2020-07-02 13:16

“Trup şi suflet pentru culori”. Pasiune nebună a unui bulgar pentru fotbalul din ţara noastră

 |  20:00
“Trup şi suflet pentru culori”. Pasiune nebună a unui bulgar pentru fotbalul din ţara noastră

Unjurnalist bulgar, în vârstă de 32 de ani, este fan împătimit al fotbaluluiromânesc, în special al Stelei, fiind marcat de momentul 86, atunci cândroş-albaştrii au câştigat Cupa Campionilor.

Deşiaparent nu are nici o legătură cu ţara noastră, Milan Nikolov îşi doreşte ca,într-o bună zi, să se stabiliească în România împreună cu familia tocmaidatorită sportului rege. Primul contact cu fotbalul nostru l-a avut în 1989. “Eracomunism la voi şi am început să ascult Radio România Actualităţi. Eram foarteemoţionat. La început, mai ştiam termeni din limba italiană şi aşa mădescurcam. Acum avem internet, antenă satelit, ne este mult mai uşor”, povesteşte Milan în limba română,pe care a învăţat-o pentru a afla cât mai multe despre Liga lu’ Mitică.

Când a împlinit 18 ani şi-a îndeplinit şi visul dincopilărie şi a venit în România pentru a asista la derby-ul Rapid-Steaua. Dinpăcate, nu a mai ajuns la stadion. În gară a fost păcălit de un valutist. “Cund veni eu, un smecer mischimbat valuta la gară, şi eu fără bani. Dar nu e numai la voi asta, şiîn Bulgaria la fel. Dar nu prea aş vrea să scrii asta, mie îmi placeRomânia. Păcat că nu am văzut meciul”, rememorează acesta aventura trăită. Cu lecţia învăţată,Milan a revenit de multe ori în România, special pentru meciurile Stelei. “Îmiplace mult atmosfera. Aş veni de mai multe ori, dar criza ne-a afectat şi penoi. Urmăresc însă pe internet totul. Oricum, atunci când vin la Bucureşti parcărenasc. Mă simt excelent, îmi reîncarc bateriile”.

Dindragoste pentru fotbalul din ţara noastră, Milan a creat şi un site în bulgarădedicat Ligii I, foarte popular la sud de Dunăre. “Suntem şaseoameni care ne ocupăm de el, bulgarii sunt foarte interesaţi de fotbalulromânesc. Vor să afle cât mai multe despre campionatul vostru, mai spectaculosdecât cel bulgar”,explică fanul înflăcărat al fotbalului mioritic.

Mai mult,şi-a decorat biroul cu însemnele grupării din Ghencea, pentru ca nimeni să nuscape neinformat despre pasiunea sa. “Prietenii şi colegii s-au obişnuitacum, au trecut deja ani buni de când sunt fanul campionatului vostru. Mulţiurmăresc campionatul englez, dar mie îmi place cel românesc. Doar e democraţie,nu?”, se mândreşte Milan.

Stelist convins, bulgarul îşi aminteşte că în 2005 aîncercat să-i ajute pe fanii dinamovişti, atunci când mai mulţi dintre ei aufost arestaţi pentru un conflict cu ultraşii lui Levski. “Eu sunt jurnalist de anchetă, iaratunci am făcut tot posibilul să-i ajut pe dinamovişti. La noi eraudezinformări. Nu cei de la Dinamo au fost de vină, mă bucur că până la urmă s-aterminat cu bine”.

Milan Nikolov nu vrea să îşi încheiepovestea până când nu vorbeşte despre faptul că cele două popoare ar trebui săfie alături pentru progres: “Sunt două ţări balcanice, nu văd rostul unui conflict alimentatdegeaba. Nu trebuie să ne concurăm unii pe alţii, nu ne face deloc bine”.

Fanul lui Becali

Milan esteprobabil printre puţinii stelişti care încă au încredere în Becali. “Nu este elprincipalul vinovat. Suporterii sunt, pentru că nu sprijinăechipa. Când Steaua cu Becali a fost la un minut de finala Cupei UEFA, undeerau? Nici un om nu putea să facă mai mult decât Becali. E adevărat că Steaua eo afacere, dar Becali iubeşte echipa. Fanii trebuie să îl suporte pentru bineleStelei. Îmi amintesc şi acum meciurile de acum trei ani, când eram 20.000 întribune”, crede fanulnumărul 1 din străinătate al roş-albaştrilor. Cât priveşte situaţia bănciitehnice, acesta nu crede că Lăcătuş e cea mai bună variantă. “Afost unul dintre jucătorii mei favoriţi, dar nu cred că poate face cevapentru Steaua. La primul mandat, a dat totul, dar acum e o greşeală că a fostreadus pe bancă. O variantă excelentă ar fi Olăroiu”, îşi continuă Milan discursulpătimaş despre echipa sa favorită.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-28

Mai multe imagini:
“Trup şi suflet pentru culori”. Pasiune nebună a unui bulgar pentru fotbalul din ţara noastră
zoom
“Trup şi suflet pentru culori”. Pasiune nebună a unui bulgar pentru fotbalul din ţara noastră
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE