2020-04-08 09:59

S-a tras cortina peste Mondial

 |  16:48
S-a tras cortina peste Mondial

Început acum o lună la Johannesburg cu meciul dintreAfrica de Sud şi Mexic, acest Campionat Mondial promitea să fie unul cu totulspecial, poate doar şi pentru că pentru prima dată avea să se dispute pe tărâmafrican. Marcat de surprize, bucurie, tristeţe sau spectacol acest turneu finals-a încheiat tot la Johannesburg cu triumful echipei lui Vicente de Bosque,prima echipă din istorie care pierde primul meci, apoi revine şi câştigăturneul final.

A fost prima finală între două echipe care nu maicâştigaseră titlul mondial după o pauză de 32 de ani, iar Olanda a rămas şidupă această competiţie marea învinsă, după ce a devenit prima echipă naţionalăcare a pierdut trei finale de turneu final. Spania, pe de altă parte, s-a alescu primul trofeu din istorie, după un turneu final la care, din nou, aimpresionat prin jocul foarte bun care i-a făcut şi campioni europeni în 2008.Practic, ibercii au devenit acum a treia echipă din lumea care deţine înacelaşi timp şi tilul mondial şi pe cel european după Germania Federală şi Franţa.

Remarcaţii competiţiei

Fără îndoială, Thomas Muller şi Diego Forlan au captatatenţia multora la acest Mondial, primul, pentru că a devenit golgheter, aldoilea, pentru că a tras după el echipa Uruguayului, care a ajuns însemifinale, performanţă la care nu se aştepta multă lume. La fel de buni aufost şi David Viila, Xavi sau Higuain. Există însă şi remarcaţi din punct devedere negativ, iar capul de afiş este ţinut de ultimele trei Baloane de Aurale lumii: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo şi Kaka, toţi remarcându-se doarprin faptul că au părăsit Mondialul în lacrimi.

La revedere, Africa de Sud! Bine ai venit, Brazilia!

Mondialul din Africa de Sud abia s-a încheiat, dar acumtoţi ochii se îndreaptă deja spre Brazlia şi spre plajele din Copacabana, careîn 2014 vor găzdui următorul Campionat Mondial. Turneul final se întoarce înţara sa adoptivă Brazilia după o pauză de 64 de ani, iar naţionala „cariocas”vrea un nou trofeu. Turneele finale de peste ocean (Mexic ’70 sau SUA ’94) aufost de bun augur pentru români, iar acum sperăm ca naţionala lui Răzvan, dupăce va merge la europeanul din Polonia şi Ucraina să fie prezentă şi în Braziliaşi să uimească lumea.

Europenii au câştigat Mondialul pentru prima dată în afara Europei

Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale de fotbal, onaţională europeană a câştigat trofeul într-o ediţie desfăşurată în afaraEuropei, după ce finala ediţiei 2010, desfăşurată în Africa de Sud, a fostcâştigată de Spania. Reprezentativele din Europa câştigaseră Cupa Mondială doarcând organizatoare au fost tot ţări din Europa.

Astfel, Italia a câştigat trofeul când a organizat CupaMondială, în 1934, în Franţa-1938 şi Germania-2006. Naţionala Germaniei acucerit trofeul în Elveţia-1954, în 1974, pe teren propriu şi în Italia-1990.Anglia a terminat pe primul loc un turneu al Cupei Mondiale atunci când aorganizat competiţia, în 1966, ca şi Franţa, în 1998.

Din cele 19 ediţii ale Cupei Mondiale, naţiuni din Europaau câştigat 10 ediţii, în timp ce celelalte nouă trofee au aparţinut echipelordin America de Sud.

Ibercii primesc 24 de milioane de euro pentru titlul mondial

Câştigătoarea Cupei Mondiale de fotbal, Spania, va firecompensată de FIFA cu 23,8 de milioane de euro (30 de milioane dolari) dincei 333 de milioane de euro (420 milioane de dolari) care vor fi repartizaţiechipelor participante la acest turneu final. Vicecampioana mondială Olanda vaprimi 19 milioane de euro, în timp ce echipele ce au disputat meciul pentrulocul al treilea, Uruguay şi Germania, au fost recompensate cu câte 15,8milioane de euro. Toate cele 16 echipe care au rămas în afara competiţiei dupăfaza grupelor vor primi câte 4,8 milioane de euro, suma crescând progresiv înfuncţie de faza competiţiei în care a ajuns fiecare selecţionată. Comparativ cuediţia precedentă a Cupei Mondiale, cea din 2006, suma totală a premiiloracordate echipelor participante a crescut cu peste 65 la sută. La ediţia dinGermania, echipele participante şi-au împărţit 237 de milioane de euro.

Explozie de bucurie pe străzile din Spania

"Campeones! Campeones!": întreaga Spanie astrigat pentru titlul mondial câştigat de echipa de fotbal, prima oară înistoria sa. În centrul Madridului, fumigene roşii au luminat cerul la "FanPark", unde circa 250.000 de fani, aproape toţi în tricoul naţionalei,agitau drapele spaniole, când Iniesta a marcat golul eliberator la finalulprelungirilor. Mulţimea a urlat, ţinându-şi suflul peste două minute. Nimeni nuse mai uita la meci. Fanii se îmbrăţişau şi săreau. "Viva España!" şi"Spanioli, Spanioli, Noi suntem spanioli!" au răsunat la unison dinmii de case, baruri şi pieţe pline ale ţării, într-un concert imens declaxoane. În capitala catalană Barcelona, bucuria a explodat printre cei 75.000de fani care au asistat la meci în Piaţa Spaniei, în faţa unui ecran uriaş."Suntem campioni mondiali! Am câştigat primul Mondial organizat înAfrica", striga comentatorul canalului La Cuatro, spunând rând pe rândnumele eroilor de la Johannesburg. La Madrid, o tânără se remarca în mulţime.Era deghizată în caracatiţă, în onoarea lui Paul, celebrul octopod german carea prezis cu tentaculele sale ziua de glorie a Spaniei. O ţară întreagă s-abucurat pentru băieţii lui Del Bosque şi o ţară întreagă a sărbătorit operformanţă istorică.

Laureaţii Mondialului:

Campioana – Spania

Balonul de aur – Diego Forlan (Uruguay)

Gheata de aur – Thomas Muller (Germania, 5 goluri şi 3pase de gol)

Mănuşa de aur – Iker Casillas (Spania)

Premiul fair-play – Spania

Cel mai tânăr jucător – Thomas Muller


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18

Mai multe imagini:
S-a tras cortina peste Mondial
zoom
S-a tras cortina peste Mondial
zoom
S-a tras cortina peste Mondial
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE