2020-07-04 00:21

La Cinema Elvira Popescu din București. Festivalul Internațional de Film Cinepolitica

 |  20:48
La Cinema Elvira Popescu din București. Festivalul Internațional de Film Cinepolitica

Ajuns la cea de-a cincea ediție, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica a debutat pe 13 aprilie și pana pe 17 aprilie 2016, la Cinema Elvira Popescu din București, cinefilii au ocazia sa vizioneze filme selectate cu grijă, șocante și puternice, dar și sa ia parte la dezbateri și evenimente speciale. Institutul Cultural Român este partener al festivalului, oferind Trofeul Cinepolitica.

Anual, festivalul își propune ca prin intermediul artei cinematografice să dezvăluie publicului mecanismele și motivațiile politice care își pun amprenta asupra noastră, a tuturor. Competiția internațională a festivalului include o selecție relevantă de lungmetraje recente, din întreaga lume, care abordează, într-o manieră specifică, zona politicului și implicațiile sale.

“Durak/ The Fool” (r. Yuriy Bykov), o dramă socială intensă care vine din Rusia profund coruptă, și Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse), un film inspirat dintr-un caz real care a zguduit Franța în 2007, fac parte din competiția celei de-a cincea ediții a Festivalul Internațional de Film Cinepolitica. “Durak/ The Fool” este regizat, scris și montat de Yuriy Bykov, un tânăr regizor rus care a atras atenția presei și a criticilor de film încă din 2013, când și-a prezentat la Cannes cel de-al doilea lungmetraj, “The Major/ Mayor”, unde și interpretează unul dintre rolurile secundare. Cel de-al treilea film al său, “Durak/ The Fool”, pune față-n față un instalator idealist cu un sistem birocratic atât de corupt încât periclitează nu doar viața instalatorului, ci și a altor 800 de cetățeni. Filmul este considerat o metaforă a unui sistem care stă să cadă ca urmare a zeci de ani de corupție și management defectuos.

În 2007, membrii ONG-ului francez “Arca lui Zoe” au încercat să scoată din Ciad peste 100 de copii, care ar fi urmat să fie adoptați de familii franceze. Cei 103 copii, răpiți la frontiera ciadiano-sudaneză și pe punctul de a fi trimiși la Paris sub pretextul evacuării sanitare, au fost recuperați însă de poliția din Abeche, chiar înainte de îmbarcarea lor.

“Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs” (2015, Belgia - Franța), filmul regizorului belgian Joachim Lafosse, este inspirat de acest caz și, la fel ca în cazul precendentului său lungmetraj, A perde la raison, inspirat tot din fapte reale, Lafosse nu caută să prezinte spectatorilor un adevăr absolut, ci mai degrabă adoptă o poziție neutră: drumul spre Iad este pavat cu bune intenții, iar voluntarii ONG-iști sunt prezentați ca niște oameni de bine, dar depășiți de evenimente și mai apoi orbiți de sentimente.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz