2020-02-17 12:20

FILM. Propuneri de pupături

 |  17:22
FILM. Propuneri de pupături

Smith cu Năstase. Țiriac cu federația. Secretarele cu soțiile. Tudor Lucaciu cu Radu Muntean. Că nu puteai, am utilizat intenționat forma trecutului, pentru că lucrurile s-au mai schimbat, nu puteai deci să-l chemi pe Radu Muntean la un videoclip sau reclamă fără să te gândești că trebuie să negociezi și cu Tudor Lucaciu. Oricum, considerat la acea oră cel mai experimentat director de imagine, că nu putem vorbi despre cel mai bun într-o industrie subiectivă.

Apoi Radu Muntean a devenit cuplu cu Dragoș Vâlcu. Adică Multimedia Est, MME, casa de producție. „Hârtia va fi albastră”. Unul dintre filmele de referință pentru Radu Muntean. Cu MME. „Un etaj mai jos”. Cu MME. „Marţi, după Crăciun”. Cu MME. „Dar nu sunt singuri”. Există o predilecție pentru uniuni artistice în cinematografia autohtonă. Mai existau Bogdan Albu cu Viorel. Viorel Sergovici. Ei au pornit pe sistemul Radu Muntean cu Tudor Lucaciu. Tot din trustul PRO. Doar că Silver Bullet, firma pe care cei doi au format-o, nedorind probabil să se asocieze cu vreo casă de producție film deja existentă pe piață, nu a funcționat mult în această formulă. Deși au avut niște rezultate notabile. Inițiaseră și o casă de producție de muzică. Din păcate, ei nu au ajuns să facă film împreună, din păcate pentru că Bogdan Albu este considerat în continuare cel mai bun editor de film de acțiune de pe piață, la fel și pentru videoclipuri. Și tot din trustul PRO s-a desprins și Iuliana Tarnovețchi. Iuliana și Igor Cobileanschi au pornit la drum pentru un nou proiect. Igor Cobileanschi a impresionat la nivel de scurt metraj, ceea ce aduce speranță pentru un lung metraj. Doar că, așa cum vorbeam și despre alte filme, formula câștigătoare este deseori ocolită în România. Doar Ada Solomon a reușit în cuplul creat cu Radu Jude cu Aferim!  Ei au reușit o performanță greu de egalat la nivel european, atât la nivel de spectatori pentru România, dar mai ales la nivel de premii.

Și la final ce rămâne? Cel mai prolific cuplu artistic, Nae Caranfil și Cristian Comeagă, a lăsat în urma lui trei filme ce depășesc borna celor 100.000 de spectatori. “Asfalt Tango”, „Filantropica”, „Restul e tăcere”. Ca în tenis, dublul Nae /Cristian a încercat un succes mai mare și în alte formule. Poate nu întâmplător nu a reușit să se ridice la nivelul dinainte, chiar dacă ei au crezut că au ajuns la capăt de drum. În schimb, cel mai prolific regizor lansat dupa 1990, Radu Muntean, continuă drumul în formula consacrată. „Hârtia va fi albastră” și „Un etaj mai jos” au stabilit borne calitative în stiluri cinematografice diferite, doar că spectatorii ambelor filme nu cumulează un număr mai mare decât cei adunați de Aferim! până la această oră, iar săptămânile ce vor urma vor adânci și mai mult diferența. Iar lista lui Radu Muntean nu se oprește aici. Marți, după Crăciun a reprezentat o altă stilistică neabordată atât de matur până la el, dar pe care spectatorii au ocolit-o cu eleganță, iar numărul de spectatori poate să fie adăugat comparației de mai sus fără a periclita cumva raportul.

Dragoș Vâlcu a adus tot ce putea aduce un producător român, mai ales în ultimul film. Și atunci? Poate cinematografia românească ar trebui să se reinventeze, să părăsească formulele sigure pe care au progresat până acum, să îndrăznească să atace cu mult curaj și chiar să caute riscul de a eșua.

Full Monty. 6 șomeri caută de lucru, dar prima idee de afacere se prezintă sub forma unor imitații Chippendales. Iar cei 6 bărbați, care nu mai sunt nici tineri, că arătoși se pare că nu au fost niciodată, trebuie să meargă în pub-ul local, în fața casnicelor orașului și să le convingă să plătească așa cum ar fi făcut-o în fața adevăraților Chippendales. Și reușesc. Acum, după război, mulți viteji se arată, iar formula prezentată a fost copiată sub toate formele. Doar că într-o cinematografie dominată de teatrul lui Shakespeare, Full Monty a fost un act de curaj, a revigorat cinematografia britanică, a crescut încasările filmelor englezești și a deschis drumul pentru un Guy Ritchie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine