s-a născut la 4 iunie 1982, la Fălticeni. La 7 ani a început pregătirea la CSS „Cetate” Deva. În 1998 a devenit campioană europeană cu echipa şi a obținut locul ÎI la sărituri (Sankt Petersburg). Tot în ’98 s-a clasat a doua la individual compus la Goodwill Games (New York). Un an mai târziu, la Tianjin, a devenit campioană mondială la individual compus, şi a obţinut locul I cu echipa şi locul al III-a la sărituri. În 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, a obținut aurul cu echipa şi bronzul la individual compus.

După ce a spus stop carierei, ea a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport și urmat masteratul de Management în Sport (Facultatea de Ştiinţe Economice), ambele în cadrul Universitățîi de Vest din Timişoara. Au urmat apoi pe rând: antrenor și arbitru de gimnastică artistică, cadru universitar timp de 10 ani la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea de Vest, prezentator de ștârî sportive la Pro TV Timișoară și TVR Timișoară, comentator sportiv la TVR, corespondent la Gazeta Sporturilor și ProSport. A antrenat la Bart Conner Academy în Norman (Oklahoma, UŞĂ) și Klagenfurt (Austria), şi a fost profesor de gimnastică artistică în Programul de Promovare a Sportului în Malaesia, la Penang. Membru al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Maria Olaru a fost directorul Academiei Olimpice Române, Filiala Timiş. A fost invitată la Academia Olimpică Internățională ca studentă (2005), campioană olimpică (2009) și director de filială (2014). A fost decorată cu medaliile „Serviciu Credincios” în Grad de Comandor (1999) și Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I (2008).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-31



Parerea ta...

DAN ORADEANUL
31 Mai 2016

Toata dragostea pentru Maria dar lansarea asta taman pe 4 iunie n-o avea nici o legatura cu candidatura sotului Bogdan Diaconu ?
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE