2020-08-12 16:13

Măști și jocuri PERICULOASE: Adevărul despre Carnavalul de la Veneția

 |  16:07
Măști și jocuri PERICULOASE: Adevărul despre Carnavalul de la Veneția

Celebrul Carnaval de la Veneția a fost inaugurat sâmbătă seara de primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro. Turiștii au invadat imediat străzile, asistând la tot felul de “lucruri” care au făcut parte din spectacolul inaugural, inclusiv o paradă pe apă şi acrobaţii în aer. Duminică, sărbătoarea veneţiană continuă…

Oraşul, redresat după inundaţiile din noiembrie, a ales iubirea ca temă a spectacolului inaugural al ediţiei din acest an a tradiţionalului său Carnaval, după cum relatează AFP. Și aceasta deoarece cântecele de dragoste ale gondolierilor din Veneţia - barcarolele - au inspirat cândva artişti din toată Europa. Brugnaro a declarat presei că lucrul bun în acest an este că nu sunt atât de mulţi oameni şi se pot face rezervări la hoteluri chiar şi în ultimul moment, lucru care nu este de obicei posibil în perioada Carnavalului. "Mulţi cred că suntem încă sub apă", a spus Brugnaro, referindu-se la inundaţiile severe suferite în noiembrie. El a subliniat că "oraşul a fost restaurat complet şi este mai mult mai frumos decât înainte'', conform dpa. Hotelierii s-au plâns că numărul rezervărilor a scăzut după inundaţii şi că turiştii sunt dezinformaţi în legătură cu situaţia. Oraşul întâmpină în fiecare an peste 3 milioane de vizitatori din întreaga lume care vin la Carnaval şi găzduieşte aproximativ 30 de milioane de turişti pe an. Veneţia este una dintre cele mai populare destinaţii de city-break la nivel mondial şi de multe ori se confruntă cu turismul excesiv.

Amor liber și jocuri de noroc

Minunatele palate ale Venetiei vor găzdui, până pe 25 februarie, baluri si petreceri, la care sunt invitate faimoase măști ale orașului - de obicei, personalități autohtone deghizate în costume sofisticate. Alte măști rivalizează prin excentricitate, în spatele lor ascunzându-se venețieni sau turiști. Gondolele - "autoturismele" Veneției, defileaza pe Canal Grande, unde măștile se salută, an de an, cu gesturi vădit elegante. Vedeta va fi iar masca des întâlnită pe străzile Veneției, respectiv cea albă cu bărbia ascuțită a lui Casanova. Unele serbări din cadrul Carnavalului sunt destul de sugestive: promit divertisment cu muzică și jocuri periculoase din secolul al XVIII-lea…Presa italiană spune că, celebrul Carnaval nu și-ar merita numele dacă nu ar avea jocurile periculoase! Însă, în zilele noastre, aceste jocuri sunt departe de a atinge misterul, rafinamentul și adevăratele sensuri ale vechilor carnavaluri.  

Există documente venețiene din 1268, în care se vorbește despre oameni mascați. Se pare că somptuosul carnaval începea în primele zile ale lui octombrie, se întrerupea timp de patru săptămâni, înaintea Crăciunului, reîncepea pe 26 decembrie și continua aproximativ două luni, până de Lăsata Secului. Pe atunci, masca însemna libertate prin anularea claselor sociale. Bogați, săraci și mulți străini, toți se bucurau de petreceri în lanț, amor liber și jocuri de noroc.

Libertinaj absolut

Astfel, Veneția devenea, pentru o vreme, orașul cel mai libertin din lume, așa cum îl definea Casanova în celebrele lui memorii. În 1897, o dată cu intrarea trupelor napoleoniene în Veneția, era abolită constituția, veche de zece secole, eveniment ce va marca sfârșitul Republicii serenissime, cum era denumită Veneția, și implicit, al legendarului Carnaval. Peste ani, Veneția va deveni provincie austriacă pentru câteva decenii și va fi realipită Italiei abia în 1866. Carnavalul va renaște abia în 1979, grație venețienilor dornici de a-și relansa tradiția. Costumul tipic venetian înseamnă un voal negru, un tricorn de aceeași culoare, o mască albă și o mantie neagră, lungă și largă.

În 1339, "măștilor" li s-a interzis să circule noaptea prin oraș. Dar vechi scrieri venețiene consemnează că nimic nu împiedica vizitele bărbaților în chiliile călugărițelor. Își puneau "moretta", o mască purtată de femeile care mergeau la mănăstire pentru a se spovedi. Era o masca "mută" - stătea aplicată pe față cu ajutorul unui buton pe care purtătorul îl ținea în gură! În secolul al XVII-lea, purtarea măștii a fost limitată la zilele de carnaval și la banchetele oficiale, deoarece libertinajul mascat devenise un adevărat mod de viață pentru venețieni. Au apărut și pedepse grele pentru "mascați": doi ani de închisoare, 18 luni la galere și 500 de lire amendă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz