2020-07-15 22:22

Horia Colibășanu pleacă în a 16-a EXPEDIȚIE în Himalaya. O nouă RUTĂ, fără oxigen și fără șerpași

 |  16:08
Horia Colibășanu pleacă în a 16-a EXPEDIȚIE în Himalaya. O nouă RUTĂ, fără oxigen și fără șerpași

Alpinistul Horia Colibăşanu pleacă în următoarea sa expediţie din Munții Himalaya, la peste 8.000 de metri, fără oxigen şi fără şerpaşi, cu provocarea de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 de metri), clasat în top cinci cei mai periculoşi munţi. Este cea de-a 21-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 16-a în Himalaya.

În următoarele zile, bănățeanul, care a urcat pe opt dintre cele mai înalte vârfuri ale lumii, va începe aclimatizarea în zona masivului Annapurna, urmând ca în 10 aprilie să înceapă traseul spre tabăra de bază a muntelui Dhaulagiri.

"Colibăşanu va face echipă anul acesta cu Marius Gane (51), sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, şi Peter Hámor (53), alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor", se arată într-un comunicat.

"Deschiderea unei rute noi în Himalaya, la peste 8.000 de metri, este un proiect mai vechi, pentru care am mai avut câteva tentative. Cred în şansa acestui an pentru că şi colegii de expediţie, Marius Gane şi Peter Hámor, îşi doresc un astfel de proiect. Împreună, avem ani de experienţă în expediţii la mare altitudine mai mulţi decât vârsta oricăruia dintre noi. Peter şi cu mine am urcat deja pe Dhaulagiri, iar Marius are experienţa multor rute tehnice şi cu grad de dificultate ridicat. Doar vremea să ţină cu noi anul acesta. Suntem încrezători şi pornim cu pregătire fizică de luni de zile pentru a face faţă unui traseu pe care nu a mai călcat nimeni până acum", a declarat Horia Colibăşanu, la plecarea spre Himalaya.

Conform planului expediţiei, cei trei sportivi vor porni spre baza muntelui Dhaulagiri (8.167) în 10 aprilie.

În 16 aprilie, planifică să ajungă în tabăra de bază, iar din 19 aprilie vor începe aclimatizarea spre altitudine mai mare, vor pregăti ruta de urcare şi vor instala taberele intermediare spre vârf. Ascensiunea finală este planificată în perioada 15-25 mai, când este estimat intervalul de timp optim pentru expediţiile la peste 8.000 de metri. Sportivii au planificat întoarcerea în ţară la începutul lunii iunie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE