2020-07-03 23:41

Premieră națională. World Doctors Orchestra - concert pentru epileptici

 |  18:22
Premieră națională. World Doctors Orchestra - concert pentru epileptici

World Doctors Orchestra va concerta pentru prima dată în România în această lună pentru a susține crearea rețelei naționale de telemedicină pentru epilepsie. Spectacolele cu scop caritabil vor avea loc pe 26 mai, în Cluj-Napoca la Casa Universitarilor, pe 27 mai, în Brașov la Biserica Neagră și pe 28 mai, în București la Ateneul Român, se precizează într-un comunicat de presă.

Cele trei concerte pe care World Doctors Orchestra le va susține în România fac parte dintr-un program amplu de sprijinire a persoanelor care suferă de epilepsie, program demarat de Cluburile Lions Cluj Napoca.

Premieră națională. World Doctors Orchestra - concert pentru epileptici
zoom

World Doctors Orchestra  (WDO) este un ansamblu din care fac parte aproximativ o mie de medici din peste 50 de țări din întreaga lume, scopul acestei orchestre fiind acela de a aminti că dreptul la sănătate, îngrijire și condiții medicale egale nu depinde de granițe geografice sau de interese politice și economice. World Doctors Orchestra susține de două sau trei ori pe an concerte în scop caritabil, iar în mai 2016 este rândul României să fie una dintre opririle grupului. Cauza pe care o susține World Doctors Orchestra în România este legată de necesitatea înființării rețelei naționale de telemedicină pentru epilepsie.

Proiectul înființării rețelei de telemedicină pentru epilepsie este inițiat de neurologul clujean Bogdan Florea, cu sprijinul Cluburilor Lions și urmărește dotarea a cinci centre din țară cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze de date naționale a pacienților cu epilepsie și instruirea personalului medical și a asistenților cu privire la folosirea corectă a acestor aparate. Investițiile se vor realiza atat prin strângerile de fonduri organizate de Clubul Lions Transilvania, cât și prin vânzare biletelor la cele trei concerte  World Doctors Orchestra.

Epilepsia este o afecțiune a creierului care se manifestă prin apariția unor crize de descărcări electrice paroxistice în creierul unei persoane, la intervale variabile de timp. Poate apărea atât în copilărie, cât și la vârstă adultă, iar cauza declanșării este deseori necunoscută. Diagnosticul corect se pune doar în urma efectuării unei electroencefalograme (EEG) și a examenelor imagistice specifice. Epilepsia nu este întotdeauna o boală vindecabilă, însă crizele epileptice pot fi controlate cu ajutorul medicamentației, iar pacientul poate avea o viață normală.

Numărul bolnavilor de epilepsie - o necunoscută în România

În lume se estimează aproximativ 65 de milioane de pacienți cu epilepsie, însă pentru România numărul total al pacienților rămâne incert din cauza lipsei unui registru național al pacienților cu epilepsie. Specialiștii români aproximează 400.000 de pacienți, iar dintre aceștia doar 150 de mii sunt înregistrați și urmează tratament medicamentos.

Premieră națională. World Doctors Orchestra - concert pentru epileptici
zoom

După încheierea turneului World Doctors Orchestra, strângerea de fonduri va continua, iar mai multe informații despre procedura de donație sunt disponibile pe pagina www.epilepsy.ro și prin acțiuni specifice. Odată cu strângerea fondurilor necesare achiziționării aparatelor EEG, se organizează un concurs de selecție pentru medicii care vor prelua în regim de comodat cele cinci aparatele video-EEG. Astfel, toți specialiștii neurologi pasionați de meseria lor, responsabili și implicați, cu experiență anterioară în studiul epilepsiei și competențe EEG vor avea ocazia să beneficieze de programul demarat de Cluburilor Lions, fiind implicați și în ajutarea comunității printr-un număr de  consultații gratuite destinate persoanelor din medii defavorizate.

Devotamentul medicilor în a asigura bunăstarea pacienților și în a oferi cele mai bune servicii medicale constituie un criteriu important în selecția ce va avea loc, transparența fiind fundamentul acestui proiect.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-12Parerea ta...

CRISTINA
26 Mai 2016

aceasta reuniune este interesanta si atragatoare,in special pentru epileptici.Eu am epilepsie de 18 ani,nu ma consider o persoana bolnava.Daca nu as avea aceasta afectiune neurologica,parca nu as fi eu.In prezent am 39de ani,meseria mea a fost asistenta medicala.Toate lucrurile decurg normal pana cand se pronunta cuvantul epilepsie!Imediat privirea celui de langa tine se schimba spontan!propunerea mea este sa existe si invitati de onoare,iar acestia sa fie chiar pacientii cu epilepsie.Ei sunt cei mai in masura sa explice si sa ajute caci simt cel mai bine aceasta afectiune prin simptome,trairi etc..Relatia cu cei din jur creeaza conditii ca aceasta afectiune sa aduca si urmari psihice,desi este strict neurologica!Va multumesc.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz