2020-06-01 09:02

JOCURILE OLIMPICE DE LA RIO. Handbalistele şi spadasinele, cruntele dezamăgiri

 |  17:39
JOCURILE OLIMPICE DE LA RIO. Handbalistele şi spadasinele, cruntele dezamăgiri

Olimpiada de la Rio nu a început sub cele mai bune auspicii pentru sportivii români. Fetele de la spadă, în frunte cu Ana Maria Popescu, dar şi naţionala de handbal, cu Cristina Neagu de nerecunoscut cu modesta Angola, au avut parte de eşecuri greu de digerat.

Atât Ana Maria Popescu, fostă Brânză, cât şi colegele sale Simona Pop şi Simona Gherman, au părăsit competiţia de spadă individual încă din primele meciuri. Prima a fost eliminată în turul 2 (optimi), de Choi Injeong, din Coreea de Sud, după ce trecuse în primul meci de franţuzoaica Auriane Mallo, scor 15-8. Asiatica Choi s-a impus clar în faţa Anei, scor 15-8. La rândul ei, debutanta Simona Pop a fost copleşită în duelul cu Leonora Mackinnin, canadianca reuşind o victorie concludentă, 15-10. Nici Simona Gherman nu a avut parte de şansă în faţa lui Lauren Rambi (Franţa), scor 10-13. Cam asta a fost din păcate scurta istorie legată de cele trei fete ale noastre de la spadă individual, acolo unde înaintea competiţiei aveam aşteptări de cel puţin o medalie, dintre care chiar una de aur.

Dacă la scrimă dezamăgirea a fost foarte mare, la handbal, eşecul cu Angola a venit ca un adevărat şoc. Un şoc care este egal cu o umilinţă. Venite la Rio din postura de medaliate cu bronz la Campionatul Mondial din decembrie 2015, tricolorele au fost de nerecunoscut în faţa formaţiei africane, scor 19-23. Elevele lui Tomas Ryde au reuşit “performanţa” de nu conduce niciodată pe parcursul celor 60 de minute: 0-3, 6-9, 9-11 la pauză, 11-16, 16-20, 19-23 final. Şi dacă mai spunem că portarul Paula Ungureanu a fost fost cel mai bun om al nostru, cu 15 parade (39% procentaj), atunci avem tabloul complet al unei ruşini fără margini. În celelalte două meciuri din Grupa A, ţara gazdă Brazilia a dispus de Norvegia cu 31-28, iar Spania a învins Muntenegru cu 25-19.

Tomas Ryde: “Trebuie să ridicăm capul. Suntem aici să ne luptăm pentru aur”

Pentru handbalistele noastre nu e timp de lamentări. Astă-seară, de la ora 22.40, ne aşteaptă un meci de cu totul un alt calibru. România dă piept cu Brazilia, echipă care a arătat senzaţional încă din primul meci, cu Norvegia. Dacă fetele lui Ryde nu-şi recapătă rapid încrederea în ele şi implicit şi evoluţia, naţionala “cariocas” ar putea face scor cu reprezentativa tricoloră. Dacă la începutul competiţiei, selecţionerul echipei noastre era destul de optimist, acum nordicul şi-a cam pierdut elanul, dar nu abdică. Pentru el, curios sau nu, ţinta este în continuare medalia de aur. “Va fi dificil pentru noi să ne ridicăm. Va trebui să ridicăm capul, să avem încredere unii în alții, să jucăm cu mai multă energie, mai rapid. Cu Angola am jucat lent, le-am spus-o de mai multe ori, că trebuie să fim mai rapizi cu pasele. Au contat două lucruri: jucătoarele au căutat-o cât de mult posibil pe Cristina Neagu, iar ea nu s-a antrenat mai mult de trei ori în șase săptămâni. A fost un nivel scăzut. Cred că e presiune mentală, când cădem puțin, nu găsim o cale de a juca, nu găsim timingul și se simte presiunea. Brazilia cred că e favorita din această grupă, a învins Norvegia foarte ușor. Au multă energie, le ajută să joace în această arenă, bineînțeles, așa că nu suntem favoriți în acel meci, cu siguranță. Suntem însă aici și ne luptăm pentru aur, toată lumea vrea medalia de aur. Suntem împreună de nu mai știu câte săptămâni, vrem o medalie, vrem aurul. Sigur, jucătoarele sunt foarte dezamăgite acum, dar trebuie să se ridice și să lupte din nou, cu inima”, a spus Tomas Ryde pentru Gazeta Sporturilor.

Au fost şi români fericiţi

Nu toţi sportivii români intraţi în concurs în primele două zile au avut parte de înfrângeri. Cu excepţia rutierului Serghei Ţvetcov, care nu a reuşit să încheie cursa de şosea, şi a Monicăi Ungureanu (judo, 48 kg), fără nici o şansă în faţa dublei campioane europenme, belgianca Van Snick, ceilalţi români sunt în grafic.

Gimnastul Marian Drăgulescu s-a calificat în finala de la sărituri, aparatul său favorit, cu a treia notă, în timp ce debutantul Andrei Vasile Muntean merge şi el în finala de la paralele. Echipajul de două rame masculin, compus din Cristi Pârghie şi George Palamariu, a terminat pe locul doi în seria lui şi s-au calificat în semifinale. La fel, mai departe au mers şi toţi sportivii de la tenis de masă. Samara, campioana europeană en titre, a dispus cu 4-0 (11-6, 11-9, 11-3, 12-10) de Gui Lin (Brazilia). În turul următor, Eliza a avut parte de un adversar de temut, chinezoaica Ding Ning, principala favorită și vicecampioana olimpică de la Londra. Meciul s-a disputat aseară, la miezul nopţii, după închiderea ediţiei.

În alt meci din turul al doilea la simplu (tenis de masă), Daniela Dodean Monteiro a învins-o pe valoroasa jucătoare poloneză Li Qian cu scorul de 4-1 (12-10, 11-9, 11-9, 5-11, 11-8). Românca va juca astăzi în turul al treilea, de la ora 16.00, ora României, contra japonezei Ai Fukuhara, a patra favorită. Monica Niculescu a trecut de Veronica Cepedo Roig, din Paraguay, scor 6-2, 6-3. Astăzi se anunţă o zi plină pentru jucătoarea noastră, care va intra pe teren atât la simplu, cât şi la dublu, alături de Irina Begu. Cam la aceeaşi oră, dar pe alte terenuri vor juca perechile Horia Tecău-Florin Mergea şi Andreea Mitu-Raluca Olaru.

Programul de luni, 8 august, al sportivilor români

Tir sportiv

Moldoveanu Alin

pusca 10m a.c.

8-aug.

9:00

calificari

Canotaj

Oprea Laura, Tarlea Lavinia

2-

8-aug.

9:10

recalificari

Canotaj

Lehaci Ionela, Beleaga Geanina

2x c.u

8-aug.

9:20

recalificari

Judo

Caprioriu Corina

57kg

8-aug.

10:00

calificari

Canotaj

Adam Constantin, Cozmiuc Marius, Gontaru Toader, Aicoboae Vlad

4-

8-aug.

10:20

recalificari

Canotaj

Boghian Andreea, Cogianu Roxana, Bogus Adelina, Strungaru Ioana, Oprea Laura, Popa Iuliana, Petrila Mihaela, Beres Madalina, Druncea Daniela

8+

8-aug.

10:30

calificari

Tenis

Begu Irina

simplu

8-aug.

10:45

tur 2

Tenis

Niculescu Monica

simplu

8-aug.

10:45

tur 2

Tenis

Horia Tecau, Mergea Florin

dublu

8-aug.

10:45

tur 2

Tenis

Irina Begu, Niculescu Monica

dublu

8-aug.

10:45

tur 2

Tenis

Olaru Raluca, Mitu Andreea

dublu

8-aug.

10:45

tur 2

Tir sportiv

Moldoveanu Alin

pusca 10m a.c.

8-aug.

12:00

finala

Judo

Caprioriu Corina

57kg

8-aug.

15:30

recalificari si finale

Tenis de masa

Dodean Monteiro Daniela

simplu

8-aug.

16:00

tur 4

Tenis de masa

Samara Elizabeta

simplu

8-aug.

16:00

tur 4

Handbal

Romania

echipe feminin

8-aug.

16:40

BRA vs. ROU

Tenis de masa

Crisan Adrian

simplu

8-aug.

17:00

tur 4

Tenis de masa

Ionescu Ovidiu

simplu

8-aug.

17:00

tur 4

Inot

Glinta Robert

100m spate

8-aug.

22:30

finala

Orele de concurs specificate în program sunt cele de la Rio de Janeiro (-6 ore faţă de Bucureşti)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE