2020-08-10 07:35

Gabi Szabo şi-a lansat oficial candidatura la alegerile pentru şefia COSR. “România trebuie să revină între primele 20 de naţiuni sportive ale lumii”

 |  18:13
Gabi Szabo şi-a lansat oficial candidatura la alegerile pentru şefia COSR. “România trebuie să revină între primele 20 de naţiuni sportive ale lumii”

Gabriela Szabo și-a lansat ieri, pe Facebook, programul de candidatură pentru alegerile la președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), scrutin programat pe 15 noiembrie. Fosta campioană olimpică este al doilea om de sport care-şi lansează oficial candidatura, după ce săptămâna trecută drumul a fost deschis de Mihai Covaliu. În afara celor doi mai este aşteptat să intre în cursă şi ex-halterofilul Nicu Vlad.

''Misiunea mea e să lucrez cu toate forțele în următorul mandat pentru a readuce, alături de atâția sportivi talentați, aurul bine meritat pentru România. Este o poziție extrem de importantă pentru prezentul și viitorul generațiilor de sportivi români și îmi asum toată responsabilitatea pentru a o reprezenta și a conduce COSR înspre podiumurile de premiere ale lumii'', declară fostul şef al MTS.

“Mă recomandă experiența complexă pe care am acumulat-o ca manager în instituții sportive, în organizații internaționale, în mediul corporatist, ONG și academic. Alături de acestea, istoricul personal de performanță și excelență în sport îmi oferă o perspectivă completă și aprofundată asupra sportului, astfel că pot veni cu un proiect concret atât de dezvoltare a sportului de masă, cât și de stimulare a excelenței sportive în România. Îmi doresc să am o contribuție semnificativă în peisajul sportului românesc și să aduc o doză puternică de inovație și modernitate. Obiectivul meu final este unul clar: excelența. România trebuie să ajungă printre primele 20 de națiuni sportive ale lumii în următorii 8 ani. Acesta este țelul meu și îmi voi folosi toată expertiza profesională, energia și pasiunea pentru sport și oameni ca să realizez acest țel. Însă eu singură, ca individ, nu voi putea ajunge la rezultatul dorit. Cred puternic în colaborare, ca o componentă esențială a oricăui bun lider. În acest sens, Comitetul Olimpic și Sportiv Român trebuie să formeze o echipă alături de Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Educației Naţionale și Cercetării Științifice, Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru a susţine dezvoltarea organică și sănătoasă a sportului românesc. În acest moment, starea sportului în România este determinată, în principal, de problemele de infrastructură sportivă, de un număr mic de practicanți ai sportului de masă, în timp ce doar 3% dintre români sunt sportivi legitimați în cluburi sportive”, a mai spus Szabo.

PLANUL LUI SZABO

Programul campioanei mondiale și olimpice este structurat pe un model piramidal, format din patru nivele: (1) dezvoltarea infrastructurii sportive, care stimulează practicarea sportului la nivel de masă, (2) creșterea interesului față de sportul de masă, susținând o cultură a sportului și generând o bază de selecție, (3) încurajarea sportivilor către înalta performanță și, în cele din urmă, (4) cultivarea excelenței în sport.

INFRASTRUCTURĂ

Dezvoltarea unui master-plan alături de Guvernul României, pentru asigurarea coordonării procesului de modernizare a facilităţilor sportive la nivel naţional

Stimularea inițiativelor locale de dezvoltare a bazelor sportive moderne, care să atragă tinerii spre sport și să încurajeze practicarea sistematică a sportului

În parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării Ştiinţifice, susținem dezvoltarea urgentă a infrastructurii sportive școlare, astfel încât copiii să descopere mai multe sporturi; susținem în acest mod și reinventarea orei de sport, inclusiv prin cluburile sportive școlare.

SPORTUL DE MASĂ

Abordarea modelului finlandez de educație sportivă pre-școlară – educație fizică obligatorie în grădinițe.

Reconsiderarea rolului educației fizice în învățământul pre-universitar și universitar.

Încurajarea tuturor inițiativelor private de susținere a sportului de performanță și îmbunătățirea.

Codului Fiscal pentru a stimula donațiile, sponsorizările și promovarea proiectelor sportive.

Dezvoltarea de parteneriate cu evenimentele sportive aparținând comunităților locale și extinderea competițiilor sportive organizate în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și federațiile naționale sportive.

PERFORMANŢĂ

Crearea de Centre Regionale Olimpice de Pregătire pentru Juniori şi Tineret, cu atenţie la nutriţie specifică, asistenţă medicală şi psihologică, educaţie şcolară şi ştiinţa sportului, pentru optimizarea pregătirii sportivilor cu burse olimpice; reorganizarea și dezvoltarea Centrelor Naționale Olimpice.

Se impune totodată creșterea numărului de sportivi legitimați în cluburile sportive, România fiind pe ultimul loc din Europa în privința afilierii la un club sportiv, potrivit Eurobarometrului privind Sportul şi Activităţile Fizice.

Încurajarea descentralizării sportului spre autoritățile locale pentru susținerea cluburilor sportive șI preluarea totală sau parțială a finanțării lor.

Creșterea numărului de practicanți ai sporturilor de iarnă, capitalizând pe infrastructura dezvoltată pentru Festivalului Olimpic al Tineretului European, găzduit de Brașov în 2013.

Repunerea în valoare a Institutului Național de Cercetare pentru Sport, a Institutului Național de Medicină Sportivă și a Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, cu reconsiderarea rolului profesorului de educație fizică, a experienței și valorii dovedite de marii tehnicieni români.

Ample campanii naționale de selecție, pe modelele de succes ale canotajului și gimnasticii.

EXCELENŢĂ

Participarea la Jocurile Olimpice de vară și de iarnă, ca şi la alte evenimente sportive patronate de CIO și stabilirea de obiective ambițioase, pe măsura tradițiilor și a potențialului real al sportului românesc.

Susținerea sporturilor cu istoric de performanță în linie cu stimularea dezvoltării celorlalte sporturi, pentru a lărgi spectrul sporturilor unde România poate avea medalii, în paralel cu sprijinirea sporturilor non-olimpice.

Implicarea activă şi responsabilă a Comisiei Tehnice Olimpice în monitorizarea loturilor olimpice și verificarea respectării obiectivelor din planul de pregătire.

Reorganizarea activității în Centrele Naționale Olimpice.

Crearea unui Fond Național pentru Sport, bazat pe construirea unui sistem public-privat, pe modelul norvegian.

Creșterea remunerării antrenorilor și sportivilor pentru retenția și motivarea lor.

Alocarea de finanțări cu buget distinct pentru fiecare categorie: sporturi individuale, sporturi de echipă, sporturi de iarnă, sporturi non-olimpice.

Preocuparea pentru recuperearea integrală a sumelor prevăzute de lege pentru sport de la Loteria Națională Română, jocurile de noroc, etc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE