2019-08-20 15:53

În cazul în care naţionala României câştigă mondialul din Danemarca, fiecare handbalistă va încasa o primă de 12.000 de euro, cam cât a luat Marica în cele 53 de minute jucate în preliminariile EURO 2016

 |  18:05
În cazul în care naţionala României câştigă mondialul din Danemarca, fiecare handbalistă va încasa o primă de 12.000 de euro, cam cât a luat Marica în cele 53 de minute jucate în preliminariile EURO 2016

Florentin Dincă

Sâmbătă, 5 decembrie, naţionala de handbal a României debutează la Campionatul Mondial din Danemarca împotriva modestei echipe a statului Puerto Rico. Obiectivul tricolorelor la majora competiţie nordică este o clasare pe un loc care să le confere şanse de calificare la Jocurile Olimpice de anul viitor. Campioana mondială va merge direct la Rio, în timp ce echipele care vor termina pe unul dintre poziţiile de 2-7 vor juca în turneul preolimpic din prima parte a anului viitor. Însă handbalistele noastre tânjesc la unison chiar la o medalie. Dar poate vreţi să ştiţi cu ce sume vor fi recompensate ele în cazul în care reprezentativa României va termina turneul final din Danemarca pe unul dintre primele şase locuri. Un mizilic, pe lângă cât au primit fotbaliştii naţionalei tricolore că s-au calificat la EURO 2016, şi nu că ar fi realizat vreo performanţă notabilă în Franţa.

Nedrept, nesimţit de nedrept, dar în fotbal, sportul cel mai vizionat de pe planetă, că de aceea îi şi zice sportul rege, performanţa este răsplătită chiar regeşte, în timp ce sportivii de la alte discipline, gen handbal, cazul de faţă, baschet, volei, atletism, scrimă, gimnastică, judo, etc, nici măcar nu poti visa la astfel de recompense. Practic, din partea MTS, fiecare handbalistă a lui Thomas Ryde va primi, conform Hotării de Guvern 1447, 27.800 de lei, adică în jur de 6.000 şi ceva de euro, sumă care va fi dublată de către Federaţia Română de Handbal. În total, puţin peste 12.000 de euro. Şi aceştia sunt banii care sunt alocaţi pentru câştigarea titlului mondial! Apoi, sumă scade proporţional cu locul pe care se termină competiţia: 18.500 de lei - locul 2, 14.800 - locul 3, 9.800 - locul 4, 6.500 – locul 5 şi 4.600 – locul 6. Aceste sume vor fi dublate de către FR de Handbal.

Şi de aici intervine comparaţia cu fotbaliştii lui Tata Puiu, care au reuşit să se califice la CE, însă nici acolo de pe primul loc într-o grupă cu Ungaria, Irlanda de Nord, Grecia, Finlanda şi Insulele Feroe. Integraliştii Chiricheş şi Grigore (900 de minute) au încasat fiecare câte 180.000 de euro de la FRF, Tătăruşanu şi Raţ câte 162.000, Pintilii 144.000, Torje 125.400, Hogan 124.800, Paul Papp 108.000, iar lista continuă spre final cu Marica, cu 10.600 de euro pentur cele 53 de minute jucate în aceste preliminarii, iar ultimul este denis Alibec, cu 600 de euro. Printr-un calcul simplu, componenţii naţionalei de fotbal au primit câte 200 de euro pentru fiecare minut jucat în preliminarii?!

În cazul în care naţionala României câştigă mondialul din Danemarca, fiecare handbalistă va încasa o primă de 12.000 de euro, cam cât a luat Marica în cele 53 de minute jucate în preliminariile EURO 2016
zoom
Alexandru Dedu: Astea sunt legile. Nu este OK. E foarte puţin pentru un titlu mondial

PUTEREA a luat legătura cu preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu. Aflat la recuperare într-o clinică din Germania, după numeroasele intervenţii chirurgicale suferite în urma teribilului accident de motocicletă suferit în august 2014, şeful handbalului românesc a avut amabilitatea de a ne acorda o declaraţie în care a fost de acord că primele de performanţă la CE pentru hadbaliste sunt foarte mici, dar că “unde-i lege nu-i tocmeală”. “Nu este OK. Este foarte puţin pentru un titlu mondial, dar acestea sunt legile în România. Sunt medaliaţi olimpici care nu au o casă în care să stea. Mi-ar plăcea ca fetele noastre să iasă campioane mondiale şi să ne oblige să băgăm mâna în buzunar să le dublăm primele. Sau poate chiar mai mult decât atât. Important pentru noi este să obţinem calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de anul viitor”, ne-a spus Alexandru Dedu.

Grupă dificilă

Naţionala feminină de handbal a României face parte la CE din Grupa D, alături de Norvegia, Spania, Rusia, Porto Rico şi Kazahstan. Norvegia este dublă campioană mondială (1999, 2011), Spania este medaliată cu bronz în 2011, în timp ce Rusia are patru titluri (2001, 2005, 2007, 2009). Mai mult, Norvegia este campioană europeană şi olimpică en-titre, iar Spania este vicecampioană europeană şi medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012. Tricolorele vor debuta pe 5 decembrie, cu Puerto Rico, în timp ce pe 7 decembrie se vor duela cu Kazahstanul. Pe 8 decembrie, România va da piept cu Spania, pe 10 decembrie cu Norvegia, iar pe 11 decembrie naţionala noastră va încheia grupa cu o încleştare de zile mari împotriva Rusiei. Celelalte trei grupe sunt: Grupa A: Danemarca, Muntenegru, Ungaria, Japonia, Tunisia, Serbia; Grupa B: Cuba, Suedia, Olanda, Polonia, China, Angola; Grupa C: Brazilia, Franta, Argentina, Coreea de Sud, RD Congo, Germania. Primele patru clasate din fiecare grupă se califica în optimile de finală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE