2020-06-05 09:50

FILM. Există viață după rating? Există rating după viață. Jean Constantin, la concurență cu Messi

 |  17:08
FILM. Există viață după rating? Există rating după viață. Jean Constantin, la concurență cu Messi

Nu am știut în copilărie că Elvis trăiește. Nu cunoșteam muzica lui Elvis, dar mi-ar fi plăcut să fi păstrat niște amintiri pe viu. Nu că aș fi putut să plec din țară, dar poate la televizor. Muzica lui Elvis a început să-mi placă mult mai târziu, filmele lui au fost însă doar multe, fără a putea spune că m-a impresionat vreunul. Păreau mai degrabă un serial. La fel şi Beatles. Trăiau toți în copilăria mea, dar eu îi ascultam cu religiozitatea cuvenită celor dispăruți. Mai târziu am aflat că John a fost împușcat. Ceea ce însemna că aș fi putut afla câteva impresii, lecții de viață, poate scrise pe un șervețel așa cum Stalin și-a dorit să păstreze șervețelul pe care se hotărâseră procentele pentru împărțirea lumii.

La fel de surprins am fost că aș putea să apelez astăzi la Doga pentru a compune muzică. Filmul “Șatra“, dacă numele de Eugen Doga nu vă spune nimic. Și Svetlana Toma. Care trăiește la Moscova și mai face parte din diferite proiecte. Faimoasa și frumoasa actriță pe care Loteanu a găsit-o pe stradă, asemeni boierului care cade pradă frumoasei rebele pe străzile din filmul “Șatra“. Cu Emil Loteanu aș fi putut sta de vorbă și să îmi transmită ceva până în 2003. Dar nu am știut. Povestea însăși tot îmi lasă o amintire pe care o pot păstra doar pentru mine, deși, mai încoace, Nae Caranfil a realizat același lucru cu Cătălina Răhăianu, frumoasa costumieră care a luat locul actriței brusc îmbolnăvite în “Asfalt Tango“ și care a dus rolul principal cu talentul unui artist consacrat. 

Găina bătrână face ciorba bună

Probabil, ratingul posturilor de televiziune este sensibil la toate poveștile din spatele imaginilor. Există, cu siguranță, o legătură nevăzută, care transcende puterea noastră de înțelegere, între poveste și ratingul de 5.7 obținut de “Nea Mărin Miliardar“. Cifrele sunt mai elocvente în acest caz decât termenii.  Anul acesta, “Nea Mărin Miliardar“ a fost vizionat de peste 500 de mii de spectatori, asta în timp ce un film cu Natalie Portman a strâns doar în jurul a 400 de mii de spectatori.

Sau nu. Poate filmul românesc se luptă de la egal la egal cu Will Smith doar pentru că este vorbit în limba română. Deși, filmele lui Will Smith nu au reușit să strângă 10 milioane de spectatori în cinematografele românești. Desigur, există o teorie care spune că filmele românești nu au avut concurență înainte de Revoluție, dar această teorie nu explică și ratingul filmului românesc aruncat în lupta cu meciurile din Champions League. Este deja o cutumă a posturilor de televiziune românești să-i facă concurență lui Messi cu Jean Constantin. Și chiar funcționează. Ce nu au reușit Chiricheș și Dică reușește “B.D. în acțiune“. Să-l detroneze pe Messi.

În Canada există o regulă. Fiecare film trebuie să aibă un consilier selectat dintre vechii cineaști. Poate pentru că au demonstrat ceva. Poate pentru că au gândit că așa se poate crea o tradiție în film. Se prea poate ca războiul generațiilor să nu fi apus și în cinematografia românească, dar măcar cifrele ar trebui să spună ceva despre ierarhii. Există filme care au reușit să strângă în ultimii ani doar 100 de spectatori. Bugetul de promovare nu are nimic de a face cu aceste cifre. Alegerile posturilor de televiziune se îndreaptă tot spre filmele produse înainte de Revoluție. Milionul și milioanele de spectatori reușite în sălile de cinematograf își găsesc astăzi o recunoaștere post-mortem în programările canalelor media.  

Luni, 10 august, “Un comisar acuză“ a revenit pe posturile de televiziune. Sergiu Nicolaescu într-o versiune autohtonă de poetic justice. Nu a mai fost timp totuși pentru mai mult. Romila Claudiu inițiase, la un moment dat, un proiect cinematografic ce avea în vedere întoarcerea comisarului Moldovan. Nu a mai fost timp. Dar mai este timp pentru alți cineaști și artiști care pot sa vină în ajutorul cinematografiei. Și nu invers.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine