2019-10-16 20:12

Maşina de tocat antrenori a Europei. Liga I are mai multe schimbări de antrenor în acest sezon decât toate cele şase cele mai puternice campionate la un loc

 |  18:14
Maşina de tocat antrenori a Europei. Liga I are mai multe schimbări de antrenor în acest sezon decât toate cele şase cele mai puternice campionate la un loc

Dacă în sezonultrecut, campionatul românesc ocupa primul loc în Europa la schimbatulantrenorilor, acum tindem să intrăm în istoria bătrânului continent. Înprezent, în Liga 1 au avut loc 23 de schimbări de-a lungul a 18 etape, cu cincimai multe decât totalul consemnat în primele şase campionate din Europa cavaloare.

Statisticadovedeşte încă o dată că majoritatea şefilor cluburilor din prima divizie sepripesc atunci când aleg să numească sau să demită un antrenor. Practic,numărul schimbărilor de antrenor din Liga I a crescut din 2007 şi până acum cupeste 20%. Doar anul trecut, în campionat au activat nu mai puţin de 44 detehnicieni.

Mareaproblemă este faptul că, în ultimii ani,diferenţa la acest capitol faţă de restul campionatelor din Europa a crescutconsiderabil. Dacă până acum, aveam undeva de trei ori mai multe schimbăridecât în Spania sau Germania, acum, Liga I a ajuns la o cifră uluitoare.Echipele din prima ligă din Germania, Spania, Anglia, Franţa, Italia şiOlanda, adică 116 la număr, au efectuatla un loc un total de doar 18 înlocuiri de antrenor, după încheierea primeipărţi a campionatului. Cu trei mai puţin decât Liga I.

Stabilitate = rezultate

Singurele echipe din campionatul României care încă îimai au pe bancă pe antrenorii din sezonul anterior sunt Oţelul Galaţi şi Gaz MetanMediaş. Adică nimeni altele decât surprizele turului 2010-2011. Trupa luiDorinel Munteanu este lider detaşat, cu 39 de puncte, în timp ce Gaz Metan, oechipă submediocră până anii trecuţi, a terminat pe locul 5, în faţa granzilorDinamo, Steaua şi CFR Cluj. Acelaşi rezultat s-a văzut şi la nou-promovataVictoria Brăneşti. Văzută ca victimă sigură, formaţia ilfoveană, exilată laBuzău, dar tot cu Ilie Stan la timonă, are 18 puncte şi şanse reale de a evitaretrogradarea. Acelaşi exemplu par să-l fi luat şi formaţiile bucureştene,Dinamo şi Rapid, care i-au păstrat încă de la începutul sezonului pe IoanAndone, respectiv, Marius Şumudică.

Cel puţin cinci nume noi din retur

Nici nu s-a terminat bine turul de campionat că patroniişi-au intrat în mână. Deşi a terminat turul fără înfrângere, Contra a fostdemis de la Timişoara, iar în locul său a sosit cehul Duşan Uhrin. PortughezulAntonio Conceicao va pregăti din retur Braşovul, iar joi, campioana CFR Cluj vaanunţa numele celui de-al patrulea antrenor din acest sezon după Mandorlini,Cârţu şi Minteuan. De asemenea, vicecampioana Unirea Urziceni se mută laChiajna din retur, iar noua conducere a decis să-l numească în funcţia deprincipal pe Costel Orac. Şi pe banca tehnică a lanternei roşii SportulStudenţesc va apărea un nume nou, cel mai vehiculat fiind chiar al lui CosminContra.

Becali şi Paszkany se bat în schimbări

Sosiţi în fotbal din lumea imobiliarelor, Gigi Becali şiArpad Paszkany sunt patronii care au schimbat cei mai mulţi antrenori înultimii ani. 13 nume s-au perindcat pe banca roş-albaştrilor, dar cu ocompletare importantă. Piţurcă şi Lăcătuş au avut câte trei mandate, iarOlăroiu - două. În toată istoria Stelei de până în 2000, totalul tehnicieniloreste de 23. CFR Cluj, echipa care a reuşit cele mai importante performanţe dinultima perioadă în campionatul intern, a avut din 2005 şi până acum un total de10 antrenori, iar azi va fi prezentat al 11-lea.

Numărul de schimbări încele mai importante 6 campionate din Europa (tur 2010-2011):

Franţa- 1

Germania- 3

Anglia– 3

Olanda- 3

Italia– 4

Spania– 4

Schimbăriîn Liga I, sezonul 2010-2011

Steaua (3): Victor Piţurcă(etapele 1-3), Ilie Dumitrescu (4-8), Eduard Iordănescu (9), Marius Lăcătuş(10-prezent)

Unirea Urziceni (3): Rony Levy (1-4),Eugen Nae (5-6), Octavian Grigore (7-18), Costel Orac (din retur)

Universitatea Craiova(1):Aurel Ţicleanu (1-5), Victor Piţurcă (6-prezent)

FCM Târgu-Mureş (1): Adrian Falub (1-6),Ioan Ovidiu Sabău (6-prezent)

Astra Ploieşti (1): Mihai Stoichiţă(1-6), Tibor Selymeş (7-prezent)

Sportul Studenţesc(3):Tibor Selymeş (1-6), Viorel Moldovan (7-13), Florin Tene (14-18), un noutehnician (retur)

CFR Cluj (3): Andrea Mandorlini(1-7), Sorin Cârţu (8-16), Alin Minteuan (17-18), un nou tehnician (retur)

Poli Timişoara (2): Vladimir Petrovic(1-7), Cosmin Contra (8-18), Duşan Uhrin (din retur)

Pandurii Târgu Jiu(1):Ionuţ Badea (1-10), Petre Grigoraş (11-prezent)

FC Vaslui (1): Juan Ramon LopezCaro (1-10), Viorel Hizo (11-prezent)

Gloria Bistriţa (1): Laurenţiu Reghecampf(1-12), Nicolae Manea (13-prezent)

Universitatea Cluj(2):Marian Pană (1-14), Claudiu Niculescu (15), Ionuţ Badea (16-prezent)

FC Braşov (1): Daniel Isăilă (1-18),Antonio Conceicao (din retur)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-05-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE