2020-07-05 04:05

Anchetatorii DNA fac percheziţie la sediul OTV din Bulevardul Preciziei

 |  13:24
Anchetatorii DNA fac percheziţie la sediul OTV din Bulevardul Preciziei

Anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) facpercheziţie, miercuri, la sediul OTV din Bulevardul Preciziei, măsura fiinddispusă în dosarul privindu-i pe realizatorii Dan Diaconescu şi Doru Pârv,acuzaţi de şantaj, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Tot miercuri, procurorii anticorupţie l-au audiat pe omulde afaceri Petru Paul Ţârdea, care în 2005 l-a denunţat pe Dan Diaconescu înlegătură cu fapte similare cu cele pentru care s-a început urmărirea penalăfaţă de cei doi realizatori TV.

În 2005, procurorul DNA Cătălin Macovei, în prezentpreşedinte Agenţiei Naţionale Anticorupţie (ANI), a decis declinarea cazului laParchetul Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti, unde a fost închis.

Recent, procurorul Gheorghe Bocsan de la DNA a solicitatParchetului Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti acel dosar în vedereareanalizării lui.

Surse judiciar susţin că percheziţia de miercuri de lasediul OTV ar fi în legătură cu probabila redeschidere a dosarului din 2005.

În 23 iunie, realizatorii OTV Dan Diaconescu şi Doru Pârvau fost arestaţi pentru şantaj.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie-septembrie 2009,Dan Diaconescu, în calitate de asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şirealizator de programe la postul de televiziune OTV, l-a ameninţat pe primarulcomunei arădene Zărand, Ion Moţ, atât direct, cât şi prin intermediul lui DorelPârv, realizator la acelaşi post de televiziune, să îi dea 200.000 de europentru a nu dezvălui "opiniei publice fapte reale sau imaginarecompromiţătoare pentru persoana respectivă, cum ar fi deţinerea unei importanteaveri nejustificate sau efectuarea de tranzacţii imobiliare ilicite".

"Sub presiunea acestor ameninţări, din suma iniţialpretinsă, persoana respectivă a plătit efectiv 30.000 de euro şi 4.200 leiinculpatului Pârv Dorel-Petru în scopul de a ajunge, în final, la inculpatulDiaconescu Cristian-Dan", potrivit Ordonanţei de punere în mişcare aacţiunii penale întocmite de procurori.

Judecătoria sectorului 1 arată în motivarea decizie dearestare dată, în 23 iunie, a patronului OTV, Dan Diaconescu, că acesta aprofitat de avatajele profesiei de jurnalist şi a folosit în interes personalinformaţiile obţinute, o astfel de "conduită infracţională" fiindpracticată şi de alţi angajaţi ai postului TV.

"Cu privire la persoana inculpatului Diaconescu Dan,instanţa mai reţine şi faptul că acesta este o persoană publică ce patroneazădouă posturi de televiziune şi realizează emisiuni cu mare rezonanţă asuprapublicului, dezbătând subiecte de larg interes. Inculpatul, în loc să-şiexercite profesia de jurnalist în scopul informării publicului, a înţeles sădobândească prin aceasta avantaje financiare în mod ilicit. Contrardeontologiei profesionale, inculpatul a profitat de avantajele profesiei sale,înţelegând să valorifice informaţiile obţinute în această calitate în interesulsău personal, îngrădind libertatea psihică a altor persoane. De asemenea, dindatele dosarului reies indicii în sensul că această conduită infracţională nuar fi una izolată în cadrul postului de televiziune OTV", se arată înmotivarea instanţei Judecătoriei sectorului 1, dată publicităţii joi.

De asemenea, despre Dorel Pârv instanţa a apreciat că,beneficiind de imaginea creată prin intermediul unui post de televiziune, aprofitat de impactul deosebit pe care îl poate avea asupra oamenilor,folosindu-se de acesta pentru activităţi din sfera ilicitului penal.

Judecătorul a apreciat că există riscul ca, odată pus înlibertate, Pârv să îşi reia activitatea infracţională, acesta având ocondamnare pentru furt calificat.

"Instanţa mai reţine că, deşi inculpatul (Dorel Pârv- n.r.) a beneficiat anterior de clemenţa instanţelor prin instituţiasuspendării condiţionate a executării pedepsei cu fixarea unui termen deîncercare, nu a înţeles să-şi îndrepte comportamentul şi să-şi formeze oconduită de respectare a normelor juridice", se mai arată în documentulcitat.

Judecătorul a mai constatat că Dan Diaconescu şi DorelPârv prezintă pericolul public, având în vedere reacţia publică la comitereainfracţiunii de şantaj şi posibilitatea comiterii unor fapte asemănătoare înlipsa unei reacţii ferme faţă de cei bănuiţi ca fiind autori.

"Prin urmare, la stabilirea pericolului public nu sepot avea în vedere doar date legate de persoana inculpaţilor, ci şi datereferitoare la faptă, date care în speţă sunt de natura a crea un sentiment deinsecuritate, credinţa că justiţia nu acţionează îndeajuns împotrivainfracţionalităţii, în lipsa luării măsurii arestării preventive", a maiapreciat judecătorul care a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a luiDan Diaconescu şi a lui Dorel Pârv.

În 25 iunie, Tribunalul Bucureşti, judecând contestaţiacelor doi realizatori TV, a decis punerea în libertate a lui Dan Diaconescu,dar menţinerea în arest preventiv a lui Doru Pârv.

Lui Dan Diaconescu i s-au impus o serie de interdicţii,inclusiv de a vorbi pe postul de televiziune despre caz.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-04-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz