2020-05-31 13:30

Exterminarea omenirii în 100 de zile de zombi

 |  20:27
Exterminarea omenirii în 100 de zile de zombi

Un model matematic demonstrează că o invazie de zombi ar putea face să dispară omenirea în numai 100 de zile. O ripostă a supraviețuitorilor ar putea avea succes, după zeci de ani de luptă. Studiul nu este unul fantezist, el utilizează doar personaje imaginare pentru predicția răspândirii unei epidemii, relatează futura-sciences.com.

Mai întâi, a fost o modă în literarura începutului de secol XXI de a combina realismul cu fantezia. Rapid, fenomenul s-a extins în cinematografie. Combinaţia este cu atât mai reuşită şi de succes cu cât se bazează pe ştiinţă. Un model este serialul “The Walking Dead”, în care oamenii încearcă să supraviețuiască unei epidemii care a transformat aproape toată populația planetei în "morți vii". Şi cumva ... reuşesc. Scenariul nu este tocmai fantezist, dacă ne gândim că în istoria omenirii au existat pandemii în care au murit mii de oameni. Nu ar fi un scenariu foarte realist, precizează un studiu al studenților de la universitatea din Leicester, Marea Britanie. Potrivit acestora, o hoardă de zombi nu ar avea nevoie decât o sută de zile pentru a extermina omenirea.

Chiar dacă subiectul este unul care poate provoca zâmbete, studiul nu este unul mai puțin serios. Acesta se bazează pe aplicarea unui model matematic utilizat pentru a studia răspândirea epidemiilor, ceea ce nu este deloc nerealist, în condițiile în care oamenii ar putea fi transformați în zombi prin intermediul unui virus. Nu trebuie uitat nici faptul că multe filme au tema inducerii fricii în oameni, în egală măsură cu creşterea responsabilităţii.

În studiul lor, studenții din Leicester au plecat de la un singur om infectat. Ei au estimat apoi că fiecare zombi ar putea supraviețui circa 20 de zile și ar avea 90% șanse să infecteze un alt om în fiecare zi. Această rată de răspândire ar face virusul zombi de două ori mai virulent decât cel al ciumei negre, care a devastat Europa în secolul al XIV-lea. În numai 20 de zile, planeta s-ar afla în situație de pandemie. După o sută de zile, nu s-ar mai afla în viață decât 181 de ființe umane neinfectate, estimează autorii studiului.

Într-un scenariu mai optimist, studenții britanici au acordat umanității câteva șanse de reacție. Ei au estimat că fiecare supraviețuitor ar avea 10% șanse de a ucide un zombi în fiecare zi și au contat pe faptul că populația rămasă se va înmulți. Rezultatul a fost că, acordând o "speranță de viață" de un an "morților vii", omenirea ar avea nevoie de 10.000 de zile pentru a recăpăta controlul asupra planetei, respectiv circa 27 de ani.

Studenții de la universitatea din Leicester nu sunt primii care se interesează de chestiunea spinoasă a zombi. La finalul anilor 1980, de exemplu, un studiu privind așa-numiții zombi din Haiti a fost publicat în foarte serioasa revistă Science, sub titlul "Voodoo science". Potrivit studiului citat, acești zombi ar fi rezultatul unei combinații de tetrodotoxină (TTX) — o otravă puternică produsă de "Peștele balon" — atropină și diverși psihotropi.

Un alt exemplu mai recent este cel al medicului Steven Scholzman, profesor la Harvard Medical School. Din 2009, el încearcă să răspundă la întrebările fanilor fenomenului zombi bazându-se pe cunoștințele sale de neurobiologie. Astfel, susține el, lobul frontal al "morților vii" ar fi deficitar, ceea ce ar explica de ce un zombi este împins la acțiune numai de emoțiile de bază.

Însă chiar și la Pentagon ar exista un protocol de supraviețuire pentru o situație de acest gen. Numit "CONOP 8888", acest manual de instrucțiuni destinat gradaților de rang înalt ai armatei americane ar detalia modul în care ar trebui acționat în caz de invazie a zombi, scrie futura-sciences.com.

În același spirit, Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA a editat, în 2011, un ghid anti-zombi intitulat "Get a kit, Make a plan, Be prepared", al cărui obiectiv a fost de a sensibiliza populația privind modul în care trebuie să acționeze în caz de pandemie. Interesant.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine