2020-05-31 20:44

Opereta a împlinit 60 de ani. „Viaţa e, totuşi, frumoasă!”

 |  18:48
Opereta a împlinit 60 de ani. „Viaţa e, totuşi, frumoasă!”

11 zile de festival. Spectacole de operetă și musical,concerte, recitaluri, gale, ateliere pentru copii, expoziții, lansări de carte,proiecții de filme, conferințe au transformat Teatrul Național de Operetă „IonDacian” (TNO) într-o citadelă a teatrului muzical mondial. Pe afiș companiicelebre și 700 de artiști din Rusia, Ungaria, Germania, Slovacia, Cehia, Franța,Italia, Ucraina, Bulgaria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, România.Organizator-TNO. Finanțatori: Ministerul Culturii și Patrimoniului Național,Primăria Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București,cu sprijinul ArCuB. Amfitrioni: regizorul Răzvan Ioan Dincă – director șiteatrologul Alina Moldovan – director artistic.

Festivalul Internațional al ArtelorSpectacolului Muzical “Viața e frumoasă” și-a câștigat notorietatea națională șiinternațională. Ediția a III-a a avut un spor de fast și noblețe. Cu acestprilej, TNO și-a sărbătorit 60 de ani de la înființare. O gală reunind artiștide pe mapamond, o expoziție de costume și fotografii, un film comemorativ și unsuperb album aniversar – “Opereta – 60 de ani” – au celebrat acest eveniment. Ocălătorie “făcută din nostalgie, grație, pasiune” prin care am retrăit farmeculspectacolelor celebrelor companii Alhambra, Cărăbuș, al Grădinii Oteteleșanu,ne-am întâlnit cu figuri legendare ca Nicolae Leonard – prințul operetei, Ion Dacian – mireleoperetei, tenorul Dorin Teodorescu, cu marii artiști lirici care au slujit operetaromânească. Unul dintre ei, nonagenarul Tiberiu Simionescu, membru fondator alacestei instituții, a fost distins cu o diplomă de excelență.

Forță și frumusețe

Alături de evocarea trecutului, festivalul a pus învaloare perpetuarea unei tradiții glorioase în forme moderne. Prestațiaartiștilor români a fost una de excepție, fapt remarcat și de oaspeții dinstrăinătate. Un moment de vârf a fost Liliaculîn regia lui Răzvan Ioan Dincă. Muzica lui Johann Strauss, zeul bucuriei, și povestea sa comică despre dragoste șiinfidelitate au emoționat profund. Încercarea regizorului de reteatralizare aoperetei a condus la o montare performantă pentru interpreți – în ipostaza lorde cântăreți, dansatori, actori. Am asistat la o explozie de forță și frumusețeîntr-un spectacol modern al zilelor noastre. Regizorul de teatru dovedește untalent special pentru genul muzical. El a încântat auditoriul și cu Paris, mon Amour. În foaierul transformatîntr-o cafenea, ne-am întâlnit la un pahar de șampanie cu boema pariziană prinmuzică, dans, acrobație, numere de magie. Cu toții am fost seduși de musicalul „Supermarket” (coproducție TeatrulInexistent-Teatrul Arca) creat de Theo Herghelegiu – o voce puternică șinonconformistă a regiei tinere și a teatrului independent. O variantă suisgeneris de autohtonizare a musicalului, această fantezie dramatico-muzicală parodiazădezinvolt, cu mult umor, profunzime și prospețime dependența de shopping șisindromul neiubirii aproapelui al contemporanilor noștri.

Sub semnul lipsei de complexe față de tradiție și alcăutării noutății au fost și reprezentațiile invitaților din străinătate.Fermentul libertății în abordarea operetei clasice l-am regăsit în douăproducții de succes: „Baiadera” deEmmerich Kalman (Teatrul de Operetă și Musical din Budapesta) în regiacelebrului regizor Kero și „Vânzătorulde păsări” de Carl Zeller (Teatrul de Stat de Comedie Muzicală, SanktPetersburg) în regia lui Yury Aleksandrov. Unicon cultural, tangoul, a încântat într-un spectacol experiment Tango of life (Teatrul Național deOperetă Kiev) creat de Bogdan Strutinsky și maestrul de balet Maxim Bulgakov,ce îmbină stiluri muzicale de la tehno la clasic.

Iubire, durere, moarte

De aplauze la scenă deschisă s-au bucurat recitalurile șiconcertele unde au performat nume de elită. Un superstar al avangardei – LaurieAnderson, rostind povești cu o voce caldă, învăluitoare sau distorsionată,amenințătoare, îmbinând sunete electronice cu piese solo de vioară în Transitory life face o vivisecție acoșmarurilor noastre de zi cu zi. Portugheza Mariza, noua regină a fadoului,ne-a tulburat și ea cu melodiile ei melancolice și versuri tânguitoare despreiubire, durere, moarte. La antipod, ne-a cucerit energia ludică a explozivuluitrio The Tiger Lillies în incendiarul lor spectacol, un cocktail de cabaret,muzică punk, dark wave, death rock și operă brechtiană. Revelator la aceastăediție a fost modul cum prietenia și afinitățile artistice transferate în zonamuzicală inspiră și stimulează creativitatea și inovația. Exemple admirabile aufost în acest sens cuplurile Vlaicu Golcea – Maxim Belciug (Concert de muzicăbarocă și renascentistă), întâlnirea naistului Damian Drăghici cu DJ Ravin saucu celebrii jazzmani Diane Schuur, Eddie Danniels și Randy Porter.

O inspirată călătorie pe teritoriul geografiei muzicaleau fost și serile consacrate Rusiei, Ungariei, Cehiei, Ucrainei, României underitmurile folclorice tradiționale și creațiile culte au entuziasmat publiculpână târziu în noapte.

Bijuterii ale Liturghiei sacre

O premieră fericită care a crescut gradul de simpatie dinpartea publicului au fost concertele cu muzică religioasă corală în bisericidin Capitală. Creații de compozitori români, cântări ortodoxe, bijuterii aleLiturghiei sacre în interpretarea corului TNO (maestru de cor: Gabriel Popescu)și grupul Nectarie Protoxaltul (conducător: Sabin Preda) au oferit clipe deintensă trăire și elevație spirituală.

În secțiunea întâlnirilor conexe s-au detașat prinvarietate atelierele dedicate copiilor. Artiștii și spectatorii de mâine s-aubucurat de îndrumarea aplicată și caldă a Adrianei Teodorescu, Beatrice Iordan,Andrei Teașcă, Titus Percea. Dimensiunea teoretică ne-a ajutat să pătrundem înspatele scenei. Opereta ca gen teatral și muzical și fețele musicaluluieuropean și american au făcut obiectul unor remarcabile conferințe susținute deautorități în materie: Dieter Topp (Germania), Randy Gener, Michael JohnLaChiusa și Jose Llana (SUA) și Răzvan Ioan Dincă. De interes a fostprezentarea proiectului ”Scenart” al TNO în colaborare cu Accademia Teatro allaScala din Milano care urmărește pregătirea și perfecționarea celor carelucrează în domeniul artelor spectacolului. Un plus de cunoaștere și emoție afost adus de lansarea CD-ului „Diniubire” al prestigioasei prim-soliste a TNO Daniela Vlădescu, precum șilansarea volumelor „Silvia Șohterus” deIon Moldovan și „Manager-în-derivă.ro” deGeorgeta Bucșan.

Sub umbrela festivalului s-a desfășurat și secțiunea ONAIR difuzată la Radio România Cultural care a cuprins emisiuni și fragmente dincele mai cunoscute operete și musicaluri. O invitație de succes au fost șiproiecțiile cu filmele inspirate de faimoasa companie Cirque du soleil, desfășuratela ceainăria Cărturești.

Ediția a III-a a trezit atât admirația elitelor culturale,cât și pe cea a publicului larg. Am participat cu toții la un maraton artisticcare ilustrează deviza festivalului, că ”Viața e frumoasă!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-04

Mai multe imagini:
Opereta a împlinit 60 de ani. 'Viaţa e, totuşi, frumoasă!”
zoom
Opereta a împlinit 60 de ani. 'Viaţa e, totuşi, frumoasă!”
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine