2019-07-19 03:22

Fotbalul poate scoate România din criză: străinii cer Guvernului să organizeze EURO 2020

 |  18:50

ConsiliulInvestitorilor Străini (CIS) va propune Guvernului ca România să organizezeCampionatul European de Fotbal din 2020, împreună cu Ungaria sau Bulgaria, ceeace ar presupune anual investiţii de peste un miliard de euro în infrastructurăşi un supliment de creştere economică de un punct procentual.

"Suntemsiguri că Guvernul va avea o reacţie pozitivă la această propunere (organizareaCampionatului European de Fotbal 2020 - n.r.)"a declarat preşedintele EnelRomânia, Claudio Zito, la conferinţa organizată de Consiliul InvestitorilorStrăini (CIS), care a prezentat un set de măsuri cuprinse într-un raportelaborat de investitorii străini din România denumit "Programul pentruCreştere Economică" - Acţiuni Prioritare pentru Repornirea Economiei

Zito aarătat că sectorul privat este pregătit să susţină costurile pentru iniţiereaunui proiect major de infrastructură, propus de Guvern.

"Româniaare putea depune împreună cu Bulgaria sau Ungaria o candidatură comună pentruorganizarea Campionatului European de Fotbal din 2020. Acţiunea ar conduce ladezvoltarea infrastructurii ţării cu un cost total estimat la 10 miliarde deeuro, care va fi distribuit pe parcursul a zece ani, însemnând o creştereanuală a PIB de un procent. Primele estimări arată că numărul turiştilor carevor veni în România va creşte cu un milion în timpul evenimentului sportiv şicu 500.000 în fiecare an după accea", se arată în documentul elaborat deCIS.

CISapreciază că România poate beneficia de experienţa anterioară a organizatorilorCampionatului European din 2012, care va avea loc în Polonia şi Ucraina. Înopinia investitorilor străini, costurile nu vor fi mari mari, întrucât se vorîmpărţi între cele două stat şi vor fi eşalonate pe o perioadă foarte lungă detimp.

PotrivitCIS, infrastructura astfel apărută, respectiv autostrăzi, aeroporturi,hoteluri, şi stadioane, va fi un suport permanent pentru turism, şi dupăînchiderea campionatului european.

La finelelunii septembrie, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu,a declarat că a discutat cu oficialii Federaţiei Ungare de Fotbal despreposibilitatea organizării în 2020 sau în 2024 a turneului final alCampionatului European.

"Amavut o discuţie cu CEO-ul unei multinaţionale şi mi-a spus să încercăm săsensibilizăm împreună Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul şi un alt stat delângă noi cu care să putem organiza un Campionat European care poate fi în 2020sau 2024. Am avut un contact cu vicepreşedintele Federaţiei Ungare de Fotbal,Sandor Berzi, care e în relaţii foarte apropiate cu premierul maghiar ViktorOrban. (...) El s-a arătat dispus să înceapă discuţiile la nivel de Guvern,pentru că va fi o decizie politică fără doar şi poate", a spus Sandu.

Sandu aafirmat că a trimis o scrisoare primului ministru Emil Boc în care i-aprezentat proiectul pentru turneul final al CE.

"Amtrimis-o şi aşteptăm acum care sunt semnalele. Am depistat opt-nouă oraşe încare să se construiască stadioane din care să fie alese cinci-şase oraşe maxim.Aceste investiţii ar rămâne în ţara asta şi ar fi folosite de cetăţenii români.Ne-am săturat de stadioane gen Dinamo, Giuleşti şi mai ştiu eu care nu ne daunicio posibilitate de civilizaţie", a completat Sandu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE