2020-07-14 03:03

Legendele, apel disperat către Iohannis şi Cioloş pentru salvarea sportului românesc

 |  19:45
Legendele, apel disperat către Iohannis şi Cioloş pentru salvarea sportului românesc

Foste mari personalităţi din sportul românesc, în frunte cu Nadia Comăneci, Ion Ţiriac, Ivan Patzaichin, Ilie Năstase, Cristian Gaţu, Doina Melinte sau Ana Pascu, dar şi actuali sportivi de prim rang, ca Ana-Maria Popescu, fostă Brânză, şi Larisa Iordache, au semnat o scrisoare, care seamănă mai mult cu un apel disperat, către preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi Parlamentul României, în care solicită necesitatea formării şi lansării cât mai rapide a unui program național de implicare a tineretului în sportul de masă și de performanță.

Iniţiativa sportivilor şi ex-sportivilor români vine după prestaţiile jenante şi locul ruşinos ocupat de delegaţia României la Jocurile Olimpice din această vară de la Rio de Janeiro. ''Cu locul 47 ocupat de delegația țării noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul românesc a înregistrat cel mai slab rezultat din întreaga istorie a participării sale la Olimpiadele moderne. O contraperformanță care indică pragul inacceptabil până la care a coborât mișcarea noastră sportivă, în decursul ultimului sfert de secol. Este rezultatul direct al dezinteresului și superficialității cu care autoritățile centrale și locale au tratat în toți acești ani un domeniu care adusese prestigiu și glorie României'', se precizează în comunicat, subliniindu-se totodată că ''abandonarea educației fizice și a sportului'' are efecte dramatice la nivelul tinerei generații și al sănătății întregii populații. Conform unui studiu Eurostat, România se află în topul european al obezității şi pe primul loc în clasamentul deceselor determinate de boli cardiovasculare, ''o consecință firească a faptului că, din peste 3.000.000 de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an școlar, doar circa 10-12.000 sunt angrenați și în practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezintă, efectiv, întreaga bază de masă a sportului de performanță! Iar la vârf trebuie notate prăbușirile unor sporturi tradiționale, precum gimnastica, atletismul, handbalul, kaiacul-canoe și tirul''.

''În fața acestor realități dramatice, de necontestat, facem apel la autoritatea dumneavoastră pentru a susține lansarea urgentă a unui Program Național, componentă esențială a 'Proiectului de țară', prin ridicarea problematicii legate de sănătatea populației, mișcarea fizică, educația fizică, sportul de masă și de performanță la nivelul unui domeniu de interes național'', se arată în apelul grupului de performeri ai sportului românesc.

''Ne-am hotărât să strângem rândurile și să tragem acest disperat semnal de alarmă, solicitându-vă o întâlnire, pentru a examina împreună situația-limită a sportului românesc și pentru a căuta căi și soluții de îndepărtare a erorilor care au condus la criza actuală. Totodată, reamintim că sportul este unul dintre cei mai importanți vectori de imagine ai unei țări, sportivii numărându-se printre emisarii de vârf ai națiunii'', afirmă legendele sportului românesc.

“Tăcere suspec

''A trecut mai bine de o lună de la încheierea Jocurilor Olimpice de la Rio și se păstrează o tăcere suspectă, atât în privința rezultatelor modeste, cât și a cauzelor acestora. Iar asumarea responsabilității lipsește, inclusiv în ceea ce privește cazurile de dopaj, care au subțiat delegația sportivă deplasată la JO și, implicit, rezultatele de acolo'', se mai arată în apel.

Legea Sportului şi implicarea autorităţilor

Apelul lui Ţiriac şi compania se referă și la Legea Sportului, modificată de mai multe ori din anul 2000 până azi, fără însă a se ajunge ''la un numitor comun față de proiectul elaborat de o echipă a MTS'', fiind amintită și ''Strategia de dezvoltare a sportului în România — perioada 2016-2032'', aflată în dezbatere. Foștii mari sportivi ai României cer implicarea și sprijinul autorităților, în nume personal și al tuturor iubitorilor sportului românesc, pentru conturarea unor principii care să stea la temelia mișcării sportive din țara noastră, printre care figurează ''ridicarea mișcării fizice, a educației fizice și a sportului la rang de politică națională, legată nemijlocit de gradul de sănătate fizică, morală și socială a întregii populații; reconsiderarea rolului educației fizice și a sportului în procesul de învățământ școlar și universitar; relansarea manifestărilor sportive naționale cu caracter de masă, ca principală bază de selecție pentru sportul de performanță; un pachet de măsuri pentru susținerea și încurajarea sportului de performanță (...), cu prioritate acordată disciplinelor olimpice, printr-o lege a fiscalizării cât mai clară ți mai atractivă; încurajarea tuturor inițiativelor private de susținere a sportului de performanță și îmbunătățirea Legii sponsorizării printr-o corectă structură a Codului fiscal (...); stimularea inițiativelor locale de dezvoltare a bazelor sportive moderne, complexe, care să atragă tineretul în practicarea sistematică a sportului de performanță''.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE