2020-07-04 12:32

Elizabeth I, Regina Virgină în Anglia crimelor

 |  18:46
Elizabeth I, Regina Virgină în Anglia crimelor

Nascuta pe 7 septembrie 1533, Elizabeth I, “Regina Virgină a Angliei”, cum a fost numita, ţinea sceptrul regal în Imperiul Colonial, în Anglia Unetirilor şi Viciilor. A fost regină a Angliei şi a Irlandei din 17 noiembrie 1558 până la moarte. Fiica lui Henric al VIII-lea al Angliei şi a lui Anne Boleyn, care a fost executată la nici trei ani de la naşterea sa, Elisabeta I a fost al cincilea şi ultimul monarh al casei Tudor (primii sunt Henric al VII-lea, Henric al VIII-lea, fratele său vitreg Eduard al VI-lea, verişoara sa Jane Grey şi sora sa vitregă, Maria I).

Fratele vitreg al Elisabetei I, Eduard, a domnit până la moarte, în 1553, când a lăsat-o moştenitoare pe Lady Jane Grey, încălcând Actul de succesiune a lui Henric al VIII-lea. Dar voinţa lui Eduard este ignorată, Jane Grey este executată şi îi urmează Maria I, sora vitregă a Elisabetei. Cinci ani mai târziu Elisabeta devine regină la douăzeci şi cinci de ani şi jură "că îi va purta de grijă până la moarte".

Deoarece nu s-a căsătorit niciodată, în ciuda numeroaselor oferte, casa Tudor s-a stins la moartea ei. A fost cunoscută drept Regina Fecioară, Buna regină Bess sau Gloriana.

S-a înconjurat de un grup de consilieri de încredere, conduşi de William Cecil, Primul Baron Burghley. În politică a fost mai moderată decât tatăl său, fratele şi sora sa. Unul din motto-urile sale era "Video ed taceo (Văd şi nu spun nimic)". A adoptat o diplomaţie prudentă, în comparaţie cu marile puteri ale Europei din acea vreme Franţa şi Spania. După izbucnirea războiului anglo-spaniol, Spania a încercat să cucerească Anglia, iar înfrângerea Armadei spaniole este una din cele mai mari victorii din istoria Angliei.

Domnia reginei Elisabeta este denumită era elisabetană sau epoca de aur. Perioada este marcată de sporirea puterii Angliei pe plan mondial. A fost şi o perioadă de extraordinară înflorire artistică şi culturală: dramaturgii William Shakespeare, Christopher Marlowe şi Ben Jonson sunt câţiva din dramaturgii care au trăit în timpul domniei sale, scrie Mediafax. În plus, în aceeaşi perioadă, Francis Drake a devenit primul englez care a înconjurat globul; Francis Bacon şi-a expus viziunile filosofice şi politice şi s-a produs colonizarea Americii de Nord, sub Sir Walter Raleigh şi Sir Humphrey Gilbert.

Elisabeta a fost calificată o domnitoare temperamentală şi uneori indecisă. Spre sfârşitul domniei, o serie de probleme economice şi militare i-au afectat popularitatea. Totuşi îi este recunoscută carisma şi încăpăţânarea, într-o perioadă în care suveranii din ţările vecine înfruntă dificultăţi interne care le periclitează tronurile. Ca în cazul rivalei sale Maria regina Scoţiei, care a fost închisă în 1568 şi executată în 1587. Indecizia sa, pe care consilierii săi o considerau păguboasă, a salvat-o deseori de alianţe matrimoniale şi politice nefericite. Asemenea tatălui ei, regele Henric al VIII-lea, Elisabeta a scris poezie şi proză. Domnia sa a fost marcată de prudenţă în ceea ce priveşte acordarea de onoruri şi demnităţi. În timpul domniei reginei Elisabeta, au fost ridicate la rang nobiliar doar opt persoane: un earl şi şapte baroni. Elisabeta a redus de asemenea numărul consilierilor săi privaţi, de la treizeci şi nouă la nouăsprezece şi ulterior la paisprezece.

După scurtele domnii ale fraţilor săi vitregi, cei 44 de ani de domnie ai Elisabetei au dat stabilitate regatului şi au ajutat la crearea identităţii naţionale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-08

Mai multe imagini:
Elizabeth I, Regina Virgină în Anglia crimelor
zoom
Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
08 Sep 2016

PAI LA FEL AU FACUT SI CU PRINTESA DIANA....AU PUS-O SA LE FACA DOI COPII SI DUPAIA AU EXECUTAT-O IN ACCIDENT DE MASINA FACUT IN PARIS CAND S-AU SUPARAT PE EA.............SE PARE CA LA ENGLEZI E TRADITIE VECHE CHESTIA ASTA CU ASASINAREA PRINTESELOR DUPA CE LE-AI FOLOSIT.....CUM SE CHEAMA ASTA...TE FOLOSESTI DE ORICINE SI DUPAIA ARUNCI CADAVRELE...CARE CE SA VEZI>>>AU MURIT DIN INTAMPLARE............CE MIZERIE.......LA FEL CA AL CAPONE....SAU CHIAR MAI RAU......ZICEA CINEVA CA MAFIA E O GLUMA PROASTA PE LANGA SERVICIILE SECRETE(IN CEEA CE PRIVESTE ASASINAREA INCOMOZILOR)>>>>
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz