2020-02-24 07:40

Presa elveţiană a prezentat o altă faţă a Clujului înainte de meciul CFR-Basel

 |  14:48
Presa elveţiană a prezentat o altă faţă a Clujului înainte de meciul CFR-Basel

Trimisulcotidianului elveţian Blick la Cluj-Napoca pentru meciul CFR Cluj - FC Basel,programat miercuri, în Liga Campionilor, descrie oraşul ca fiind unul alcontrastelor, cu zone în care sărăcia este comparabilă cu cea din unelesuburbii ale oraşelor din Africa de Sud.

"Drumuleste denivelat. Sunt gropi mari cât căzile de baie. Şoferul trebuie să fiemereu atent, să nu rupă maşina. Pe mijlocul străzii plină de găuri, un om mergealături de o vacă. Puţin mai încolo, se vând alimente lângă covoare. Bine aţivenit la Cluj, al patrulea oraş al României ca mărime, aflat exact la jumătateadrumului dintre Budapesta şi Bucureşti, locul în care FC Basel îşi începe atreia aventură în Liga Campionilor", notează, în debutul reportajului cutitlul "Deşeuri, cocioabe şi câini morţi", trimisul publicaţieihelvete la Cluj-Napoca.

Sub titlulintermediar "Sărăcie mare în «Mexico City»", jurnalistul continuă sădescrie ceea ce vede prin oraş: "În centru există locuri frumoase; peparcursul anului studenţesc trăiesc aici aproximativ 100.000 de studenţi. Darcu cât te îndepărtezi mai mult de centrul oraşului, cu atât mai mare e sărăcia.În faţa unui bloc sărăcăcios, poţi vedea un câine care zace mort pe stradă şiun morman de gunoi. Câţiva copii se joacă, alergând după fluturi printre niştedeşeuri de automobile părăsite. Două fete tinere curăţă un covor pe care dorescsă îl vândă. Sau probabil pe care sunt nevoite să îl vândă. «Mexico City» este poreclitcartierul în care aproape nimeni nu are un loc de muncă. Oamenii trăiesc aicipe stradă sau în construcţii improvizate din fier vechi ori cocioabe din lemn,ca în Africa de Sud. Apa curentă şi sursele de energie electrică suntlux".

Ziaristulconcluzionează prin a consemna diferenţa evidentă dintre oamenii cu mulţi bani,de genul patronului clubului CFR Cluj, Arpad Paszkany, şi cei care trăiesc lalimita subzistenţei: "Cine are un loc de muncă aici lucrează mai ales înindustria de căi ferate şi în cea de automobile. Dar Cluj este un oraş alcontrastelor. Prăpastia dintre bogaţi şi săraci este mare. În timp ce, în PiaţaSfatului, dependenţii de droguri, alcoolicii şi copiii şomerilor luptă zilnicîmpotriva foamei şi setei, pentru CFR Cluj banii nu contează. Proprietarulclubului se numeşte Arpad Paszkany şi este un antreprenor de succes. În ultimiiani, el a investit peste 100 de milioane de franci elveţieni în clubul defotbal. Este fan Ferrari şi Iron Maiden, iar după ce a câştigat, anul acesta,tripla campionat-Cupă-Supercupă, vrea să facă furori şi în Europa. Daroamenilor din Piaţa Sfatului puţin le pasă. Oricum, ei nu şi-ar permite să-şicumpere un bilet la meci, care costă între 7 şi 75 de franci".

CFR Cluj vaîntâlni formaţia elveţiană FC Basel în prima etapă a Ligii Campionilor, grupaE. Partida se va disputa miercuri, de la ora 21.45, pe stadionul "Dr.Constantin Rădulescu" din Cluj-Napoca.

Nu estepentru prima dată când cotidianul elveţian scoate în evidenţă aspectelenegative din România. În 2004, cu ocazia meciului de Cupa Davis dintre Româniaşi Elveţia, Blick a făcut, sub titlul "Şoc cultural pentru RogerFederer", o paralelă între Bucureşti şi Melbourne. "Şase la sutădintre copii sunt subalimentaţi, 2000 de tineri nu au adăpost, 369 de românidintr-o mie posedă un televizor, iar telefoanele mobile sînt la fel de rare cao maşină curată", se arăta în materialul din Blick.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-23

Mai multe imagini:
Presa elveţiană a prezentat o altă faţă a Clujului înainte de meciul CFR-Basel
zoom
Presa elveţiană a prezentat o altă faţă a Clujului înainte de meciul CFR-Basel
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE