2020-01-18 22:40

Angajaţi ai companiilor Altex şi Domo, acuzaţi în dosare penale de piraterie, în cursul anului 2010

 |  15:07
Angajaţi ai companiilor Altex şi Domo, acuzaţi în dosare penale de piraterie, în cursul anului 2010

Angajaţi aicompaniilor IT-C Altex şi Domo au fost acuzaţi, în cursul anului 2010, îndosare penale pentru piraterie software, unul dintre învinuiţi fiind dejacondamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, a spusavocatul Magda Popescu, de la Buisness Software Alliance (BSA).

Autorităţileromâne s-au axat, în primele trei trimestre ale anului 2010, pe companiile maride IT-C de pe piaţa românească, verificând dacă acestea îşi desfăşoarăactivitatea folosind software licenţiat, au arătat reprezentanţii PoliţieiRomâne, marţi, în cadrul unei conferinţe privind rata pirateriei.

Drept urmare acontroalelor desfăşurate, în toată ţara, la lanţuri de magazine precun Altex,Domo sau Media Galaxy, atât în 2010, cât şi în anii trecuţi, au rezultat cazuride amploare în care unii angajaţi ai magazinelor instalau software fără licenţăpe computere, uneori gratuit, alteori cerând clienţilor sume modice în plus,fără a emite factură, a spus, miercuri, avocatul Magda Popescu.

Aceasta aevidenţiat cazul din 2006 al unui angajat Altex din Sibiu, care a fostcondamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru căinstala software fără licenţă pe computerele vândute clienţilor companiei. Deasemenea, atât angajatul, cât şi firma Altex, au fost condamnaţi la plata unordespăgubiri către titularii drepturilor de autor.

Angajaţi aiaceleiaşi companii, din Piatra Neamţ şi Satu Mare, sunt cercetaţi, începând din2010, pentru fapte similare.

Într-un alt caz,un angajat al companiei Domo a fost învinuit pentru preinstalare de softwarefără licenţă, dosarul fiind în curs de investigare. Angajaţi ai Domo din Cluj,Iaşi şi Bucureşti sunt suspectaţi de aceleaşi infracţiuni, potrivit oficialuluiBuisness Software Alliance.

Popescu aprecizat că poliţiştii au acţionat, în cele mai multe cazuri, prin organizareade flagrante delict, în momentul în care angajaţii le propuneau unor clienţi săle instalaze software pe calculator, fie gratuit, fie contra unor sume modice.

De asemenea,Magda Popescu a mai amintit cazul unei firme de arhitectură ce avea sediul înclădirea bazei militare de la Mihal Kogălniceanu. Poliţiştii, sub supraveghereaunui procuror, au verificat peste zece computere, pe unele din acestea fiindinstalat software fără licenţă.

Programelenelicenţiate aparţineau BSA, astfel că membrii alianţei au fost prejudiciaţi cupeste 26.000 de euro.

În ultimul an aufost investigate zece cazuri şi au fost formulate 11 plângeri şi cereri dedespăgubire, referitoare la magazine de calculatoare ce vând softwarepreinstalat fără licenţă.

Instanţele audat trei decizii de condamnare ce au devenit definitive în 2010, în cazulDamfis Computer SRL din Timişoara, Caldor Systems SRL din Blaj şi Infosib SRLdin Sibiu.

La rândul său,procurorul Monica Pop, de la Serviciul pentru coordonarea activităţiiMinisterului Public în domeniul Dreptului Proprietăţii Intelectuale, a spus căun moment important în lupta împotriva pirateriei software a fost decizia decondamnare a Tribunalului Bucureşti, pronunţată în iunie, într-un caz depiraterie prin torrente.

Prin deciziarespectivă, creatorul site-ului de torrente www.kartel.ro a fost condamnat laşase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi la platadespăugubirilor către titulari, inclusiv BSA. Curtea de Apel a menţinut, înoctombrie, condamnarea dată în acest caz.

De asemenea,site-ul a fost desfiinţat.

Monica Pop aprecizat că investigarea cazurilor legate de torrente este la început înRomânia, pentru că titularii de drepturi nu au depus foarte multe plângeri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray