2020-07-02 13:45

Amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei pentru şoferii care nu au anvelope de iarnă

 |  18:59
Amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei pentru şoferii care nu au anvelope de iarnă

Şoferii deautoturisme şi camioane vor fi obligaţi să utilizeze anvelopele de iarnă înperioada 1 noiembrie-31 martie, în caz contrar urmând să plătească amenzicuprinse între 2.500 lei şi 4.000 de lei, şi să achite daunele aduseelementelor care compun drumul dacă nu au asigurare.

Aceleaşisancţiuni vor fi aplicate şi dacă autovehiculele nu au montate pe roţi lanţurisau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumuriacoperite cu gheaţă sau polei, potrivit unui proiect de OUG elaborat deMinisterul Transporturilor.

Dacăautovehiculul care circulă fără anvelope de iarnă blochează drumul proprietarulacestuia va plăti şi costurile pentru degajarea drumului.

Totodată, însituaţia în care asigurarea de răspundere civilă nu acoperă în totalitatepagubele produse elementelor drumului (cum ar fi parapeţi sau semne decirculaţie), administratorul drumului va notifica vinovatul de producereaaccidentului că are obligaţia de a plăti în 15 zile partea de daună pe carecompania de asigurări nu a acordat despăgubiri.

Dacă şoferul sauoperatorul de transport nu are încheiată o asigurare va suporta integralcosturile de reparaţie a sau înlocuirii elementelor de drum degradate saudistruse.

Totodată,proiectul prevede ca 10% din cuantumul amenzilor aplicate de Compania deDrumuri, Autoritatea Rutieră Română şi Registrul Auto Român să fie distribuitcătre bugetul de stat şi 90% către întreţinerea drumurilor, în prezent întreagasumă fiind vărsată la bugetul statului.

"Aceastămăsură asigură astfel accelerarea execuţiei lucrărilor de întreţinere,reparare, modernizare, construcţie de drumuri şi autostrăzi din România, careface obiectul unor investiţii prioritare cu finanţare externă şi finanţare dela bugetul de stat", se arată în nota de funadamentare a proiectului.Proiect propune şi reţinerea plăcuţelor de înmatriculare, a certificatului deînmatriculare şi suspendarea inspecţiei tehnice, dacă vehiculul prezintădefecţiuni tehnice.

O altă noutate oreprezintă fapul că la controlul efectuat la sediul firmelor de transport inspectoriiau dreptul să pătrundă, în timpul programului de lucru, atât în spaţiile delucru, cât şi în vehiculele deţinute de aceştia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz