2020-07-02 18:45

Simona Halep este dată exemplu într-o analiză a CNN

 |  20:11
Simona Halep este dată exemplu într-o analiză a CNN

Postul CNN prezintă o analiză despre costurile extrem de mari care sunt pompate în jucătorii de tenis pentru ca aceştia să poată ajunge în top, sume care foarte rar pot fi acoperite de părinţi. Postul american, citat de news.ro, o dă exemplu pe Simona Halep, care a fost ajutată financiar de un om de afaceri potent din Constanţa ca să ajungă foarte aproape de vârful ierahiei feminine, până pe locul secund.

Poate dacă nu ar fi existat Cornel Idu, un fost un magnat al transporturilor maritime, şi proprietar al unui club de tenis din zonă, Simona n-ar fi ajuns niciodată una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din lume. Şi asta deoarece părinţii săi nu dispuneau de sumele necesare să o ducă atât de sus. Conform jurnaliştilor alericani de la CNN, la 14 ani, Halep a fost primită de Idu în clubul său şi, timp de doi ani, acesta a ajutat-o financiar să pătrundă în circuitul european al juniorilor, pentru că tânăra pe atunci sportivă avea nevoie de competiţii internaţionale ca să-şi dezvolte cariera.

„A fost extraordinar de scump, îi aveam numai pe părinţă ca susţinere, nu aveam sponsori. Asta a fost, nu am avut nici un alt sponsor. Părinţii mei au făcut tot ce au putut ca să ajung unde sunt acum, dar a fost bine pentru noi că am avut acest ajutor”, a declarat Halep, sportivă care a câştigat peste 14,5 milioane de dolari din tenis.

Cu excepţia celor patru mari ţări care organizează turnee de Grand Slam, ale căror federaţii dispun de programe de finanţare a carierei tinerilor jucători, federaţia română nu a beneficiat de fonduri pentru a o susţine pe Halep. CNN mai relatează că părinţii se gândesc pentru odrslele lor că tenisul este extrem de profitabil dacă Novak Djokovici a devenit primul jucător care depăşeşte 100 de milioane de dolari din premii, iar Serena Williams este sportiva plătită cel mai bine din lume, cu aproape 29 de milioane de dolari venituri anuale, potrivit Forbes.

300.000 de dolari

Potrivit federaţiei britanice de tenis, dezvoltarea carierei unui jucător de la cinci la 18 ani poate costa în jurul a 300.000 de dolari. Asta face din ce în ce mai important suportul părinţilor, sponsorilor, investitorilor sau federaţiilor naţionale şi îi pune pe copii sub o şi mai mare presiune să facă performanţă. Campionii adolescenţi de Grand Slam au devenit o raritate. Jucătorii tind acum să-şi atingă vârful carierei după 20 de ani, în condiţiile în care lucrează mai mult fizic şi la prevenirea accidentărilor. Astfel cheltuielile părinţilor şi federaţiilor de tenis cresc.

Chiar dacă ajungi un jucător profesionist, realitatea arată că nu e obligatoriu să te umpli de bani. Potrivit unui studiu realizat de ITF în 2013, jumătate din cei 14.000 de jucători profesionişti, băieţi şi fete, nu câştigă nimic. Spre deosebire de jucătorii profesionişti de fotbal, care au salarii fixe, jucătorii de tenis sunt obligaţi să-şi plătească din buzunarul propriu antrenorii, antrenamentele, călătoriile, mesele, cazările, etc. ITF estimează că la fete aceste costuri anuale sunt la o valoare medie cuprinsă între 38.800 şi 40.180 de dolari, şi asta fără antrenamente.

Madison Keys, un alt exemplu

Madison Keys, fostă semifinalistă la Australian Open, a declarat că părinţii ei, ambii avocaţi de meserie, au plătit pentru şcolarizarea ei la academia din Boca Raton condusă de Chris Evert, pe care a urmat-o de la vârsta de 10 la 13 ani, sume cuprinse între 40.000 şi 50.00 de dolari pe an. Keys îşi aminteşte foarte bine de sacrificiile făcute pentru cariera ei, cea mai mare fiind mutarea familiei sale, cu tot cele trei surori, de la Minnesota în Florida, pentru ca ea să se înscrie la Evert Tennis Academy la vârsta de 10 ani. „Nu a fost o decizie uşoară. Mama mea nu a dorit să stau la cămin. Ea spunea: . A fost greu pentru surorile mele, a fost greu pentru mama, şi-a lăsat munca pe care o îndrăgea”, a declarat jucătoarea clasată în momentul de faţă pe locul 7 WTA. Keys, care a pătruns în Top 10 WTA în acest sezon şi a ajuns la aproape cinci milioane de dolari premii, a adăugat că lucrurile au devenit mai uşoare după ce a semnat la 14 ani cu un gigant producător de echipament sportiv. „Banii pe care îi primeam din acest contract mergeau către tenisul meu”, a încheiat ea.

Costurile la academiile faimoase

Academia lui Rafael Nadal, care va fi deschisă astăzi la Mallorca, percepe 62.000 de dolari pe an pentru formarea unui jucător profesionist. Această sumă include antrenamente (26.000 de euro), cazare şi masă (19.000 de euro) şi înscrierea la o şcoală internaţională americană (10.500 de euro). „Am creat un grup extraordinar de antrenori şi toată infrastructura de care are nevoie un copil pentru a fi pe cele mai bune mâini în ceea ce priveşte pregătirea, atenţie la toate aspectele. Avem mai mult decât are nevoie cu adevărat un copil”, a declarat Nadal.

O altă academie de tenis deschisă recent, Mouratoglou Tennis Academy din Nisa, patronată şi condusă de Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, are un preţ similar, 60.000 de dolari pe an, în timp ce la mai celebra IMG Academy din Florida, fondată de Nick Bollettieri, costurile sunt semnificativ mai mari, 75.900 de dolari pentru antrenamente şi şcolarizare privată la vârsta de liceu. „Şcoala este la fel de importantă ca tenisul. Dacă eşti o persoană responsabilă, trebuie să-ţi dai seama că mulţi jucători nu ajung să facă tenis. Aşa că aceia trebuie să aibă o a doua opţiune, una bună”, a declarat Mouratoglou, cel care a ajutat 40 de jucători să intre în Top 100.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE