2019-08-20 14:57

’’Numele meu e Badea, Bad Boy Badea’’. O poveste despre mărire şi decădere, extaz şi agonie, droguri şi alcool

 |  18:20
’’Numele meu e Badea, Bad Boy Badea’’. O poveste despre mărire şi decădere, extaz şi agonie, droguri şi alcool

Fanii boxului, cusiguranţă, îşi aduc aminte de Tony Badea, primul pugilist român care a făcutsenzaţie în Canada, cu mult timp înaintea lui Doroftei, Bute sau Diaconu.Judecând la rece, el însuşi recunoaşte că “m-am crezut vedetă, iar viaţa a fostaproape să mă facă KO”.

Geacăde piele, blugi şi ochelari de soare. Îmbrăcămintea tipică a unui boxer înafara ringului. Iar atunci când întinde mâna pentru salut, pumnii îl dau de gol. “Am avut mâna dreaptă ruptă de opt ori,m-am operat. Capul spart, creierii, aşa se întâmplă, nu scapi fără pumni în caporicât de bun ai fi”, sunt primele cuvinte ale lui Tony. Alături îi suntfetiţa, Olivia, de 2 anişori şi iubita, Jody. “Nu am mai fost în România de 10 ani, de la meciul ăla nenorocit de laPloieşti. Atunci mi-am stricat cariera. Presa m-a ridicat în slăvi, m-am crezutvedetă, am uitat că trebuie să şi boxez.” În 2002, la doar 28 de ani, afost nevoit să renunţe la box, iar viaţa sa a luat-o complet razna. “Brusc nu mai interesam pe nimeni. Îmidedicasem toată viaţa acestui sport, n-am ştiut ce trebuie să fac. Am zis căviaţa e de rahat şi nu mai am pentru ce să trăiesc. Am început cu alcoolul,apoi am luat cocaină, au fost câţiva ani în care trăiam în haos. Am fost la unpas de dezastru, nu ştiu dacă mai rezistam dacă nu mă opream la timp”,rememorează sportivul de 37 de ani.

Îllas să continue. Gesticulează în timp ce vorbeşte, încercând parcă să transmităun mesaj important. “Toate greşelile pecare le putea face un boxer, eu le-am făcut. Şi în timp ce eram activ, şi dupăce m-am retras. Dar niciodată nu m-am lăsat călcat în picioare chiar dacă amavut multe de pierdut. Nici acum nu aş face-o. Cei care încă boxează, să segândească şi la viitor, nu doar la prezent”, povesteşte Tony.

Adecis că viaţa sa trebuie să intre pe un făgaş normal în 2007, după ce a ajunsîn atenţia Poliţiei din cauza consumului de alcool. Intrat într-un program dereabilitare, şi-a propus să îşi reia cariera. Două victorii înainte de limită,dar imediat a venit şi finalul. KO în prima repriză şi visul s-a spulberatcomplet. “Am vrut să-l termin repede peflăcău, dar n-am fost atent şi m-a trimis la podea. Mi-au zis şi promotorii.Gata, stop, nu mai continua”, adaugă. S-a angajat la o brutărie, unde aîntâlnit-o şi pe Jody, o fost luptătoare de ju-jitsu. S-au căsătorit, audevenit părinţi, au divorţat, iar acum sunt din nou împreună. “E mai complicat, acum încercăm să legămdin nou relaţia. Am venit şi împreună în România. Am vrut să o vadă şi mama peOlivia. Mama a fost internată, s-a operat la inimă, dar acum e bine. Mai stămvreo două săptămâni cu ea”, afirmă în timp ce o priveşte pe fiica sa: “Am avut centuri, bani, dar Olivia este maiimportantă decât toate. Dacă nu ar fi fost aşa viaţa, nu aş fi avut-o pe ea.Acum lucrez la o companie petrolieră, sunt plecat două săptămâni pe lună deacasă”.

Încheiemconversaţia după aproximativ 30 de minute petrecute într-un parc din apropierealocuinţei mamei sale. “Să ştii că îmiplace foarte mult cum s-a schimbat România. Magazinele, parcurile, lumea, totularată altfel. M-aş întoarce cu plăcere oricând”, mai adaugă Tony. Înaintesă ne luăm la revedere, îi pun o ultimă întrebare. “Cât de mult te mai gândeştila box?”, “Zi de zi, nu trece una fărăsă mă gândesc la atmosfera din sală, la ring. Aş intra oricând la bătaie, darnu îmi mai permite corpul”, vine rapid răspunsul, demonstrând încă o datăcă porecla Bad Boy I se potriveşte de minune.

A fugit în Canada la16 ani

Fiual fostului campion naţional la mijlocie-uşoară din 1961, Virgil Badea, Tony arămas în Canada când încă nu era major. Aflat cu lotul naţional la unCampionatul Mondial de cadeţi, a rămas impresionat de un afiş aflat pe pereteleunei săli în care se antrena. “ErauTerry Norris şi Sugar Ray acolo. Norris era idolul meu. Nu aveai nevoie decăşti, erai doar tu cu adversarul în ring. Am decis că e momentul să rămânacolo”, poveşteşte fostul pugilist. După câteva meciuri în tricoul Canadei,la 18 ani a trecut la profesionişti. A avut 36 de lupte oficiale, dintre care27 de victorii. Asemenea tatălui său, a fost campion al Canadei lamijlocie-uşoară, iar apoi al Imperiului Britanic, dar şi campion IntercontinentalIBO. Până în 2000 a pierdut de numai două ori, asta deşi adverarii fuseserăpuşi la podea anterior.

“Bute are stil demare campion”

Înciuda atracţiei incurabile faţă de box, “Bad Boy Badea” a încercat să evite înultima perioadă să urmărească meciurile, indiferent de nume, dar are numaicuvinte de laudă la adresa lui Bute.“Are toate atuurile pentru a deveni un mare campion. Are forţă, viteză şi alurăde campion. A găsit şi acea mişcare cu upercut la ficat. Se bate în stilamerican, e fost apreciat în Canada. Sunt fericit pentru el”, vinecaracterizarea pentru campionul mondial IBF în versiunea supermijlocie. Îndiscuţie intră şi meciul lui Adrian Diaconu de pe 21 mai cu Chad Dawson. “Va fi un meci tare pentru Diaconu. Dawsone cam ce are mai bun SUA în momentul de faţă. Hopkins e deja bătrân, nu cred cămai rezistă mult. Ar fi ceva extraordinar pentru Diaconu să câştige.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639246-06-23

Mai multe imagini:
’’Numele meu e Badea, Bad Boy Badea’’. O poveste despre mărire şi decădere, extaz şi agonie, droguri şi alcool
zoom
’’Numele meu e Badea, Bad Boy Badea’’. O poveste despre mărire şi decădere, extaz şi agonie, droguri şi alcool
zoom
’’Numele meu e Badea, Bad Boy Badea’’. O poveste despre mărire şi decădere, extaz şi agonie, droguri şi alcool
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE