2019-08-18 16:12

Planul FRF de a revigora fotbalul românesc

 |  18:00
Planul FRF de a revigora fotbalul românesc

Înîncercarea de a revitaliza fotbalul autohton, şefii Federaţiei Române de Fotbalau decis să apeleze la modelul implementat de francezi în urmă cu aproape treidecenii. Au înfiinţat campionatul naţional al selecţionatelor judeţene U-16.

Astfel,fiecare judeţ are în acest moment o selecţionată proprie a jucătorilor născuţiîn anul 1995, unde sunt convocaţi juniori de la toate cluburile din ţară. Competiţia esteorganizată pe 7 serii, în fiecare fiind repartizate câte 6 echipe pe criteriigeografice. Turul primei faze a campionatului s-a încheiat deja, urmând ca lafinele acestei săptămâni să debuteze şi prima etapă a returului. Conformoficialilor FRF, rezultatele nu au întârziat să apară. “Dejasunt monitorizaţi mai mulţi tineri, care probabil de la anul vor facejoncţiunea cu loturile naţionale. Practic, sistemul de selecţionarea ne-a fostuşurat de apariţia acestei competiţii”, a declarat, pentru“Puterea”, directorulcentrelor de juniori al FRF, Miodrag Belodedici.

Pentrumonitorizarea atentă a tuturor talentelor, FRF a angajat 15 antrenori zonali,care vor urmări pas cu pas evoluţia echipelor implicate în campionatulselecţionatelor judeţene. Printre ei, Cornel Jurcă, cunoscut ca un veritabilşlefuitor de talente. Aceştia se vor ocupa şi de selecţionarea tinerilor pentruCupa Regiunilor, o competiţie ce va avea loc anul viitor.

“Fotbalul nostru se poate revigora prin înfiinţareaacestei competiţii. E un câştig foarte mare. Campionatul este mult mairespectat fiindcă sunt convocaţi cei mai buni din judeţ. Contează mult pentruun tânăr talentat să facă parte dintr-o selecţionată. Îi dă încredere. Suntconvins că putem face treabă bună în felul ăsta”, ne-a mai spus Belodedici.

Cantonament de 165 de zile pentru U-19

Pentru ca naţionala U-19 să obţină un rezultat cât maibune la Campionatul European, ce va avea loc anul viitor în ţara noastră, FRF adecis ca jucătorii selecţionaţi să stea în cantonament nu mai puţin de 165 dezile. Astfel, din luna februarie, toţi tinerii convocaţi de Lucian Burchel sevor muta în Bucureşti. “Ştim că e greu, daruitaţi-vă la Ucraina. A folosit exact aceeaşi metodă şi a devenit campioanăeuropeană”,motivează fostul internaţional Miodrag Belodedici.

“Jucătorii sunt mult mai motivaţi decât în campionatele obişnuite

Cunoscut după ce a câştigat de opt ori Cupa Liceelorcu “MirceaEliade”, profesorul Ioan Toma, selecţionerul reprezentativeiBucureşti, susţine că noua competiţie este foarte utilă în descoperirea noilortalente, mai ales că la fiecare meci, în tribune, există supervizori din parteaFRF.

Rep: Cât de utilăeste această competiţie?

IoanToma: Foarte utilă. Sunt echipe mult mai valoroase decât în campionatulrepublican, dar încă nu toate cluburile dau atenţia cuvenită competiţiei. Cutimpul, cred că vor înţelege. Momentan, Federaţia a luat măsuri doar pentru generaţia'95 pentru a ajuta campionatul, însă mulţi dintre tinerii taletanţi joacă lacategorii de vârstă mai mari şi aici se suprapun meciurile. Probabil, se varezolva şi această problemă.

Rep: Sunteţi profesor de atâţia ani, aţi lucrat mult cu juniorii.Campionatul U-16 îşi poate atinge scorul?

Ioan Toma: Ideea este să lucrăm cu jucătorii foartetalentaţi care sunt în vizorul echipelor naţionale, iar în plus, trebuie sădescoperim jucători capabili să facă acest pas. Mă refer la jucători care nusunt la cluburi mari şi care participă la competiţii judeţene, nemediatizate.

Rep: Turul s-a încheiat deja, cât de mult s-a văzut în rândul juniorilordorinţa de progres? Sunteţi mulţumit?

Ioan Toma: Băieţii sunt foarte motivaţi de aceastăcompetiţie, de faptul că sunt urmăriţi de antrenori federali, care i-ar puteapropune pentru loturile naţionale. Meciurile sunt mult mai echilibrate decâtcele intercluburi, iar faptul că joci într-o competiţie nouă este mult maimotivant pentru ei. Toţi trebuie să înţelegem că e interes naţional, iarcluburile trebuie să-i lase să participe, e foarte important pentru toatălumea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-28

Mai multe imagini:
Planul FRF de a revigora fotbalul românesc
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE