2020-06-04 09:13

Absolvenţii de Medicină care nu intră la Rezidenţiat vor putea face gărzi şi ajuta medicii pe secţii

 |  14:16
Absolvenţii de Medicină care nu intră la Rezidenţiat vor putea face gărzi şi ajuta medicii pe secţii

MinistrulSănătăţii, Cseke Attila, a declarat duminică, înainte de începereaRezidenţiatului, că absolvenţii de Medicină, care nu reuşesc să intre la concurs,vor fi incluşi în sistem cu atribuţii limitate, pentru a acoperi deficitul depersonal, ei putând ajuta medicii pe secţii şi face gărzi.

"Epăcat ca sistemul să nu-i folosească dacă nu intră în rezidenţiat. Vrem săacoperim o parte din personal cu absolvenţi, iar pentru ei vom propuneatribuţii cu caracter limitat", a declarat ministrul Sănătăţii, precizândcă modificarea este avută în vedere pentru un pachet legislativ pregătit deMinisterul Sănătăţii.

CsekleAttila a precizat că tinerii medici vor putea să ajute medicii de pe diferitesecţii, de la urgenţe şi vor putea face şi gărzi, legislaţia actualănepermiţându-le acest lucru.

Ministrula adăugat că măsura ar fi şi în avantajul absolvenţilor care vor putea astfelsă câştige experienţă preofesională.

Demnitarula afirmat că prin Legea salarizării unitare va exista o creştere a salariilorde bază la medicii rezidenţi, cu 50 – 70 la sută, dar că tinerilor medicitrebuie să li se creeze şi o perspectivă profesională pentru că ei se simtneglijaţi.

Larezidenţiatul de duminică sunt scoase la concurs 2.984 de locuri, dintre care2.740 sunt pentru medicină, 175 pentru medicină dentară şi 69 pentru farmacie.La acestea se adaugă 521 de posturi, dintre care 469 pentru medicină şi 52pentru farmacie.

Ceimai mulţi medici tineri, respectiv 4.319, s-au înscris pentru locurile şiposturile scoase la concurs în domeniul medicină, 701 au optat pentru medicinădentară, iar 111 pentru specialitatea farmacie.

Laconcursul din 2010 sunt mai puţini absolvenţi care au ales să se înscrie pentruposturile scoase la concurs, chiar dacă la finalizarea studiilor de specialistau un loc de muncă garantat, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Astfel,pentru cele 469 de posturi scoase la concurs în domeniul medical s-au înscris384 de candidaţi, iar pentru cele 52 de posturi din domeniul farmaceutic s-auînscris doar doi candidaţi.

Pede altă parte, a crescut cu aproape 500 numărul locurilor şi posturilor scoasela concurs pentru specialităţile medicale altele decât cele de medicină defamilie.

Larezidenţiatul din 2010 nu există modificări faţă de anul trecut în ceea cepriveşte tematica şi bibliografia şi nici în ceea ce priveşte sistemul detest-grilă, acesta conţinând 200 de întrebări.

Concursulîncepe la ora 10.00, durează patru ore şi se desfăşoară în 15 locaţii dinBucureşti.

Punctajulminim de promovare reprezintă 60 la sută din punctajul maxim realizat la cele200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ocuparealocurilor în specialităţi se face în ordinea punctajului de promovare obţinutîn limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se câte osingură clasificare pentru fiecare domeniu.

Pentrurezidenţiatul pe post, clasificarea se face pe fiecare post.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine