2020-02-18 00:42

Anchetatorii sunt siguri: La Maternitatea Giuleşti avea loc o paranghelie când a izbucnit incendiul

 |  17:26
Anchetatorii sunt siguri: La Maternitatea Giuleşti avea loc o paranghelie când a izbucnit incendiul

Procurorul-şefMarius Iacob susţine că din declaraţiilor mai multor martori ai incendiului de laMaternitatea Giuleşti reiese faptul că în momentul izbucnirii focului "maimulte cadre medicale se aflau strânse într-un salon", de unde s-a ieşit cuun tort.

Procurorul-şefal Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a arătat că "din dateleobţinute de la mai multe persoane a reieşit acest aspect, iar din declaraţiaunuia dintre martori rezultă că cineva a ieşit de acolo cu un tort".

Întrebatdacă există posibilitatea ca între persoanele din acel salon de unde s-ar fiieşit cu un tort să fi fost şi asistenta Florentina Cârstea, cea care avea înpază Secţia de Terapie Intensivă în care se aflau nou-născuţii prematur,criminalistul a arătat că "nu au fost obţinute date că asistenta era acolo(în Secţie - n.r.), acest aspect fiind cercetat în continuare".

Chestionatîn legătură cu perioada de timp în care asistenta Florentina Cârstea ar filipsit din preajma micuţilor, Marius Iacob a spus: "A lipsit o perioadă detimp. Cert este că a lipsit, iar acum aşteptăm rapoartele".

Întrebatcâte cartele de acces existau pentru secţia respectivă, criminalistul a arătatcă pentru intrarea în salonul respective exista un singur card de acces, cardcare se afla în posesia asistentei Florentina Cârstea, aceasta fiind ceaînsărcinată cu grija salonului.

Desprefuncţionarea corespunzătoare a incubatoarelor şi despre sistemul propriu dealarmă al acestora, procurorul a arătat că "incubatoarele au o memorieproprie, iar specialiştii de la Autoritatea Naţională a Medicamentului şi aAparaturii Medicale analizează aceste aspecte, urmând să transmită Parchetuluirezultatele".

Totodată, Iacoba declarat că vineri a fost primit raportul final de la Institutul pentruTehnologii Avansate din cadrul SRI şi se prelucrează datele raportului.

"Confruntămdatele declarate de persoanele audiate până în prezent. Sunt multe contradicţiiîntre declaraţiile personalului medical şi sperăm să le clarificăm cât maicurând", a mai spus Marius Iacob.

În seara deluni, 16 august, la Secţia de Terapie Intensivă prematuri a MaternităţiiGiuleşti a izbuncnit un incendiu, în care au fost răniţi foarte grav 11bebeluşi, trei dintre aceştia murind la scurt timp.

Un altpatrulea deces s-a înregistrat marţi dimineaţa, iar al cincilea în noaptea demiercuri spre joi.

Ceilalţişase bebeluşi se zbat între viaţă şi moarte, şansele de supravieţuire fiindextrem de slabe, potrivit specialiştilor.

ParchetulÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă sub aspectul comiteriiinfracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Cadrelemedicale care aveau cartele de acces în Secţia de Terapie Intensivă prematuri aMaternităţii Giuleşti, luni seara, la momentul în care s-a declanşat incediul,îşi sărbătoreau colegele care se numesc Maria, au declarat, pentru MEDIAFAX,surse medicale.

Uşaîncăperii unde se aflau cei 11 micuţi, arşi în incendiu, se deschidea numai cucartelă.

De altfel,imaginile date publicităţii de criminalişti redau panica părinţilor, dar şineputinţa unor cadre medicale de a intra în secţie şi de a interveni pentru ascoate bebeluşii din încăpere.

Sursemedicale susţin că asistentele care erau responsabile cu supraveghereamicuţilor participau la o masă dată în cinstea Sf. Marii, sărbătoare religioasăcare avusese loc cu o zi înainte, respectiv în 15 august.

Potrivitprimelor estimări ale specialiştilor, din momentul declanşării incendiului pânăla intervenţia cadrelor în încăpere a durat cel puţin 20 de minute, timp încare secţia a fost lăsată nesupravegheată.

În primeleimagini, făcute publice joi de anchetatori în cazul privind incendiul de la MaternitateaGiuleşti, apar părinţi ai copiilor, rude ale acestora, cadre medicale care seaflau pe holul de la etajul II, în faţa Secţiei Terapie Intensivă prematuri,unele dintre aceste persoane asistând pasiv la ceea ce se întâmplă.

La un momentdat, unii oameni sesizează că din camera respectivă iese fum şi intră înpanică. Oameni, printre care şi câteva mame, devin neliniştiţi şi se îndreaptăîn grabă spre secţia de unde ieşea fum.

Mai multepersoane au încercat să se apropie de salonul Secţiei de Terapie Intensivă, dars-au întors în momentul în care au ajuns în faţa uşii. Încercările de adeschide uşa au continuat de câteva ori, dar fără rezultat, întrucât nu aveaucartele de acces.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine