2020-04-03 08:48

Ultimul finiş pentru Constantina Diţă. Prin ce chinuri a trecut marea campioană înainte de a cuceri aurul olimpic

 |  21:01
Ultimul finiş pentru Constantina Diţă. Prin ce chinuri a trecut marea campioană înainte de a cuceri aurul olimpic

Cea mai în vârstă campioană olimpică la maraton din istorie, Constantina Diţă, s-a retras oficial din carieră imediat după Maratonul Internaţional Bucureşti, acolo unde medaliile i-au fost dedicate, iar românca Paul Claudia Todoran s-a impus. În vârstă de 44 de ani, sportiva stabilită peste Ocean are în spate o poveste incredibilă. În urmă cu 10 ani, era dată afară de la clubul din Târgu-Jiu deoarece era considerată o atletă fără viitor şi trebuia să lucreze într-o benzinărie pentru a se întreţine, iar patru ani mai târziu să cucerească titlul olimpic la maraton şi să intre în cartea recordurilor.

A stat mult timp în umbra altor campioni. Niciodată nu a dorit să iasă în evidenţă. Părinţii au educat-o să rămână modestă indiferent de circumstanţe. De la copilul care mergea cu vacile pe câmpurile gorjene, nevoit să parcurgă zilnic pe jos câte 5 kilometri pentru a ajunge la şcoală, şi până la femeia care aduce aurul olimpic României nu s-au schimbat decât vremurile. Constantina a rămas aceeaşi. Chiar dacă locuieşte în Statele Unite ale Americii, Turburea este mereu destinaţia aleasă atunci când se întoarce în ţară. Pentru ai ei va rămâne micuţa Puşa, însă pentru români este marea campioană Constantina Diţă. Duminică, după 25 de ani de carieră, a venit momentul să pună stop şi să rămână un model pentru tinerii care aleg să facă sport.

Părinţii voiau altă carieră

Născută în comuna Turburea din Gorj, în 1970, Constantina şi-a dorit dintotdeauna să facă un sport, dar mama ei s-a împotrivit. Nu credea că alergatul te poate scoate din sărăcie. Ar fi vrut o carieră pentru fata ei. Puşa însă a ştiut că avea de urmat un alt drum. A câştigat prima competiţie la Târgu-Jiu, un cros, acolo unde a fost remarcată şi de antrenorul Mircea Zorilă. El i-a convins şi pe părinţi că fiica lor poate ajunge departe. Şi la propriu, şi la figurat. În 1991, sportiva alerga pentru prima oară un maraton, o probă aleasă din joacă. „Voiam să văd cum mă descurc şi a început să îmi placă”, a povestit marea campioană. La 25 de ani de când a plecat din casa părintească, pentru Constantina s-au schimbat multe, dar nu şi ea. „Am rămas aceeaşi persoană. Am primit tot mai multe invitaţii la competiţii, am participat în toată lumea, din Japonia şi până în Australia sau Anglia”, adaugă, precizând că nici măcar aurul de la Beijing nu a fost decisiv pentru comportamentul ei. „Am rămas la fel cu toată lumea. Mulţi credeau că mă voi schimba pentru că îmi vin mai mulţi bani, dar timpul a demonstrat că nu e aşa. La orice sportiv contează modestia şi corectitudinea. Eu am fost crescută să respect, să fiu modestă. Asta au putut să îmi ofere părinţii mei, o educaţie”.

Maria Cioncan i-a făcut cunoştiinţă cu viitorul soţ

Devenită o obişnuită a loturilor naţionale, Constantina şi-a petrecut majoritatea timpului din tinereţe în cantonamente, în special la Piatra Arsă. Acolo, în 1999, avea să-l cunoască şi pe Valeriu Tomescu, viitorul soţ şi antrenor. Cea care le-a făcut „lipeala” a fost Maria Cioncan, atleta care avea să plece dintre noi în 2007, în urma unui accident de circulaţie. „Maria dăduse o petrecere de ziua ei la Piatra Arsă şi acolo ne-am cunoscut”, a povestit Valeriu, care era la rândul său atlet. Între timp, acesta a renunţat, deoarece „eram un atlet dezastruos”, şi s-a dedicat pregătirii Constantinei imediat după ce aceasta a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Sydney. Cei doi s-au căsătorit în 1999 şi au divorţat chiar în anul Jocurilor Olimpice de la Beijing, însă relaţia lor profesională a continuat până la retragere. Constantina are şi un fiu, Rafael, care însă nu a urmat o carieră în sport.

Abandonată în 2004

Anul 2004 a fost un moment de răscruce pentru viitoare legendă a sportului românesc. Legitimată la clubul din Târgu-Jiu, sportiva a intrat în conflict cu conducerea clubului, care o considera fără viitor. Aşa a ajuns să fie pusă pe liber şi nevoită să lucreze pentru a-şi întreţine familia. Era angajată încă dinainte la o benzinărie, iar cum clubul o abandonase, trebuia să înceapă muncă. Norocul s-a dovedit a fi un fost coleg de lot naţional, care a ajutat-o să se legitimeze la Drobeta-Turnu Severin şi să îşi continue cariera. Dacă salvarea nu ar fi venit la timp, Puşa era decisă să renunţe. Au fost doi ani grei. Se antrena pe o pistă improvizată, unde iarba o depăşea ca înălţime, soţul rămăsese şomer. Problemele sociale au întărit-o. Avea să câştige Maratonul de la Chicago, iar mai apoi semimaratonul de la Edmonton.

A intrat în Cartea Recordurilor

După ce la Atena s-a clasat doar pe 20 la proba de maraton, Constantina spera la o poziţie mai bună la Jocurile Olimpice de la Beijing, însă ce a urmat i-a susprins pe toţi. La 38 de ani, gorjeanca devenea cea mai în vârstă campioană olimpică la maraton din istorie. Recordul precedent îi aparţinea unei sportive în vârstă de 30 de ani! Variantă feminină a lui Philipides, Constantina, uimea întreaga lumea cu performanţa sa, în condiţiile în care nimeni din delegaţia tricoloră nu miza pe o medalie în această probă. Nu doar pentru ea a fost un record, ci şi pentru antrenorul ei, Valeriu Tomescu, acesta intrând la rândul său în Cartea Recordurilor drept cel mai tânăr tehnician campion olimpic, la doar 32 de ani.

Locuieşte în SUA

De mai mulţi ani, Diţă s-a stabilit în oraşul american Boulder în special datorită climei care o ajută să se pregătească la acelaşi nivel indiferent de anotimpul anului. Iniţial, alesese micuţul oraş din Colorado doar pentru pregătire, însă între timp a decis să se mute acolo. „Când am văzut ce condiţii am, am fost determinată să rămân. Frumuseţea, liniştea, curăţenia şi oamenii amabili m-au făcut să rămân, însă România este în continuare ţara mea. Mi-aş dori să mă întorc, dar nu pot spune dacă într-un an, doi sau 10”, a precizat de acum fosta mare atletă. După mai bine de 30 de ani, nu va mai fi nevoită să se trezească zilnic la 5 dimineaţă. În copilărie pentru a pleca pe câmp cu animalele, în adolescenţă pentru a ajunge la liceu, iar de peste două decenii pentru antrenamente. Acum tot ce vrea este să simtă libertatea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-05

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE