2020-08-04 23:34

Zboară, Simone, zboară! Clujeanul rescrie istoria automobilismului românesc

 |  16:10
Zboară, Simone, zboară! Clujeanul rescrie istoria automobilismului românesc

Pilotul clujean s-a impus clar în penultima etapă a campionatului, Raliul Iaşiului, şi şi-a asigurat matematic titlul de campion pentru al doilea an consecutiv. În plus, la numai 22 de ani, Simone Tempestini poate deveni şi campion mondial Junior WRC (World Rally Championship), titlu pe care l-au cucerit în debutul carierei lor internaţionale Sebastian Leob sau Sebastien Ogier.

Împreună cu Marc Banca, la bordul unui Ford Fiesta R5, Tempestini a controlat autoritar cea de-a şaptea rundă a acestui campionat şi a fost cronometrat la finalul celor 15 probe speciale cu 1 h 10 min 41 sec 7/10, în timp ce poziţia secundă a fost ocupată de echipajul Dan Gîrtofan/Tudor Mârza. De altfel, Gîrtofan a fost singurul care i-a suflat în ceafă clujeanului în tot acest sezon, însă victoria de la Iaşi a încheiat lupta chiar dacă a mai rămas o rundă de disputat, Raliul Harghitei, pe 7-8 octombrie. Este pentru a doua oară consecutiv când puştiul minune al automobilismului românesc îşi adjudecă titlul de campion naţional absolut, în 2015 câştigând matematic trofeul tot cu o rundă înainte, şi tot la Iaşi, atunci lupta dându-se cu Gergo Szabo, cel care de această dată se află pe 3 atât la general, cât şi la finalul cursei încheiate sâmbătă. Tot ce mai trebuie să facă înainte de a deschide şampanie este ca Federaţia Română de Automobilism Sportiv să omologheze oficial rezultatele de la Iaşi în cursul zilei de marţi.

Greu de învins

De-a lungul acestei ediţii de campionat, Simone a ratat prima poziţie doar o singură dată, la Sibiu, în timp ce la Bacău nu a participat din cauza suprapunerii cu o etapă foarte importantă din WRC. Fiul lui Marco Tempestini a controlat autoritar şi ediţia anterioară, atunci când s-a impus în 7 din cele 8 runde, asta tot deoarece la una dintre etape a absentat. Atunci, Simone a devenit cel mai tânăr campion absolut din istoria României la raliuri, obţinând acest trofeu la doar 21 de ani.

Conduce şi în topul mondial

Tânărul campion al României, legitimat la echipa tatălui său, Napoca Rally Academy, nu impresionează doar pe plan intern, ci şi la nivel internaţional, acolo unde a câştigat 3 din cele 4 curse la care a participat la Junior WRC, antecamera celui mai puternic campionat de raliuri din lume. Ultimul succes l-a obţinut luna trecută în Germania, victoria consolidându-i poziţia de lider autoritar. Cu 93 de puncte, cu 37 mai multe decât norvegianul Ole Christian Veiby, în condiţiile în care o victorie aduce 25 de puncte, Tempestini are toate şansele să sărbătorească titlul de campion mondial în Franţa, pe 2 octombrie, atunci când are loc legendara etapă Tour de Corse. Practic, Simone are nevoie de o clasare pe podium pentru a fi sigur de cel mai important trofeu pe care l-ar cuceri automobilismul românesc de-a lungul istoriei.

A început să piloteze de la 14 ani

Născut în Italia, Simone a călcat pe urmele tatălui său, Marco Tempestini, care s-a stabilit în România, la Cluj, pentru a-şi continua afacerile, dar şi cariera de pilot. Datorită faptului că Federaţia Română de Automobilism Sportiv, spre deosebire de cea italiană, permite şi tinerilor sub 18 ani să ia parte la competiţiile oficiale, Simone a decis să renunţe la Italia şi să îşi continue visul în România. Iniţial a participat la concursurile de rally cross, iar la 16 ani era deja printre cei care concurau la Cupa Logan. „Eu sunt italian, m-am născut în Italia şi familia mea este italiană. Dar din punct de vedere sportiv sunt un produs 100% românesc. Campionatele de aici şi regulamentul FRAS, care permite să începi la 16 ani să concurezi în raliuri, au făcut posibilă creşterea mea din punct de vedere sportiv. Atunci când sunt în maşina de curse, clar mă simt român. În toate concursurile internaţionale deja reprezint România, licenţa fiind cea care este relevantă şi aduce steagul, dar în WRC este paşaportul cel care este luat în considerare. Eu şi echipa mea ne dorim ca pentru partenerii noştri, şi nu numai, să reprezentăm ţara noastră şi acolo. Vreau neapărat să aduc anul acesta titlul mondial la Cluj. România este pentru mine acasă, dar sunt încă foarte tânăr şi nu pot să ştiu care şi unde va fi viitorul meu. Sigur nu am de gând acum să mă întorc în Italia”, a povestit campionul naţional absolut din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri Dunlop.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-11

Mai multe imagini:
Zboară, Simone, zboară! Clujeanul rescrie istoria automobilismului românesc
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE