2020-08-14 18:10

CARTEA ZILEI: Frica.Trump la Casa Albă, de Bob Woodward

 |  22:48
CARTEA ZILEI: Frica.Trump la Casa Albă, de Bob Woodward

„Frica este portretul cel mai intim al unui președinte american în funcție, publicat în timpul primilor ani ai mandatului.“ Este greu de imaginat un portret mai îngrijorător al unui președinte caracterizat drept paranoic, agresiv și otrăvit de putere. Cu toate acestea, Bob Woodward reușește în Frica să surprindă întreg spectrul elementelor care alcătuiesc profilul președinției lui Donald Trump, dezvăluind secvențe și detalii neștiute despre nenumărate situații de criză cu care Casa Albă s-a confruntat din pricina unui președinte impulsiv, nestatornic și profund incapabil să se ridice la nivelul cerințelor funcției sale. Au existat și alte relatări pe marginea acestei teme, dar nici una la fel de revelatoare sau de convingătoare ca aceasta.

"Frica" desenează tabloul complet al Casei Albe sub conducerea lui Donald Trump, bazându-se pe interviuri cu unii dintre cei mai apropiați sfătuitori ai președintelui, pe amintiri ale martorilor oculari, adesea completate cu date și transcrieri de conversații.

Impactul volumului "Fear. Trump in the White House" este atât de mare, încât vicepreședintele Mike Pence a simţit nevoia să dea publicității un comunicat în care, înainte de a fi întrebat sau suspectat, dezminte că ar fi una dintre sursele lui Bob Woodward.

Cu toate acestea, o parte dintre surse pot fi recunoscute; spre exemplu, Steve Bannon, strategul campaniei electorale a lui Trump − care a demisionat în 2017 de la Casa Albă şi a devenit între timp catalizator al mişcărilor populiste din Europa −, a stat de vorbă, cu siguranță, cu Bob Woodward, așa cum o făcuse și cu Michael Wolff, autorul volumului "Fire and Fury".

Ambele cărţi devoalează atmosfera halucinantă de Casa Albă, unde circuitul decizional fentează de multe ori căile oficiale și ajunge la preşedinte prin ușa din dos a lui Jared Kushner, ginerele lui Trump.

Woodward descrie un președinte iresponsabil în declarații, robit spectacolului mediatic, megaloman, haotic, laș și consumat de spaima că mandatul său va fi un eşec.

În multe privințe, Trump pare a fi pur și simplu un bătrân de 72 de ani, care nu face altceva decât să se uite la televizor. Imaginile și imaginea proprie îl seacă de fiecare fărâmă de energie, scrie pressone.ro.

Woodward ne arată şi o altă faţă a preşedintelui: acesta e sincer afectat de fotografiile cu copii morţi în atacul cu arme chimice din Siria, așa că ordonă un bombardament de avertizare asupra bazelor lui Bashar al-Assad. Este, de altfel, singurul moment în care Trump pare să aibă încredere în consilierii și miniștrii săi.

Straniul personaj de la Casa Albă are nevoie, în permanență, să i se repete că este personajul pozitiv al poveștii globale în care trăim. De pildă, vrea să-și dovedească bărbăția compărând ca martor în fața comisiei speciale conduse de fostul şef al FBI Robert Muller, care anchetează implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016

Avocații săi refuză însă actul de "curaj" al președintelui, fiindcă acesta nu este capabil, pur și simplu, să spună adevărul.

***

Bob Woodward este redactor la Washington Post, unde lucrează de 47 de ani. Este unul dintre cei care au contribuit la realizarea investigațiilor care au condus în cele din urmă la demisia președintelui Nixon. Este autor sau coautor a 18 cărți, dintre care 12 bestselleruri, și câștigător a două Premii Pulitzer.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-11Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
12 Mar 2019

e buna frica....pazeste pepenii de hotzomani..de aia se pune sperietoarea de ciori pe camp...sa bage FRICA in ele
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz